Videón, ahogy a NASA épp egy gyorsítórakétát tesztel

2020 / 09 / 10 / Perei Dóra
Videón, ahogy a NASA épp egy gyorsítórakétát tesztel
Az SLS (Space Launch System) gyorsítórakéta fejlesztését a NASA adta ki megbízásba a Northrop Grummannak, méghozzá az egykori űrsiklók hordozórakétáinak elemeiből, idén pedig a hónap elején az Utah államban lévő Promontory sivatagi területén megtörtént az FSB-1 nevű kisegítő gyorsítórakéta tesztje.

A rakétahajtóművet mintegy két percig pörgették, vagyis pontosan addig, ameddig majd felszálláskor is kell. Mindeközben műszerek sokaságával mérték az állapotát, teljesítményét, valamint a gyártás során alkalmazott technológia biztonsági hatásait - olvasható az Űrügynökség közleményében.

„A NASA egy kalap alatt legyártja és felépíti az első három Artemis küldetés szilárd hajtóanyagú rakétáit, sőt már előre gondol a következő Holdra szállást követő küldetésekre is” – mondja John Honeycutt, az SLS programmenedzsere.

„Ez volt az első olyan kisegítő gyorsítórakéta teszt, amiben már az új anyagokat is felhasználó hajtómű teljesítményét és vizsgálták.”

A tesztelt rendszert az új holdprogram, az Artemis III. küldetésénél vetik majd be: az első (Artemis I.) misszió még ember nélkül indul, és csak Hold körüli pályára megy, azonban ennek rakétáin már zajlanak az indításhoz szükséges előkészületi munkálatok. „Ez volt az első kísérlet, amelyben a hajtómű is üzemelt azóta, hogy a NASA és a Northrop Grumman jóváhagyta a gyorsítórakéta tervét az SLS-hez” – magyarázza Bruce Tiller, az SLS gyorsítórakétáiért felelős iroda vezetője a Marshall Űrközpontban. Hozzátette, hogy bár a teljes nagyságú rakétatesztek nem túl gyakoriak, mivel olyankor egyszerre számos szempontból zajlik a vizsgálat, mégis bizakodnak, hogy ha ezt követően még valamit változtatni is kell a gyorsítórakétákon, indításkor hozzák majd az elvárt teljesítményt. Az alábbi videóban magunk is megnézhetjük a tesztet:

Az SLS egyébként az egyetlen olyan rakéta, amely egyetlen út során képes az Oriont, az azon utazó űrhajósokat és az ellátmányaikat a Holdra juttatni.
Érdekesség, hogy az SLS, az Orion űrhajó, a Gateway űrállomás mind annak a programnak a részét képezik, amelyből a Hold meghódítása után a Mars felé indulhatnak tovább az asztronauták - írja a Space.com.

(Fotó: Unsplash/Spacex)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
Milyen lenne átélni egy marsrengést a vörös bolygón?
A bolygónkon egy nagyobb földrengés és annak következményei potenciálisan katasztrofális hatást gyakorolhatnak az emberek életére, de kell-e félnie a jövőbeli telepeseknek hasonló veszélyektől, mikor majd reng alattuk a Mars?
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat exobolygóból álló rendszert tártak fel a Földtől 100 fényévnyire
Ritka, hat bolygós rendszer feltérképezését segítette az Európai Űrügynökség (ESA) Cheops-űrtávcsöve, a felfedezéshez magyar kutatók munkája is hozzájárult.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.