Negyvennégy óra alatt elkészül egy komplett ház Japánban

2023 / 09 / 04 / Bobák Zsófia
Negyvennégy óra alatt elkészül egy komplett ház Japánban
A 3D-nyomtatással készült ház árát méghozzá a gyártó minél alacsonyabban igyekszik tartani, így csak 13 millió forintba kerül.

A japán Serendix 3D-nyomtatással készült házak gyártásával foglalkozik, amelyekkel az ország lakóinak lakhatási nehézségeit igyekszik redukálni: a gyorsan elkészíthető házakat ugyanis olyan alacsony áron tervezik értékesíteni, hogy azok is hozzájuthassanak, akik egy nagyobb (és nem 3D-nyomtatott) ingatlant nem engedhetnének meg maguknak vagy akik idősebb korukra szeretnének kisebb, de mégis teljes értékű családi házba költözni. Egy demonstrációs célokból gyártott épületet már tavaly bemutattak - ennek az egységnek a nyomtatása csak 23 órát és 12 percet vett igénybe, de 10 négyzetméteres alapterülete miatt lakhatásra még kevésbé volt alkalmas.

A cég azóta továbbfejlesztette a gyártási metódusát és most már a valódi, tömeggyártásra és eladásra szánt darabokat készíti, amelyek a Fujitsubo nevet kapták és külsejük kacsakagylóra emlékeztet. A házak alapterülete körülbelül 50 négyzetméter és rendelkeznek minden fontos helyiséggel: konyha, nappali, fürdőszoba és hálószoba is tartozik hozzájuk. Az átlagos családi házakhoz viszonyítva kisebb méretű struktúra gyorsabb építési folyamatot jelent, így egy-egy ingatlant már 44,5 óra alatt elő lehet állítani, beleértve a 3D-nyomtatási folyamatot, az összeállítást és a tetőszerkezet megmunkálásának feladatát is.

A Serendix az első házakat egészen alacsony áron, 13 millió forintért fogja forgalomba hozni és a jelenlegi, öt nyomtatóra alapozó kapacitásával átlagban évente 250 házat tervez legyártani, de később már az évi 850 darab előállítását célozzák. A házak 3D-nyomtatása egyre nagyobb népszerűségre tesz szert nem csak Japánban, hanem szerte a világban: Mexikóban néhány éve egy teljes kis falut építettek fel ezzel a módszerrel, a marsi küldetésekre készülő asztronauták szintén 3D-nyomtatott modulokban élnek a Mars Dune Alpha területén és az ukrajnai Lvivben hamarosan megnyitják az első 3D-nyomtatással létrehozott iskolát.

(YankoDesign Fotó: Serendix)


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.