Nagyobb hatékonyságot ígér hagyományos társainál az egymással ellentétesen forgó tövisekkel felszerelt szélturbina

2022 / 09 / 06 / Palotai Nándor
Nagyobb hatékonyságot ígér hagyományos társainál az egymással ellentétesen forgó tövisekkel felszerelt szélturbina
A norvég World Wide Wind függőleges szélturbinája nemcsak különleges felépítésével, de gigászi méretével is kitűnik a többi koncepció közül.

Jelenleg a világ energiatermelésének még alig 5-6%-át adják szélerőművek, azonban már ez is elképesztő mennyiségű energiát jelent: a Global Wind Energy Council 2022-es jelentése szerint a szélerőművek segítségével összesen 837 GW energiát állítanak elő világszerte, ám a jelenlegi ütemet tartva csak a kétharmada épülhet meg annak a kapacitásnak 2030-ig, ami ahhoz lenne szükséges, hogy 1,5°C-ot melegedjen az átlaghőmérséklet 2050-ig, és ne többet. Ezzel párhuzamosan újabb és újabb olyan ötlet és koncepció születik, ami a szélenergia minél hatékonyabb hasznosítását tűzte ki céljául. Ezek közül már számtalan megjelent oldalukon is: a szélturbinák megreformálásáért vívott harcban felbukkant a két lapáttal rendelkező szélturbina, a függőleges lapátokkal felszerelt, illetve a lapátok nélküli, oszlopszerű verzió is, nem beszélve a zsebre vágható és később összerakható mini-szélkerekektől, és a palack méretű, személyi szélturbinákról. Ezen felül, mint kiderült, a telepítés sűrűsége is sokat számít, a túl sűrűn telepített szélturbinák ugyanis egymás hatékonyságát is rontják.

A norvég World Wide Wind rendhagyó felépítésű szélerőműve a függőleges elrendezésű szélturbinák családjába tartozik, a különlegessége azonban, hogy a lapátok helyett két sor ellentétesen mozgó tüske fogja fel a szelet, és alakítja elektromossággá – mutatta be a berendezést a New Atlas. A felszín alatt az egyik turbina a forgórészhez, a másik az "állórészhez" van rögzítve, megduplázva a relatív forgási sebességet egy statikus állórésszel ellátott szélerőműhöz képest.

A szélturbina a víz felszínén lebeg, és a hagyományos társaival ellentétben a nagyobb súllyal rendelkező berendezései alul, a víz felszíne alatt helyezkednek el, maga a szélerőmű pedig egy keljfeljancsi módjára el tud dőlni a víz felszíne felett, ha szükséges. Ezen felül a World Wide Wind erőműve a felépítésének köszönhetően minden irányból képes felfogni a szelet.

A World Wide Wind újfajta szélerőműve nemcsak a különleges felépítésével, de gigászi méreteivel is fel fogja hívni a figyelmet: a jelenlegi legnagyobb szélturbina a világon a Minyang Smart Energy 242 méter magas szélerőműve, mely 16MW-ot termel, a World Wide Wind ellentétesen forgó tüskesorokkal szerelt szélturbinája 400 méter magas lesz és 40MW előállítására lesz képes. A cég az első kicsinyített, 3MW-os tesztpéldányt 2026-ra tervezi elkészíteni, az erőmű első teljes méretű, működő példányát pedig 2029-re ígéri.

(Fotó: World Wide Wind)

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina Az újféle turbinával akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.