Műholdas technológia segítheti az amazonasi erdőirtások megfékezését

2021 / 07 / 25 / Perei Dóra
Műholdas technológia segítheti az amazonasi erdőirtások megfékezését
Az emberiség jelen ismeretei szerint háromezer-háromszáznegyvennégy őslakos közösség él az Amazonas mentén. Ezeken a területeken található az esőerdők egyharmada. A közösségek azonban nincsenek teljesen elzárva a világtól, törzsfőnökeik ugyanis gyakran együttműködnek a hatóságokkal, hogy felderítsék az illegális fakitermeléseket. Ami -beleértve a bányászatot és az illegális növénytermesztést - évtizedek óta problémát jelent a térségben.

Az elmúlt négy évtized politikai szereplői, illetve környezetvédői jelentős beruházásokat vállaltak a legkomolyabb műholdas technológiák bevezetésére, amivel képesek követni az erdőirtásokat. Brazília, Peru és Kolumbia kormányai létrehoztak egy nagy felbontású erdőirtás-riasztási rendszert, ugyanakkor tartottak tőle, hogy a szükséges információk elérnek-e a leginkább érintett őslakos közösségekhez.

Aggodalmuk végül alaptalannak bizonyult

A PNAS, amerikai tudományos szaklap publikálta azt az új tanulmányt, amely megvizsgálta, hogy történt-e változás, illetve egyáltalán eljutottak-e az információk az esőerdőkben élő közösségekhez. A kutatók a perui Amazonas vidékén található hetvenhat faluból találomra kiválasztottak harminckilencet az új megfigyelési programban való részvételre.

A szárazságtűrő fák megmenthetik az esőerdőket, de a dolog nem ilyen egyszerű Egy tizenöt évet felölelő brazíliai kísérlet eredményein alapuló friss tanulmányban a kutatók a szárazság hatásait elemezték. Az adatok alapján a kisebb fák pozitívan reagálnak az extra fényre, amikor a közelükben található nagyobb fák elpusztulnak.

Harminchét falut kontrollcsoportként kezeltek, ahol továbbra is a klasszikus erdészeti gyakorlatot folytatták. A kiválasztott falvak mindegyikében három embernek megtanították a technológia használatát, a közösségeknek pedig megmutatták, hogyan járőrözzenek az erdőirtások felkutatására.

Amikor olyan műholdas információk érkeztek, miszerint egy adott területen erdőirtás folyik, a fényképeket és a GPS-koordinátákat USB-meghajtókra mentették, amiket aztán futárokkal szállíttattak az Amazonas folyón. Az adatokat továbbá telefonos alkalmazásokra is letöltötték, amelyek a kétes helyszínekre irányították a járőröket. Amikor azok megerősítették az illegális fakitermelést, jelentést tettek a közösségi tagok közgyűlésének, hogy döntsenek a további teendőkről.

Amennyiben az erdőirtást drogkereskedőkhöz kötötték, a közösség felvette a hatóságokkal a kapcsolatot. Ha pedig a fakitermelés nem jelentetett érdemi kockázatot, a járőrök, illetve a törzsi tagok közvetlenül beavatkoztak a megállításába, és kitessékelték az illetéktelen behatolókat. A módszer olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a kutatás szerint

az első évben ötvenkét százalékkal csökkent a kiirtott erdőterület nagysága, a második évben pedig további huszonegy százalékkal.

A tanulmány szerzője, Jacob Kopas jelentősnek értékelte eredményeiket, mondván a projektben részt vevő falvak területén jelentősen visszaszorult az erdőirtás a kontrollfalvakhoz képest. A közösségek az első évben átlagosan 8,8 hektár erdőirtást hiúsítottak meg, ráadásul pont a legveszélyeztetettebb falvak területén csökkent leginkább az illegális fakitermelés.

Jorge Perez Rubio, a Loreto regionális őslakos szervezet (ORPIO) elnöke szerint a tanulmány ékes bizonyítéka annak, hogy a közösségek ellátása a legkorszerűbb technológiákkal, valamint felkészítésük annak használatára segít az erdőirtások visszaszorításában az őslakosok területein.

(Fotó: Unsplash/Stephanie_Morcinek)

További cikkek a témában:

Élelmiszeripari multik az Amazóniai erdőirtás haszonélvezői között A világ három legnagyobb élelmiszeripari vállalkozását az a vád érte, hogy olyan termelőtől vásároltak szóját, aki illegális erdőirtást végzett a Brazíliában található Amazónia területén.

Egy kutató évre pontosan kiszámolta, hogy mikor pusztul el végleg az Amazonas esőerdeje Az esőerdőt az erdőirtás, a klímaváltozás következményei – végső soron az ember fogja végleg elpusztítani, és ha nem múltunk el több mint 60 évesek, még akár meg is érhetjük az erdő halálát.

Egyes esőerdők meglepően ellenállnak a klímaváltozásnak A globális felmelegedés nem feltétlenül jelenti az erdők halálát, kutatók szerint ugyanis a trópusi erdők bizonyos százaléka túlélheti a jelenséget. Már amennyiben nem vágják ki őket.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.