Extrém módon tisztítják a levegőt a fővárosi fák

2020 / 12 / 12 / Felkai Ádám
Extrém módon tisztítják a levegőt a fővárosi fák
Nem csak több tonna szállóport szűrnek ki a levelek, de ráadásul a segítségükkel a légszennyezést is lehet mérni. Az is kiderült, melyik fa tisztítja a leginkább a levegőt.

A sajtóközlemény szerint a Szent István Egyetem (SZIE) Fenntartható Kertészet Intézet Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszékének, valamint a Környezettudományi Intézet Agrárkörnyezettani Tanszékének kutatói az ELTE Meteorológiai Tanszékével közösen végezték a szóban forgó vizsgálatot, mely során a városi fafajok szén-dioxid megkötését és párologtatását mérték. A kutatás három gyakran telepített fára koncentrált: kőris, juhar és ezüsthárs, és ezeket a tavaszi, kora nyári és az őszi, lombhullatás előtti időszakban monitorozták. A mintákat a légszennyezéstől kevésbé érintett Budai Arborétumban, valamint az erősen szennyezett levegőjű Andrássy úton, a Krisztina körúton és a Karolina úton gyűjtötték be.

A szálló por mennyisége a leveleken szezonális ingadozást mutat, és a levegő PM10 (10 mikrométer átmérőjű alatti részecskék) koncentrációjával áll összefüggésben. Az egyes helyszínek között azonban nem tapasztaltak számottevő különbséget a por kiülepedésének tekintetében, ami arra utal, hogy a PM10 egyenletesen oszlik el a légkörben, vagyis akár a forgalmasabb útvonalaktól távolabbi, nagyobb zöldfelületű fák is hatékony porszűrést képesek végezni. Az egyes fajok porszűrő képessége között azonban már akadt különbség, és ez az adott faj levélzetével áll összefüggésben: „A fényes, sima felületű kőris levelén mérték a legkevesebb szennyeződést, a juhar levelén mintegy 25-30 százalékkal többet, míg az ezüsthárs molyhos, szőrös levelén közel kétszeres mennyiségű szennyeződést tapasztaltak a kutatók.”

Vagyis az ezüsthárs a leghatékonyabb porszűrő a vizsgált fajok közül.

A kutatók becslése szerint egyébként a fák több tonnányi PM10 mérettartományú szállóport, ólom, nikkel, valamint egyéb, az egészségre káros nehézfémet vonnak ki a főváros légteréből. Emiatt a „kutatók a megfelelő fafajok kiválasztását és telepítését javasolják a sűrűn lakott területeken, valamint lényeges a már meglévő fák gondos ápolása, öntözése is. Kulcsfontosságú, hogy az egyes városépítészeti megoldások során előtérbe helyezzük a hosszú életű, nagy lombkoronával rendelkező fák telepítését.”

(Címlapkép/nyitókép: A levelek gázcseréjének vizsgálatára alkalmas műszerrel mérik a fotoszintézis és párologtatás intenzitását, forrás: Szent István Egyetem, Médiaközpont)

További cikkek a Rakétán:

Így hatott a koronavírus-járvány tavasszal a budapesti levegő minőségére Az ELTE kutatói azt vizsgálták, hogy a Covid19 miatti lezárások, valamint csökkentett járműforgalom miként hatott a budapesti levegő minőségére. A mérések alapján több paramétert tekintve tisztult a levegő – a várakozásoknak megfelelően –, de meglepetések is akadtak. Az ózon koncentrációja például nőtt.

Biciklikerékbe szerelt légtisztító teheti jobbá a városok levegőjét A Rolloe-val a bicikli nem csak, hogy nem szennyezi a levegőt, de már egyenesen tisztítja is azt.

Potenciálisan rákkeltő anyagokat juttat a levegőbe a napsütötte bitumen Manapság alig akad olyan lakott terület, ami ne lenne leaszfaltozva, ám ami a környezetszennyezést jelenti, többnyire a rajta közlekedő járművekkel foglalkozunk. Egy új tanulmány szerint azonban a beton is nagyban hozzájárul a légszennyezéshez.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Sokakat zavar, mégis fontos lépés az italos palackokhoz rögzített kupakok bevezetése
Simon Gergellyel, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértőjével beszélgettünk az egyre terjedő, de 2024-től már kötelező rögzített kupakok, és a PET-palackok körüli kérdésekről.
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Egy 16 éves fiú vághatta ki a britek ikonikus, több száz éves fáját
Az 1991-es Robin Hood filmben is látható, a táj látképét több száz éve meghatározó fa kivágása sokkolta a helyi közösséget, szomorúságot és dühöt váltott ki az itt élőkből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.