Videón, ahogy a NASA épp egy gyorsítórakétát tesztel

2020 / 09 / 10 / Perei Dóra
Videón, ahogy a NASA épp egy gyorsítórakétát tesztel
Az SLS (Space Launch System) gyorsítórakéta fejlesztését a NASA adta ki megbízásba a Northrop Grummannak, méghozzá az egykori űrsiklók hordozórakétáinak elemeiből, idén pedig a hónap elején az Utah államban lévő Promontory sivatagi területén megtörtént az FSB-1 nevű kisegítő gyorsítórakéta tesztje.

A rakétahajtóművet mintegy két percig pörgették, vagyis pontosan addig, ameddig majd felszálláskor is kell. Mindeközben műszerek sokaságával mérték az állapotát, teljesítményét, valamint a gyártás során alkalmazott technológia biztonsági hatásait - olvasható az Űrügynökség közleményében.

„A NASA egy kalap alatt legyártja és felépíti az első három Artemis küldetés szilárd hajtóanyagú rakétáit, sőt már előre gondol a következő Holdra szállást követő küldetésekre is” – mondja John Honeycutt, az SLS programmenedzsere.

„Ez volt az első olyan kisegítő gyorsítórakéta teszt, amiben már az új anyagokat is felhasználó hajtómű teljesítményét és vizsgálták.”

A tesztelt rendszert az új holdprogram, az Artemis III. küldetésénél vetik majd be: az első (Artemis I.) misszió még ember nélkül indul, és csak Hold körüli pályára megy, azonban ennek rakétáin már zajlanak az indításhoz szükséges előkészületi munkálatok. „Ez volt az első kísérlet, amelyben a hajtómű is üzemelt azóta, hogy a NASA és a Northrop Grumman jóváhagyta a gyorsítórakéta tervét az SLS-hez” – magyarázza Bruce Tiller, az SLS gyorsítórakétáiért felelős iroda vezetője a Marshall Űrközpontban. Hozzátette, hogy bár a teljes nagyságú rakétatesztek nem túl gyakoriak, mivel olyankor egyszerre számos szempontból zajlik a vizsgálat, mégis bizakodnak, hogy ha ezt követően még valamit változtatni is kell a gyorsítórakétákon, indításkor hozzák majd az elvárt teljesítményt. Az alábbi videóban magunk is megnézhetjük a tesztet:

Az SLS egyébként az egyetlen olyan rakéta, amely egyetlen út során képes az Oriont, az azon utazó űrhajósokat és az ellátmányaikat a Holdra juttatni.
Érdekesség, hogy az SLS, az Orion űrhajó, a Gateway űrállomás mind annak a programnak a részét képezik, amelyből a Hold meghódítása után a Mars felé indulhatnak tovább az asztronauták - írja a Space.com.

(Fotó: Unsplash/Spacex)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
Az utolsó alkalom, amikor emberek látogatták meg az űrben a Hubble Űrteleszkópot
A Columbia űrsikló tragédiája után a Hubble utolsó javítási misszióját lefújták a kockázatok miatt, de 2009. május 11-én mégis legénység indult a teleszkóphoz a SM4 keretében az Atlantis űrsiklóval, ez alkalommal tényleg utoljára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.