A hajléktalanoknak saját mini-háza lehet a számukra megépített texasi faluban

2021 / 11 / 17 / Bobák Zsófia
A hajléktalanoknak saját mini-háza lehet a számukra megépített texasi faluban
A lakhatás fontos, de a közösséghez való tartozás oldja meg igazából a problémákat a projekt ötletgazdája szerint. A mini-faluban mindenkinek saját mikroháza van és munkát is vállalhatnak a költségek fedezésére.

A Community First! Village ötlete a Mobile Loaves and Fishes jótékonysági szervezet alapítójától, Alan Grahamtől származik, aki a hajléktalanoknak ételt és ruhát szállító szolgáltató vezetőjeként bepillantást nyerhetett az otthontalan emberek mindennapjaiba és meggyőződött róla, hogy a hajléktalanság legfőbb oka a családi kapcsolat hiánya. A vállalkozó, aki gyerekkorának nyarait gyakran lakókocsiparkokban töltötte, ahol aktív közösségi szellem élt az emberekben, a megoldást egy mini-faluban megvalósuló közösség megépítésében látta, ami kiemelheti a krónikus hajléktalanságból az embereket.

A program első fázisában 135 mikroházat és 100 lakóautót bocsátottak azoknak a hajléktalanoknak a rendelkezésére, akik éppen kiutat kerestek a helyzetükből. Az egészen kis méretű, tulajdonképpen szobának minősülő, minimum 13, maximum 18 négyzetméteres házak nem rendelkeznek saját fürdővel, konyhával vagy mellékhelységgel, de így is önálló életre adnak lehetőséget a lakóknak, akik körülbelül 70-100 forintnak megfelelő bérleti díjat fizetnek havonta. A költségek fedezésének biztosítására munkát is vállalhatnak a faluban, amelyhez közösségi kert és baromfiudvar is tartozik, a közös konyha és mozi pedig lehetőséget ad a személyes kapcsolatok kialakítására, mivel Graham szerint ez utóbbi a kulcsa a hajléktalan életmódból való tartós kilépésnek. Az egyik lakos, Jesse Brown korábban harminc évet töltött az utcán, ahol egy bolt háta mögött sátorozott, de miután a rendőrség lebontotta a szálláshelyét, a bolt tulajdonosának javaslatára körülnézett a Community First! Village-ben és néhány hónappal később be is költözött.

Mivel, a Dwell magazinnak adott nyilatkozata szerint hátralevő életére a falu lesz az otthona, ezért számára különösen nagy jelentősége volt annak, hogy a program második fázisában már maguk a lakók adhattak tanácsokat a mikroházakat tervező építészeknek, arról, hogy milyen igényeknek kell megfelelnie egy ilyen kis lakóegységnek: a legtöbben a privátszféra fontosságát vagy a lehetőség szerint zajtól minél inkább védett helyiség meglétét emelték ki. A tervezésre kiírt Tiny Victories 2.0 (Kis Győzelmek 2.0) pályázat öt nyertes építészirodája által létrehozott házakat már telepítik a helyszínen, a 310 új mikroházzal együtt már 560 fősre növekszik az Austin közelében található falu.

A Downtown Austin október végi jelentése szerint a környék hajléktalanjainak száma az elmúlt időkben jelentősen csökkent, május és október között 55%-kal esett vissza (október 20-án csak 365 otthontalan embert találtak a felmérés alatt), ami részben a HEAL (Housing-Focused Encampment Assistance Link) kezdeményezésnek köszönhető, amely a Community First! Village és más hasonló programok által biztosított lakhatás segítségével járul hozzá a hajléktalanság felszámolásához, részben viszont az egész város területén bevezetett tiltásnak, ami illegálissá tette az utcán való szálláshelyek és sátortáborok kialakítását.

Érdekesség, hogy a Community First! hat kis házát az ICON hozta létre azzal a 3D nyomtatásos technikával, amellyel később megépítették azt a négy családi házat is, amelyet már eladásra szántak, így Texasban már egész családok is élhetnek saját tulajdonú 3D nyomtatott otthonokban.

(Yankodesing Fotó: Chioco Design/Leonid Furmansky)

További cikkek a témában:

Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.
Hajléktalanszálló nyílik az Amazon székházában A tech óriásai elképesztő jólétet hoznak a részvényeseiknek, hajléktalanokat a városaiknak.
Hajtóvadászatot indítottak egy ártatlan ember ellen. Aztán kiderült, hogy saját járőrei is lesznek a közbiztonsági appnak A Citizen nevű alkalmazás vezérigazgatója saját zsebből ajánlotta fel a nyomravezetői díjat.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.