Nem ment zökkenőmentesen El Salvadorban a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése

2021 / 09 / 08 / Bobák Zsófia
Nem ment zökkenőmentesen El Salvadorban a bitcoin hivatalos fizetőeszközként való bevezetése
A világ számára a közép-amerikai ország esete szolgálhat példaként arra, hogy milyen hibákat érdemes elkerülni, ha valahol kriptovalutát próbálnak törvényes fizetőeszközzé tenni.

Bár különféle digitális pénzek hivatalos bevezetésével sok nemzet kormánya kísérletezik, de El Salvador az első ország a világon, ahol a bitcoint tették az ország második törvényes fizetőeszközévé és ennek első lépései során történtek kisebb botlások, amire a lakosság nem reagált igazán pozitívan.

A kriptovaluták egyik legnagyobb problémája, a működtetésüket biztosító blokklánc technológia és a kriptobányászat energiaintenzív jellege mellett, a piaci értékük állandó és nagyfokú ingadozása, amelyre sokszor akár egy-egy Twitteren megosztott bejegyzés is azonnali hatással lehet. Az El Salvador-i lakosok közül sokan már napokkal ezelőtt az utcára vonultak és tüntetéssel fejezték ki nemtetszésüket a tervezett bevezetéssel szemben, többen ugyanis úgy vélték, hogy az ígért előnyök, például az, hogy a bitcoin használata esetén nem kell átutalási díjakat fizetni a bankoknak, elsősorban a külföldi befektetők számára lesz előnyös, míg a szegényebb lakosok nem fogják igazán megérezni a pozitív hatásokat, sőt, a bitcoinban gyűjtött tartalékaik is veszélybe kerülhetnek az árfolyamingadozások által okozott bizonytalanság miatt.

A kriptovaluta pedig nem cáfolt rá az első napon a hírére és vele kapcsolatos félelmekre: értéke több mint 52 000 dollárról 46 000 dollár körüli szintre esett vissza, a nap folyamán egy ponton azonban mindössze 42 921 dollárt ért egy bitcoin a Wall Street Journal hírei szerint. Ez nem jelentett jó hírt El Salvador számára, mivel a kormány éppen tegnap jelentette be, hogy az ország összesen 400 bitcoinnal rendelkezik, de a mai napon további 150-et vásároltak, kihasználva az alacsony árakat.

Az árfolyamingadozás csak egyike volt a felmerülő problémáknak, a technológiai felkészületlenség is megnehezítette a kriptovalutához, pontosabban az azt tartalmazó digitális tárcához, a Chivo Wallethez való hozzáférést, mivel, ahogy a nap kezdetén kiderült, több szolgáltató nem tette elérhetővé az alkalmazást a platformján. Miután az ország elnöke, Nayib Bukele Twitter üzenetben kérte a cégeket, hogy változtassanak ezen a helyzeten, az Apple és a Huawei is reagált és megjelentette a tárcát, azonban, ahogy azt a Huawei szóvivője a Reutersnek elmondta, az alkalmazást egyelőre nem sokan töltötték le, kevesebb mint ezer ember élt a lehetőséggel.

A tüntetések pedig tovább folytatódtak, körülbelül ezer ember vonult a Legfelsőbb Bíróság épülete elé, hogy az új szabályok visszavonását követelje. Több tüntető véleménye szerint a kriptovalutát lehetséges, hogy pénzmosási célokra használják majd bűnözői szervezetek, így a fizetőeszközként való bevezetése csak megkönnyíti a tevékenységeiket.

A boltok, cégek és szolgáltatók számára kötelező lesz elfogadni a bitcoinban való fizetéseket és a lakosok az adójukat is fizethetik bitcoinban, de egyelőre nagy kérdés, hogy valóban elterjed-e a kriptovaluta használatának szokása az országban, vagy a kísérlet csak egy érdekes epizódnak bizonyul, amely az El Salvador-i kormány várakozásával ellentétben hónapok alatt sem nyer nagyobb lendületet, mint amivel a mai napon elindult.

(Fotó: Getty Images/picture alliance)

További cikkek a témában:

Mától, elsőként a világon, egy ország törvényes fizetőeszköznek ismeri el a bitcoint Egy augusztusi felmérés szerint El Salvador lakosainak jelentős része nem ismeri elég jól a kriptovaluta működését, de mától mégis hivatalos fizetőeszköznek számít a kriptovaluta az országban.
Már a vulkánból is bitcoin folyik Az első ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a geotermikus energiával bányászott bitcoin, élet a tűzhányók, és az MS-13 árnyékában. Salvador különös története a digitális korban.
Félmilliárd forintot ad vissza egy kábítószer-kereskedőnek a svéd állam, mert emelkedett a bitcoin árfolyama Néha egészen fura precedenseket produkál, amikor a jogalkotók nem tudják időben lekövetni a technológiai fejlődést.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.