A közösségi média sietett egy parkinsonos beteg segítségére

2021 / 01 / 25 / Pőcze Balázs
A közösségi média sietett egy parkinsonos beteg segítségére
Az elmúlt hónapokban, sőt, években, ha a közösségi médiáról hallunk, akkor leggyakrabban a politikai nézetek radikalizálásával, a végtelen görgetéssel, vagy a moderálással, cenzúrázással kapcsolatos történetekkel találkozunk. Most a TikTok felhasználói bebizonyították, hogy jó dolgok is történhetnek ezeken a platformokon.

Jimmy Choi megható történetére a The Verge-nél Kait Sanchez akadt rá. A férfi a weboldala szerint motivációs előadásokat tart, ultramaratonokat fut, szerepelt az American Ninja Warrior című tévéműsor két évadában és 2003-ban, huszonhét évesen tudta meg, hogy korai Parkinson-kórja van. Choi főállásban egy marketingvállalat technológia vezetője, de csatlakozott a Michael J. Fox Alapítványhoz is, hogy segítse a betegséggel kapcsolatos kutatásokat - többek között a televíziós szereplésével, amit már parkinsonosként vállalt, hogy az ügyre figyelmet irányítson.

A férfi TikTok oldala ennek megfelelően legalább annyira szól a Parkinson-kórról, mint az elképesztő edzésrutinokról. Így derült ki Choi követői számára, hogy mennyire nehéz bevennie a kézremegését kordában tartó apró pirulákat. Egy Brian Alldridge nevű videóst rögtön elkezdte foglalkoztatni a probléma, és nekiállt olyan dobozterveket felskiccelni, amelyekkel nem kellene a betegeknek hosszasan próbálkozniuk, mire ki tudják belőlük venni a gyógyszert. Sanchez cikke szerint Alldridge-nek nem volt semmilyen 3D tervezési tapasztalata, külön ezért kezdett bele az egyik ilyen szoftver, a Fusion 360 kitanulásába. Az ötlete az volt, hogy a doboz alja egy körbe forgó platform lesz, amelybe bepottyan a pirula, majd egy, a doboz szája felé mutató csövön át könnyedén kipottyan a beteg kezébe.

A tervezőnek nem volt 3D nyomtatója sem, így egy TikTok videóban kérte a közösség segítségét - ezrek nézték meg és jelentkeztek már másnap.

A terv persze nem volt tökéletes, de egy másik lelkes tiktokker, Antony Sanderson addig éjszakázott a gépe mellett és csiszolgatta azt, míg nem lett egy működő prototípusa. Miután Choi elégedett volt a dobozzal, egy harmadik férfi elkezdte sorozatgyártani a tervet, majd a kész dobozokat más betegeknek postázni. Adománygyűjtő akciót is indított: minden öt dollár, amit a dobozért kap az Etsy nevű kézműves platformon, rögtön megy is tovább a Michael J. Fox alapítványnak. Akinek pedig van otthon 3D nyomtatója, ingyen letöltheti az aktuális, 5.0-ás verzió terveit, és készíthet magának egy sajátot.

A TikTok, amellett, hogy a világ legdinamikusabban növekvő nagy közösségi platformja, leggyakrabban azzal került a hírekbe 2020 nyara óta, hogy Donald Trump megpróbálta betiltani, majd eladatni az Egyesült Államokban. A volt amerikai elnök végül egy idő után mintha letett volna a tervéről. A rövid zenés videókról ismert szolgáltatás tulajdonosainak mostmár beláthatóbb, de legalább ennyire égető problémákkal kell foglalkozniuk, például a kiskorúak védelmével. A Parkinson-kór körüli összefogásról szóló cikkel szinte egy időben megjelent hír szerint a regisztráció nélkül is használható appnak köze lehet egy fiatal olasz lány halálához; a szülei szerint egy ájulásos "kihíváson" vett részt, amikor megfulladt. A hatóságok azt kérték a TikToktól, hogy a nem bizonyított életkorú felhasználókat tiltsák le legalább február közepéig.

(Fotó: Brian Alldridge, Antony Sanderson, Jimmy Choi)

További cikkek a témában:

A Google most egy olyan eszközön dolgozik, amivel a vakok is segítség nélkül futhatnak Az elmúlt években számtalan példát láthattunk rá, hányféleképpen segítheti a mesterséges intelligencia az életünket, de a Project Guideline ezek közül is valószínűleg az egyik leghasznosabb.

Úgy tűnik alábecsültük a dopamin és a szerotonin szerepét életünk alakításában Egy új kutatás szerint ugyanis a neurotranszmitterek nem csupán boldogságkoktélt kevernek az agy örömközpontjában, de mindennapi döntéseikben, sőt a világ érzékelésében is fontos szerepük van.

A Google csinált egy alkalmazást, amivel a szemünkkel kommunikálhatunk másokkal A Look to Speak a cég szerint a beszédképtelen embereknek nyújt segítséget a kommunikációhoz.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.