Most bárki kipróbálhatja, hogy mi maradna az internetből Facebook, Google, Amazon és Microsoft nélkül

2021 / 02 / 25 / Bobák Áron
Most bárki kipróbálhatja, hogy mi maradna az internetből Facebook, Google, Amazon és Microsoft nélkül
Korábban mi is írtunk már róla, hogy a nagy tecnológiai cégek milyen rengeteg adatot kapnak meg rólunk, miközben a különböző oldalakat böngésszük. Egy új, Chrome-hoz és Firefoxhoz telepíthető bővítmény most számszerűsíti is ezeket, sőt, akár le is titlhatjuk az összes olyan oldalt, ami adatokat továbbít rólunk.

A Big Tech Detective tulajdonképpen nem tesz mást, mint hogy megmutatja a felhasználóknak, hogy honnan és pontosan milyen adatkérések érkeznek az internetes tevékenységükkel kapcsolatban, miközben éppen egy adott honlapot böngésznek. Ahogy a program neve is mutatja, a fejlesztők elsősorban azt igyekeznek ezzel megmutatni, hogy a nagyobb technológiai vállalatok, a Google, az Amazon, a Facebook és a Microsoft mennyi adatot kap rólunk egy-egy oldaltól, és akár le is tilthatunk minden oldalt, ami ezt teszi.

A program éppen emiatt inkább érdekességnek jó, mint hétköznapi használatra, hiszen ha minden olyan honlapot ki akarunk lőni, ami valahogyan követ minket, azzal gyakorlatilag az összes oldaltól elbúcsúzhatunk. A The Verge szerzője egy egynapos teszt alatt egy olyan oldalt talált, ami elméletileg semmilyen adatot nem továbbít rólunk, mégpedig az iCloud főoldalát, minden más oldalon viszont egy szép nagy piros lakat fog fogadni minket.

Tegyük hozzá, hogy ez nem feltétlenül jelenti, hogy ezek a cégek "kémkednek" utánunk, hiszen a nagy technológiai cégek szolgáltatásait ma már számtalan különböző módon használják: számos vállalkozás használja például szerverként az Amazon, a Google és a Microsoft felhőszolgáltatásait, a Google Analytics trackere szinte minden oldalon megtalálható a forgalom mérésére, mint ahogy a tartalmak közösségi médiában való megosztását könnyebbé tevő gombok is. A Google és az Amazon az online hirdetési piacból is igen nagy szeletet tudhat magáénak, de a trackerek számát növelhetik akár olyan alapvető dolgok is, mint például a betűtípus, amiből számos oldal szintén a Google termékeit használja.

A Big Tech Detective telepítését csak manuálisan lehet megoldani, amihez először is le kell tölteni a programot innen, majd miután kicsomagoltuk, be kell lépnünk a Chrome-ban a bővítményekbe (Menü->További eszközök) és itt rákattintani a "Kicsomagolt elemek betöltése" gombra. Ezután meg kell keresnünk a gépen a kicsomagolt Chrome mappát, és máris használhatjuk a programot belátásunk szerint.


A program statisztikát is készít arról, hogy netezés közben melyik cég hány oldalon keresztül kapott rólunk információkat

A programot ugyanazon az oldalon újra és újra használva észrevehetjük, hogy a számok kisebb-nagyobb változásokat mutatnak, de ez valószínűleg nem a program pontatlanságának tudható be, hanem más szempontoknak. A Rakéta nyitóoldalán például az Amazon mindig hat vagy hét adatkéréssel szerepel, míg a Google-nél igen nagyok az ingadozások.

Fontos tudni, hogy a Big Tech Detective nem tiltja le az adatkéréseket, vagyis arra nem alkalmas, hogy megakadályozzuk az adataink felhasználását, igaz, ezt amúgy is legfeljebb csak azoknak tudnánk javasolni, akiknek elegük van az internetből. A nagy technológiai vállalatokat kikerülni netezés közben ugyanis ma már teljesen reménytelen feladat, ahogyan azt 2019-ben a Gizmodo újságírója is megtapasztalta, amikor megpróbálta egy hétre száműzni az életéből ezeket a cégeket.

(Borítókép: Chesnot/Getty Images)

További cikkek a témában:

Új korszak kezdődik a neten. Tényleg vége a megfigyelésnek, vagy csak új nevet kapott? Rövidesen már a Google Chrome sem teszi lehetővé az eddig megszokott reklámcélú adatgyűjtést.

Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Ebben segít a JustGetMyData nevű weboldal.

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.