Nem ment zökkenőmentesen El Salvadorban a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése

2021 / 09 / 08 / Bobák Zsófia
Nem ment zökkenőmentesen El Salvadorban a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése
A világ számára a közép-amerikai ország esete szolgálhat példaként arra, hogy milyen hibákat érdemes elkerülni, ha valahol kriptovalutát próbálnak törvényes fizetőeszközzé tenni.

Bár különféle digitális pénzek hivatalos bevezetésével sok nemzet kormánya kísérletezik, de El Salvador az első ország a világon, ahol a bitcoint tették az ország második törvényes fizetőeszközévé és ennek első lépései során történtek kisebb botlások, amire a lakosság nem reagált igazán pozitívan.

A kriptovaluták egyik legnagyobb problémája, a működtetésüket biztosító blokklánc technológia és a kriptobányászat energiaintenzív jellege mellett, a piaci értékük állandó és nagyfokú ingadozása, amelyre sokszor akár egy-egy Twitteren megosztott bejegyzés is azonnali hatással lehet. Az El Salvador-i lakosok közül sokan már napokkal ezelőtt az utcára vonultak és tüntetéssel fejezték ki nemtetszésüket a tervezett bevezetéssel szemben, többen ugyanis úgy vélték, hogy az ígért előnyök, például az, hogy a bitcoin használata esetén nem kell átutalási díjakat fizetni a bankoknak, elsősorban a külföldi befektetők számára lesz előnyös, míg a szegényebb lakosok nem fogják igazán megérezni a pozitív hatásokat, sőt, a bitcoinban gyűjtött tartalékaik is veszélybe kerülhetnek az árfolyamingadozások által okozott bizonytalanság miatt.

A kriptovaluta pedig nem cáfolt rá az első napon a hírére és vele kapcsolatos félelmekre: értéke több mint 52 000 dollárról 46 000 dollár körüli szintre esett vissza, a nap folyamán egy ponton azonban mindössze 42 921 dollárt ért egy bitcoin a Wall Street Journal hírei szerint. Ez nem jelentett jó hírt El Salvador számára, mivel a kormány éppen tegnap jelentette be, hogy az ország összesen 400 bitcoinnal rendelkezik, de a mai napon további 150-et vásároltak, kihasználva az alacsony árakat.

Az árfolyamingadozás csak egyike volt a felmerülő problémáknak, a technológiai felkészületlenség is megnehezítette a kriptovalutához, pontosabban az azt tartalmazó digitális tárcához, a Chivo Wallethez való hozzáférést, mivel, ahogy a nap kezdetén kiderült, több szolgáltató nem tette elérhetővé az alkalmazást a platformján. Miután az ország elnöke, Nayib Bukele Twitter üzenetben kérte a cégeket, hogy változtassanak ezen a helyzeten, az Apple és a Huawei is reagált és megjelentette a tárcát, azonban, ahogy azt a Huawei szóvivője a Reutersnek elmondta, az alkalmazást egyelőre nem sokan töltötték le, kevesebb mint ezer ember élt a lehetőséggel.

A tüntetések pedig tovább folytatódtak, körülbelül ezer ember vonult a Legfelsőbb Bíróság épülete elé, hogy az új szabályok visszavonását követelje. Több tüntető véleménye szerint a kriptovalutát lehetséges, hogy pénzmosási célokra használják majd bűnözői szervezetek, így a fizetőeszközként való bevezetése csak megkönnyíti a tevékenységeiket.

A boltok, cégek és szolgáltatók számára kötelező lesz elfogadni a bitcoinban való fizetéseket és a lakosok az adójukat is fizethetik bitcoinban, de egyelőre nagy kérdés, hogy valóban elterjed-e a kriptovaluta használatának szokása az országban, vagy a kísérlet csak egy érdekes epizódnak bizonyul, amely az El Salvador-i kormány várakozásával ellentétben hónapok alatt sem nyer nagyobb lendületet, mint amivel a mai napon elindult.

(Fotó: Getty Images/picture alliance)

További cikkek a témában:

Mától, elsőként a világon, egy ország törvényes fizetőeszköznek ismeri el a bitcoint Egy augusztusi felmérés szerint El Salvador lakosainak jelentős része nem ismeri elég jól a kriptovaluta működését, de mától mégis hivatalos fizetőeszköznek számít a kriptovaluta az országban.
Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.
Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama Néha egészen fura precedenseket produkál, amikor a jogalkotók nem tudják időben lekövetni a technológiai fejlődést.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
Ugyanattól a férfitól kapott szem szifiliszt öt nő is
A precedens nélküli eset során öt nő kapta el a szifilisz egy ritka formáját ugyanattól a férfitól. Ez a baktérium már a fertőzés korai fázisában is súlyos látószervi és idegrendszeri károkat okozhat, és ez az első dokumentált eset a heteroszexuálisok közötti terjedésre egy ilyen csoportban. Felmerül, hogy egy új, agresszívabb baktériumtörzs megjelenése állhat a háttérben.
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
19. századi fotók kelnek életre a 150 éves Budapest születését bemutató kisfilmben
Budapest fenállásának 150. évfordulója alkalmából készült a látványos kisfilm, amelyben több mint 100 archív felvételt elevenítettek meg a különleges, úgynevezett parallax képalkotási technika segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.