Nagyobb hatékonyságot ígér hagyományos társainál az egymással ellentétesen forgó tövisekkel felszerelt szélturbina

2022 / 09 / 06 / Palotai Nándor
Nagyobb hatékonyságot ígér hagyományos társainál az egymással ellentétesen forgó tövisekkel felszerelt szélturbina
A norvég World Wide Wind függőleges szélturbinája nemcsak különleges felépítésével, de gigászi méretével is kitűnik a többi koncepció közül.

Jelenleg a világ energiatermelésének még alig 5-6%-át adják szélerőművek, azonban már ez is elképesztő mennyiségű energiát jelent: a Global Wind Energy Council 2022-es jelentése szerint a szélerőművek segítségével összesen 837 GW energiát állítanak elő világszerte, ám a jelenlegi ütemet tartva csak a kétharmada épülhet meg annak a kapacitásnak 2030-ig, ami ahhoz lenne szükséges, hogy 1,5°C-ot melegedjen az átlaghőmérséklet 2050-ig, és ne többet. Ezzel párhuzamosan újabb és újabb olyan ötlet és koncepció születik, ami a szélenergia minél hatékonyabb hasznosítását tűzte ki céljául. Ezek közül már számtalan megjelent oldalukon is: a szélturbinák megreformálásáért vívott harcban felbukkant a két lapáttal rendelkező szélturbina, a függőleges lapátokkal felszerelt, illetve a lapátok nélküli, oszlopszerű verzió is, nem beszélve a zsebre vágható és később összerakható mini-szélkerekektől, és a palack méretű, személyi szélturbinákról. Ezen felül, mint kiderült, a telepítés sűrűsége is sokat számít, a túl sűrűn telepített szélturbinák ugyanis egymás hatékonyságát is rontják.

A norvég World Wide Wind rendhagyó felépítésű szélerőműve a függőleges elrendezésű szélturbinák családjába tartozik, a különlegessége azonban, hogy a lapátok helyett két sor ellentétesen mozgó tüske fogja fel a szelet, és alakítja elektromossággá – mutatta be a berendezést a New Atlas. A felszín alatt az egyik turbina a forgórészhez, a másik az "állórészhez" van rögzítve, megduplázva a relatív forgási sebességet egy statikus állórésszel ellátott szélerőműhöz képest.

A szélturbina a víz felszínén lebeg, és a hagyományos társaival ellentétben a nagyobb súllyal rendelkező berendezései alul, a víz felszíne alatt helyezkednek el, maga a szélerőmű pedig egy keljfeljancsi módjára el tud dőlni a víz felszíne felett, ha szükséges. Ezen felül a World Wide Wind erőműve a felépítésének köszönhetően minden irányból képes felfogni a szelet.

A World Wide Wind újfajta szélerőműve nemcsak a különleges felépítésével, de gigászi méreteivel is fel fogja hívni a figyelmet: a jelenlegi legnagyobb szélturbina a világon a Minyang Smart Energy 242 méter magas szélerőműve, mely 16MW-ot termel, a World Wide Wind ellentétesen forgó tüskesorokkal szerelt szélturbinája 400 méter magas lesz és 40MW előállítására lesz képes. A cég az első kicsinyített, 3MW-os tesztpéldányt 2026-ra tervezi elkészíteni, az erőmű első teljes méretű, működő példányát pedig 2029-re ígéri.

(Fotó: World Wide Wind)

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina Az újféle turbinával akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni, ezáltal pedig olyan helyeken is megjelenhetne felhasználható erőforrásként a szélenergia, ahol eddig még sosem számoltak vele.


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.