„Sokkal több azonosítatlan repülő tárgyat láttunk, mint amennyiről a nyilvánosság tud” – nyilatkozta az USA volt hírszerzési igazgatója

2021 / 03 / 23 / Felkai Ádám
„Sokkal több azonosítatlan repülő tárgyat láttunk, mint amennyiről a nyilvánosság tud” – nyilatkozta az USA volt hírszerzési igazgatója
Az UFO és az UAP szavak közötti különbség, hogy az első azonosítatlan repülő tárgyat, míg a második azonosítatlan légköri jelenséget jelent.

Túl a szemantikai árnyalatokon azonban a legtöbben ezek alatt idegen civilizációk által alkotott szerkezeteket értenek. Ez részben a popkultúra „hibája”, hiszen az UFO-szó sokszor szerepel a repülőcsészealj szinonimájaként a különböző filmekben és egyéb alkotásokban. Az elmúlt néhány évben (ha dátumhoz kellene kötni 2019 óta – de erről később) azonban mintha megnyílt volna egy csap, és az Egyesült Államok különböző magas rangú katonai vezetői, illetve vezető tisztségviselői is óvatosan fogalmazva ugyan, de egyre inkább különös viselkedésű, repülő szerkezetekről kezdtek beszélni az elfogadottabb, hétköznapi magyarázatok – meteorológiai léggömb, természetes, de ritka légköri jelenségek – helyett. A hangsúly változik: akadnak akik beszámolója inkább idegen technológiát sugall, mások pedig ellenséges hatalmak titkos hadi gépeitől tartanak.

Az említett áttörésre ebben a diskurzusban tehát 2019-ben került sor, ekkor ismerte el az Amerikai Haditengerészet, hogy 2004-ben a USS Nimitz repülőgép-hordozó két vadászgépe valóban találkozott egy azonosítatlan repülő objektummal, sőt az egyik F–18-as felvételt is készített a tárgyról. Ezek a videók (illetve ezeknek részletei) már 2017-ben és 2018-ban is nyilvánosságra kerültek, de a Haditengerészet ezek hitelességét csak évekkel később ismerte tehát el. Ugyanakkor már ezen felvételek kapcsán is előkerült, hogy ezeknek létezik egy hosszabb, vágatlan változata, amit a Nimitz-incidensnél jelenlévő USS Princeton cirkáló legénysége állítólag meg is nézhetett a hajó titkos, helyi hálózatán.

Az amerikai haditengerészet látott UFO-t, csak nem beszélhet róla A hadsereg elismeri a rossz minőségben nyilvánosságra került, a 2004-ben egy vadászgép és egy azonosítatlan repülő objektum találkozását megörökítő videó létezését. Bár ennél sokkal többet titoktartási okok miatt nem mondhattak, pár dolog így is kiderült.

2020-ban aztán a Pentagon nyilvánosságra hozott egy dokumentumot is az esettel kapcsolatban, amely szerint az ismeretlen eszköz talán egy drón lehetett (noha az irányítóját nem sikerült beazonosítani a közelben), de önmagában ez az anyag nem állította fejre a világot. Még tavaly került sor arra is, hogy a CIA szintén nyilvánosságra hozott minden olyan dokumentumot, amivel állításuk szerint az azonosítatlan repülő tárgyak kapcsán rendelkeznek. (Ez egyébként itt érhető el.)

Bárki belenézhet a CIA titkosítás alól feloldott UFO-aktáiba És mindez egyetlen embernek köszönhető.

Tavaly pedig két dologra is sor került: az amerikai törvényhozás a COVID-19 gazdasági segítőcsomag 5300 oldalas törvényének részeként egy olyan kitételt is elfogadott, ami a 2019-ben életbe lépett Intelligence Authorization Act alapján arra kötelezi az Amerikai Védelmi Minisztériumot, hozza nyilvánosságra, amit az azonosítatlan repülő tárgyakról tud. Erre a Minisztérium 180 napot kapott. A Minisztérium pedig ezért 2020 augusztusában hivatalosan is felállított egy vizsgáló csoportot, amely a beazonosítatlan légköri jelenségekkel foglalkozik, ez az úgynevezett Unidentified Aerial Phenomena Task Force/UAPTF. A UPTF az első hivatalos kormányzati program, amely hasonló észelésekkel foglalkozik, mióta egy, a 2000-es években erre létrehozott szervtől 2012-ben megvonták a költségvetést. (Ugyanakkor több forrás is úgy nyilatkozott, hogy ez az előző szerv továbbra is aktív maradt, csak a működést titokban folyatták tovább.)

Az UPTF létrehozása mögött hivatalosan egyébként a következő megfontolás állt: a segítségével azt szeretnék elérni, ha sikerülne centralizálni minden, hasonló jelenségekkel kapcsolatos releváns információt, amely a legkülönbözőbb forrásokból származhat. Az említett forrás többek közt lehet: az Egyesült Államok haditengerészetének hírszerzése, az FBI, műholdak vagy egyéb technikai eszközök, illetve hírszerző ügynökök. A UPTF ezen kívül vizsgálja/vizsgálta, hogy a szóban forgó felvételeken látható jelenség nem-e egy nagyobb technológia áttörés, ami egy ellenséges nemzethez köthető.

Akkortájt Christopher Mellon, aki korábban a Pentagon magas rangú hírszerző tisztje volt, úgy kommentálta a történteket, hogy a tervezet által az egész jelenség szélesebb körben kerülhet elfogadásra. És önmagában már az is nagyon fontos eredmény, hogy az egész probléma a közbeszéd részévé válik, és nem fogják megszégyeníteni azt, aki erről beszél. Mellon szerint pedig amennyiben a tervezet megfelel minden formai és egyéb követelménynek, a hatása beláthatatlan lehet: fény derülhet akár egy eddig még nem ismert, katonai fenyegetésre is, de akár arra is, hogy idegen civilizáció küldött felfedező egységeket/eszközöket a bolygónkra.

Erre a hosszas összefoglalóra azért volt szükség, hogy kontextusba kerüljön a mostani interjú, amit John Ratcliffe adott a Fox News-nak, és amit több lap is szemlézett (itt a The Guardian és itt pedig a Popular Mechanics). Ratcliffe Trump hírszerzési igazgatója volt körülbelül nyolc hónapig, és egyébként a saját bevallása szerint a szóban forgó riportot még szerette vona nyilvánosságra hozni a leköszönése előtt, csak azt nem sikerült időben titkosítás alól feloldott formátumba rendezni. Ugyanakkor az interjúban az egykori igazgató több olyan állítást is megfogalmazott, ami legalábbis elgondolkodtató, és érezhetően eltávolodott a hangsúly nem csak a természetes légköri jelenségekről, hanem akár az ellenséges ország fejlett katonai technológiájáról is.

Ratcliffe szerint a hasonló, azonosítatlan légköri jelenségekről készült megfigyelések nem csak nem jutottak el zömében a nyilvánossághoz, de ilyen megfigyelések a bolygón mindenfelé történtek. Fontos azt is kiemelni, amit Ratcliffe maga is hangsúlyozott: ezek a megfigyelések nem csak egy-egy pilótától vagy műholdtól származnak, hanem a jelenséget többféle módon és érzékeléstechnikával is szokták monitorozni egyszerre. Hozzátette azt is, hogy ezen észlelések egy részéről lekerült a titkosítás (ami utalhat akár a fenti videókra is). Külön beszélt arról is, hogy az észlelt tárgyak, illetve jelenségek sokszor nehezen megmagyarázható módon viselkedtek. A volt igazgató több példát is említett: mozgás, amit nehezen tudunk utánozni, mivel nincsen rá technológiánk, sőt egy konkrét példával is előhozakodott: hangsebesség átlépése hangrobbanás nélkül. Ez utóbbiról egyébként azt írja a Popular Mechanics, hogy míg a hangrobbanás csökkentése elképzelhető, a teljes kiiktatása a fizikusok szerint lehetetlen. Ratcliffe hozzátette azt is, hogy ezekre a jelenségekre először mindig természetes magyarázatot kerestek, sőt elgondolkoztak azon is, hogy egy-egy ellenséges ország nem járhat-e előrébb a technológiai fejlesztésekben, mint azt feltételezték róluk. Ugyanakkor bizonyos esetekre egyszerűen nem akadt megfelelő magyarázatuk. Vagyis akadtak „dolgok”, amiknek a megmagyarázása kihívást jelent, sőt elég sok ilyen dolog akadt.

A jelentés június elején kerül majd nyilvánosságra, és többek szerint is ezzel kapcsolatban nyújt már most némi támpontot ez az interjú. A Popluar Mechanics szerint például említésre méltó, hogy Ratcliffe kitért a Haditengerészet és a Légierő azon pilótáira külön-külön is, akik hasonló jelenséggel találkoztak. Ebben az az érdekes, hogy amíg némi nyomásra a Haditengerészet elismerte például a fenti videók hitelességét (viszont ezek esetleges hosszabb, jobb minőségű változatát a részükről is mély hallgatás övezi, ráadásul annak sem örültek, hogy ezek a videók egyáltalán nyilvánosságra kerültek), addig a Légierő eléggé ráült a szájára mindenféle UFO és UAP észlelés kapcsán, holott akadt magas rangú tisztviselő, aki szerint a Légierő pilótái is nem egy ilyen jelenséggel találkoztak. Vagyis igen valószínű, hogy az UAPTF beszámolója ezekre az eddig teljesen ismeretlen, a Légierő által rögzített esetekre is kitér majd.

Akárhogy is, a nyár ezen a fronton mindenképp rendkívül izgalmasnak ígérkezik.

További cikkek a Rakétán:

A hatóságok elismerték, hogy tényleg egy azonosítatlan repülő tárgy húzott el egy kereskedelmi járat felett Talán az lenne a legszerencsésebb eset, ha idegenek repülője lett volna – akadnak ugyanis nyugatlanítóbb lehetőségek.

Paranormális jelenséggel köszöntött be a karácsony egy angliai kisvárosba Az angliai Warminsterben az 1960-as évek óta észleltek paranormális jelenségeket. Mind közül azonban az 1964-es karácsonykor kezdődő eseménysorozat volt a legemlékezetesebb. A 'Dolog' rejtélye azonban máig megoldatlan.

Mit tegyünk, ha összetalálkozunk egy földönkívülivel? Seth Shost, a SETI vezető csillagásza szerint azért nincs egyértelmű protokoll a negyedik típusú találkozásokra, mert az ősembereknek sem volt ilyenük arra az esetre, ha az USA légiereje megtámadná őket. A csillagászoknak ettől függetlenül mégis van ötletük egy efféle helyzetre.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A Csillagok Háborújából érkezett a lábakkal rendelkező jármű, ami egy napon az ajtónk előtt is megjelenhet
A lábakkal ellátott autonóm egykerekűt többek között a Csillagok Háborúja Tsemu-6 járműve ihlette. A jövőbeli felhasználási köre még nem egyértelmű, de néhány plusz kiegészítővel akár házhozszállító robotként is lehet alkalmazni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.