A közösségi média sietett egy parkinsonos beteg segítségére

2021 / 01 / 25 / Pőcze Balázs
A közösségi média sietett egy parkinsonos beteg segítségére
Az elmúlt hónapokban, sőt, években, ha a közösségi médiáról hallunk, akkor leggyakrabban a politikai nézetek radikalizálásával, a végtelen görgetéssel, vagy a moderálással, cenzúrázással kapcsolatos történetekkel találkozunk. Most a TikTok felhasználói bebizonyították, hogy jó dolgok is történhetnek ezeken a platformokon.

Jimmy Choi megható történetére a The Verge-nél Kait Sanchez akadt rá. A férfi a weboldala szerint motivációs előadásokat tart, ultramaratonokat fut, szerepelt az American Ninja Warrior című tévéműsor két évadában és 2003-ban, huszonhét évesen tudta meg, hogy korai Parkinson-kórja van. Choi főállásban egy marketingvállalat technológia vezetője, de csatlakozott a Michael J. Fox Alapítványhoz is, hogy segítse a betegséggel kapcsolatos kutatásokat - többek között a televíziós szereplésével, amit már parkinsonosként vállalt, hogy az ügyre figyelmet irányítson.

A férfi TikTok oldala ennek megfelelően legalább annyira szól a Parkinson-kórról, mint az elképesztő edzésrutinokról. Így derült ki Choi követői számára, hogy mennyire nehéz bevennie a kézremegését kordában tartó apró pirulákat. Egy Brian Alldridge nevű videóst rögtön elkezdte foglalkoztatni a probléma, és nekiállt olyan dobozterveket felskiccelni, amelyekkel nem kellene a betegeknek hosszasan próbálkozniuk, mire ki tudják belőlük venni a gyógyszert. Sanchez cikke szerint Alldridge-nek nem volt semmilyen 3D tervezési tapasztalata, külön ezért kezdett bele az egyik ilyen szoftver, a Fusion 360 kitanulásába. Az ötlete az volt, hogy a doboz alja egy körbe forgó platform lesz, amelybe bepottyan a pirula, majd egy, a doboz szája felé mutató csövön át könnyedén kipottyan a beteg kezébe.

A tervezőnek nem volt 3D nyomtatója sem, így egy TikTok videóban kérte a közösség segítségét - ezrek nézték meg és jelentkeztek már másnap.

A terv persze nem volt tökéletes, de egy másik lelkes tiktokker, Antony Sanderson addig éjszakázott a gépe mellett és csiszolgatta azt, míg nem lett egy működő prototípusa. Miután Choi elégedett volt a dobozzal, egy harmadik férfi elkezdte sorozatgyártani a tervet, majd a kész dobozokat más betegeknek postázni. Adománygyűjtő akciót is indított: minden öt dollár, amit a dobozért kap az Etsy nevű kézműves platformon, rögtön megy is tovább a Michael J. Fox alapítványnak. Akinek pedig van otthon 3D nyomtatója, ingyen letöltheti az aktuális, 5.0-ás verzió terveit, és készíthet magának egy sajátot.

A TikTok, amellett, hogy a világ legdinamikusabban növekvő nagy közösségi platformja, leggyakrabban azzal került a hírekbe 2020 nyara óta, hogy Donald Trump megpróbálta betiltani, majd eladatni az Egyesült Államokban. A volt amerikai elnök végül egy idő után mintha letett volna a tervéről. A rövid zenés videókról ismert szolgáltatás tulajdonosainak mostmár beláthatóbb, de legalább ennyire égető problémákkal kell foglalkozniuk, például a kiskorúak védelmével. A Parkinson-kór körüli összefogásról szóló cikkel szinte egy időben megjelent hír szerint a regisztráció nélkül is használható appnak köze lehet egy fiatal olasz lány halálához; a szülei szerint egy ájulásos "kihíváson" vett részt, amikor megfulladt. A hatóságok azt kérték a TikToktól, hogy a nem bizonyított életkorú felhasználókat tiltsák le legalább február közepéig.

(Fotó: Brian Alldridge, Antony Sanderson, Jimmy Choi)

További cikkek a témában:

A Google most egy olyan eszközön dolgozik, amivel a vakok is segítség nélkül futhatnak Az elmúlt években számtalan példát láthattunk rá, hányféleképpen segítheti a mesterséges intelligencia az életünket, de a Project Guideline ezek közül is valószínűleg az egyik leghasznosabb.

Úgy tűnik alábecsültük a dopamin és a szerotonin szerepét életünk alakításában Egy új kutatás szerint ugyanis a neurotranszmitterek nem csupán boldogságkoktélt kevernek az agy örömközpontjában, de mindennapi döntéseikben, sőt a világ érzékelésében is fontos szerepük van.

A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal A Look to Speak a cég szerint a beszédképtelen embereknek nyújt segítséget a kommunikációhoz.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.