A hajléktalanoknak saját mini-háza lehet a számukra megépített texasi faluban

2021 / 11 / 17 / Bobák Zsófia
A hajléktalanoknak saját mini-háza lehet a számukra megépített texasi faluban
A lakhatás fontos, de a közösséghez való tartozás oldja meg igazából a problémákat a projekt ötletgazdája szerint. A mini-faluban mindenkinek saját mikroháza van és munkát is vállalhatnak a költségek fedezésére.

A Community First! Village ötlete a Mobile Loaves and Fishes jótékonysági szervezet alapítójától, Alan Grahamtől származik, aki a hajléktalanoknak ételt és ruhát szállító szolgáltató vezetőjeként bepillantást nyerhetett az otthontalan emberek mindennapjaiba és meggyőződött róla, hogy a hajléktalanság legfőbb oka a családi kapcsolat hiánya. A vállalkozó, aki gyerekkorának nyarait gyakran lakókocsiparkokban töltötte, ahol aktív közösségi szellem élt az emberekben, a megoldást egy mini-faluban megvalósuló közösség megépítésében látta, ami kiemelheti a krónikus hajléktalanságból az embereket.

A program első fázisában 135 mikroházat és 100 lakóautót bocsátottak azoknak a hajléktalanoknak a rendelkezésére, akik éppen kiutat kerestek a helyzetükből. Az egészen kis méretű, tulajdonképpen szobának minősülő, minimum 13, maximum 18 négyzetméteres házak nem rendelkeznek saját fürdővel, konyhával vagy mellékhelységgel, de így is önálló életre adnak lehetőséget a lakóknak, akik körülbelül 70-100 forintnak megfelelő bérleti díjat fizetnek havonta. A költségek fedezésének biztosítására munkát is vállalhatnak a faluban, amelyhez közösségi kert és baromfiudvar is tartozik, a közös konyha és mozi pedig lehetőséget ad a személyes kapcsolatok kialakítására, mivel Graham szerint ez utóbbi a kulcsa a hajléktalan életmódból való tartós kilépésnek. Az egyik lakos, Jesse Brown korábban harminc évet töltött az utcán, ahol egy bolt háta mögött sátorozott, de miután a rendőrség lebontotta a szálláshelyét, a bolt tulajdonosának javaslatára körülnézett a Community First! Village-ben és néhány hónappal később be is költözött.

Mivel, a Dwell magazinnak adott nyilatkozata szerint hátralevő életére a falu lesz az otthona, ezért számára különösen nagy jelentősége volt annak, hogy a program második fázisában már maguk a lakók adhattak tanácsokat a mikroházakat tervező építészeknek, arról, hogy milyen igényeknek kell megfelelnie egy ilyen kis lakóegységnek: a legtöbben a privátszféra fontosságát vagy a lehetőség szerint zajtól minél inkább védett helyiség meglétét emelték ki. A tervezésre kiírt Tiny Victories 2.0 (Kis Győzelmek 2.0) pályázat öt nyertes építészirodája által létrehozott házakat már telepítik a helyszínen, a 310 új mikroházzal együtt már 560 fősre növekszik az Austin közelében található falu.

A Downtown Austin október végi jelentése szerint a környék hajléktalanjainak száma az elmúlt időkben jelentősen csökkent, május és október között 55%-kal esett vissza (október 20-án csak 365 otthontalan embert találtak a felmérés alatt), ami részben a HEAL (Housing-Focused Encampment Assistance Link) kezdeményezésnek köszönhető, amely a Community First! Village és más hasonló programok által biztosított lakhatás segítségével járul hozzá a hajléktalanság felszámolásához, részben viszont az egész város területén bevezetett tiltásnak, ami illegálissá tette az utcán való szálláshelyek és sátortáborok kialakítását.

Érdekesség, hogy a Community First! hat kis házát az ICON hozta létre azzal a 3D nyomtatásos technikával, amellyel később megépítették azt a négy családi házat is, amelyet már eladásra szántak, így Texasban már egész családok is élhetnek saját tulajdonú 3D nyomtatott otthonokban.

(Yankodesing Fotó: Chioco Design/Leonid Furmansky)

További cikkek a témában:

Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.
Hajléktalanszálló nyílik az Amazon székházában A tech óriásai elképesztő jólétet hoznak a részvényeseiknek, hajléktalanokat a városaiknak.
Hajtóvadászatot indítottak egy ártatlan ember ellen. Aztán kiderült, hogy saját járőrei is lesznek a közbiztonsági appnak A Citizen nevű alkalmazás vezérigazgatója saját zsebből ajánlotta fel a nyomravezetői díjat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.