Nem enged a Microsoft a Windows 11 szigorú rendszerkövetelményeiből

2021 / 07 / 31 / Felkai Ádám
Nem enged a Microsoft a Windows 11 szigorú rendszerkövetelményeiből
Le sem tölthetjük a vadiúj operációs rendszert, ha a számítógépünk nem felel meg a Microsoft szigorú követelményeinek.

A Windows 11 rendszerkövetelményei első pillantásra relatíve barátinak is tekinthetőek akár, ezeket a PC Fórum foglalta össze a teljesség igényével:

  • Eszközformátum: AIO, asztali PC, mini PC, notebook, táblagép, átalakítható gép
  • Processzor: 1 GHz-es vagy gyorsabb, legalább 2 magos, kompatibilis, 64-bites processzor vagy SoC
  • Memória: Legalább 4 GB RAM
  • Tárhely: Legalább 64 GB kapacitású tárolóeszköz
  • Firmware/BIOS: UEFI, biztonságos rendszerindítás
  • TPM: Platformmegbízhatósági Modul (TPM) 2.0
  • Videókártya: DirectX 12 kompatibilis vagy újabb, WDDM 2.0 illesztőprogrammal
  • Képernyő: Legalább 9"-os, színcsatornánként 8-bites, nagy felbontású (720p) kijelző
  • Kommunikáció: Wi-Fi, Bluetooth vagy Ethernet hálózati kapcsolat

Két problémás pont akad ugyanakkor azok számára, akik pár évesnél idősebb masinával rendelkeznek, vagy olyan géppel, melyben idősebb hardverelemek találhatóak. Az egyik az elég szigorú processzor kompatibilitási lista (itt megtalálható), a másik pedig a fent is említett TPM (Trusted Platform Module), méghozzá annak is a 2.0-s változata, amit csak 2014-ben publikáltak egyáltalán. Ez utóbbi egyébként eddig annyira nem kapott jelentőséget, hogy a tom's HARDWARE cikke szerint a legtöbb önállóan árusított alaplapban ki is kapcsolták ezt a BIOS-ban. A másik szűk keresztmetszet a processzort érinti tehát – a Windows 11 bejelentésekor a Microsoft kötötte az ebet a karóhoz, hogy a legújabb operációs rendszer legalább 8-dik generációs Intel CPU-t vagy 2-dik generációs Ryzen CPU-t igényel majd – a 8-dik generációs Intel processzorok egyébként mindössze 2017 óta vannak a piacon. A vállalat egyébként azóta bejelentette, hogy a Windows 11 kapcsán elkezdték tesztelni a 7-dik generációs processzorokat is.

Mindez viszont annyira nem tűnt vészesnek, hiszen a jelenleg bétában elérhető Windows 11 telepíthető a hivatalos követelményeknek akár nem megfelelő gépekre is, ehhez mindössze a regisztrációs adatbázis (Group Policy) megfelelő bejegyzéseit kellett átírni még a frissítés megkezdése előtt – és ekkor a telpítő nem is ellenőrizte ezeket a követelményeket (ez a "trükk" egyébként a Windows 10 esetén is működött). Nem is csoda tehát, ha a vadiúj és hírhedten friss hardverelemekre vágyó Windows 11 bétája ország-világ döbbenetére elfut egy néhányszor tízezer forintba kerülő Raspberry Pi4-en is akár:

A Microsoft programmenedzsere, Aria Carley azonban a héten azt jelentette be, hogy a Group Policy buherálása a Windows 11 végleges verziójában nem fog működni, és ha a gépünk nem felel meg a rendszerkövetelményeknek, akkor le se fogjuk tudni tölteni az újabb verzióra való átálláshoz szükséges frissítést. Carley elmondása alapján ennek oka, hogy nem akarják, hogy a gépünk nem támogatott módba kerüljön, mivel az rontaná a biztonságot.

A TPM-et egyébként a Microsoft már 2016 óta igényli, és az ezzel kapcsolatos problémát akár azzal is orvosolhatjuk szerencsés esetben, hogy bekapcsoljuk a BIOS-ban, vagy akár vásárolhatunk is ilyen modult (bár ezeknek éppen a növekvő kereslet miatt szépen kilőtt az ára). Illetve akadnak egyéb módok is, erről szintén a PC Fórum már linkelt cikkében olvashatunk részletesebben a megfelelő címszó alatt.

A legnagyobb probléma nyilván a CPU-csere lehet, mert az elég vaskos összeget jelent.

(Kép: Microsoft.com)

További cikkek a témában:

Bemutatták a Windows 11-et, nemsokára elérhető lesz ingyenes frissítés formájában a Windows 10 használóinak A Windows 10 2025-re nyugdíjba vonul, de már itt is van az utódja, amelyet a jövő héten fejlesztők, később pedig mindenki számára elérhetővé tesznek.

Nosztalgiázzunk a régi Windows operációs rendszerek jellegzetes hangjaival! Itt toporog a küszöbön a Windows 11, tehát itt az ideje egy kiadós múltba révedésnek – pontosabban: fülelésnek.

Felhőalapú számítógép vállalkozásoknak, akár havi tízezer forintból - ezt ígéri a Windows 365 Egy egyszerű böngészőben el fog futni az egész operációs rendszer.


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.