A Pentagon elismerte, hogy a haditengerészet rögzítette a felvételt, amelyet az amerikai hadihajókat üldöző, piramis alakú, ismeretlen repülő tárgyról készítettek

2021 / 04 / 13 / Felkai Ádám
A Pentagon elismerte, hogy a haditengerészet rögzítette a felvételt, amelyet az amerikai hadihajókat üldöző, piramis alakú, ismeretlen repülő tárgyról készítettek
Korábban részletesen is írtunk arról, hogy 2019 nyarán több amerikai hadihajót is ismeretlen repülőeszközök vettek üldözőbe.

A 2019-es incidensnek pedig a The War Zone ment utána nyilvános is elérhető adatok, valamint a haditengerészettől kikért dokumentumok segítségével – a nyomozás akkori állásáról a lentebbi cikkünkben írtunk. Az érintett rombolók hajónaplói ezekre az eszközökre egyébként hol „drónként”, hol pedig UAV (unidentified aerial vehicle – azonosítatlan repülő jármű) hivatkoznak, de a The War Zone arra jutott, hogy a naplókból kibogarászható adatok alapján ezek az eszközök egészen biztosan nem lehetnek kereskedelmi forgalomban elérhető drónok.

Titokzatos repülő eszközök rajai vették üldözőbe az USA romboló hajóit több napon át 2019-ben több hadihajó környékén is gyanúsan viselkedő repülőeszközöket figyeltek meg, melyeknek az eredetét az ismereteink szerint egyelőre nem sikerült tisztázni.

Tavaly pedig az Amerikai Védelmi Minisztérium hivatalosan is felállított egy vizsgáló csoportot, amely a beazonosítatlan légi jelenségekkel foglalkozik, ez az úgynevezett Unidentified Aerial Phenomena Task Force/UAPTF, amely egy átfogó jelentést készít az összes észlelt esetről várhatóan az idei nyár elején. A UAPTF egyébként hivatalosan az első kormányzati program, amely hasonló észlelésekkel foglalkozik, mióta egy, a 2000-es években erre létrehozott szervtől 2012-ben megvonták a költségvetést. (Ugyanakkor több forrás is úgy nyilatkozott, hogy ez az előző szerv továbbra is aktív maradt, csak a működést titokban folyatták tovább.) Fontos megemlíteni azt is, hogy a UAPTF nem kifejezetten azt vizsgálja, hogy idegen civilizáció valamilyen eszközeiről van szó, hanem a célja a különös és ismeretlen repülő tárgyak és eszközök vizsgálatának az összehangolása, amely szétfolyna a különböző hivatalok, ügynökségek és haderőnemek közt, illetve annak a tisztázása, hogy a szóban forgó felvételeken látható jelenség nem-e egy nagyobb technológia áttörés, ami egy ellenséges nemzethez köthető. (Minderről részletesebben a lentebbi cikkünkben írtunk.)

„Sokkal több azonosítatlan repülő tárgyat láttunk, mint amennyiről a nyilvánosság tud” – nyilatkozta az USA volt hírszerzési igazgatója Donald Trump korábbi hírszerzési igazgatója szerint az USA hadserege és műholdjai sokkal több különösen viselkedő tárggyal találkoztak, mint amennyi ezekből az észlelésekből a nyilvánosságra került.

Mindezt azért volt fontos kiemelni, mert a most szóban forgó, kiszivárgott videó része annak az anyagnak, amit az említett UAPTF is vizsgál.

A felvételt Jeremy Corbell dokumentumfilmes tette közzé a Twitteren, és elmondása szerint az anyagot a USS Russell romboló fedélzetéről rögzítették 2019 júliusában – magyarán először láthatjuk mozgásban azokat a drónokat, melyek 2019-ban több amerikai rombolót is üldözni kezdtek. Corbell a Mystery Wire című lapnak nyilatkozott (ez sajnos Európából az adatvédelmi törvények miatt nem érhető el, csak az interjút szemléző Futurism oldala), és azt állította, hogy a felvétel készítői ezekre az eszközökre járműként (vehicle) hivatkoztak, és tettek egy fontos megkülönböztetést: egy titkosított eligazításon világosan kijelentették, hogy ezek a járművek nem az USA-hoz tartoznak, még csak titkos, hivatalosan nem létező projektként sem, illetve idegen ország haderejéhez sem köthetőek, mert olyan módon viselkednek, amire nem számított senki. Ráadásul nem is aerodinamikus a kialakításuk, ehelyett repülő piramisra emlékeztetnek. (Az éjjellátó kamerával rögzített felvételen valóban háromszög vagy gúla (piramis) alakú tárgy látható.)

A Futurism eredt utána a felvétel hitelességének, és ők a Védelmi Minisztérium szóvivőjétől azt a választ kapták, hogy a felvételeket valóban a haditengerészet kötelekébe tartozó személy készítette. A szóvivő egyben megerősítette azt is, hogy a felvétel valóban része annak az anyagnak, amit az UAPTF vizsgál. Ennél többet azonban (beleértve az észlelés körülményeit, a kiképzési területeken, valamint a kijelölt légtérben történt észlelésekkel kapcsolatos vizsgálatok részleteit) védelmi okokból nem állt módjukban közölni. Magyarán hivatalosan két dolgot erősítettek meg: a videót valóban a haditengerészet kötelékébe tartozó illető készítette, és a mozgókép része annak az anyagnak, melyet az UAPTF feldolgoz. Azonban azt már nem erősítették meg, hogy a felvétel (Corbell állításának megfellelően) tényleg az adott időpontban és az említett incidens részeként készült a USS Russell rombolóhajó fedélzetén. Természetesen a Corbell által említett titkos eligazításon elhangzottak valóságtartalmáról sem tudhatunk ezek alapján semmi biztosat kijelenteni.

Akadnak természetesen olyanok is, akik optikai trükkre, vagy egyéb módszerre gyanakodnak a videóval kapcsolatban, és a lenti videóban épp azt mutatják be, hogy egy repülőgépet miként rögzíthet egy éjjellátóval felszerelt kamera lebegő piramisként.

Amennyiben viszont ez a mostani felvétel valóban a 2019-es incidens alatt készült, akkor a hasonló trükkre kicsi az esély, mivel ezeket a „drónokat” több módon is figyelték. Első körben a hajónaplók tanulsága szerint a romboló saját, belső hírszerző csapatát a SNOOPIE-t (The Ship's Nautical Or Otherwise Photographic Interpretation and Exploitation team) riasztották, akik gyors reagálsú egységként, de relatíve hétköznapi kamerákkal rögzítették az eseményeket (amennyiben a videó valóban a USS Russellen készült, úgy ezt jó eséllyel épp a romboló SNOOPIE csapata vehette fel a minőség alapján). Ezen kívül azonban a hajó saját, roppant szofisztikát megfigyelőrendszereivel is követték ezeket az eszközöket a több órás esemény alatt (erre részben a józan ész, részben a hajónaplók, valamint az ügyben elhangzott nyilatkozatokból következtethetünk).

Amennyiben pedig a fenti videóban kifejtett, optikai csalódáshoz, esetleg szándékos átveréshez hasonló, könnyen magyarázható jelenségről lenne szó, úgy a vizsgálat könnyen lezárulhatott volna a 2019-es esettel kapcsolatban, mert még ha pár, egyébként nyilván tapasztalt haditengerészt be is lehet csapni valami módon, vagy akár félre is nézhetnek valamit (még egyszer: hosszú órákon át, tehát nem pár pillanat alatt) a tengerészek, a SNOOPIE csapat által használtnál jóval kifinomultabb, a jelenlegi technológia élvonalába tartozó megfigyelőrendszereket egész biztosan nem lehet ennyire egyszerűen átverni. Ebben az esetben pedig a vizsgálat értelemszerűen rég lezárult volna mostanra. Nem árt megismételni ugyanakkor: azt jelenleg nem jelenthetjük ki biztosan, hogy a videó tényleg ott és akkor készült.

Arról hogy a vizsgálat most sem, másfél évvel az említett eseményt követően sem zárult le, onnan tudunk, hogy Michael Gilday admirális, a haditengerészeti műveletekért felelős vezérkari főnök a közelmúltban határozott nemmel válaszolt arra kérdésre, hogy azóta sikerült-e ezeket a „drónokat” beazonosítani. Ez kizárja azt is némileg, hogy talán titkos, amerikai katonai projektről lehetett mégiscsak szó, illetve ezen feltevés ellen szól az is, hogy még 2019-ben az incidens megismétlődött azután is, hogy erről már a haditengerészet csúcsa is értesült, holott így lehetőség nyílt volna az említett tesztekkel kapcsolatban intézkedni, hogy ne akadjanak össze ezek a kísérleti eszközök a rombolókkal.

Meg kell említeni azt is, hogy Gilday kitért arra, hogy hasonló észleléseket egyéb haderőnemek, egyéb eszközökkel és különféle technológiákkal is észleltek, ráadásul nem is csak az amerikai hadsereg érintett. Az admirális szerint ugyanakkor arra nem utalt semmi, hogy ezek az eszközök földön kívüli technológiák lennének.

AZ USA egyik vezérkari főnöke nyilatkozott az ország hadihajóit üldöző rejtélyes repülő eszközökről A vizsgálat jelenleg is folyamatban van, de kiderült pár érdekes, új információ is. Michael Gilday admirálistól megkérdezték azt is, hogy lehetséges-e, hogy földönkívüli eszközökről volt szó.

Ezzel némileg ellentétesen nyilatkozott John Ratcliffe, aki Trump hírszerzési igazgatója volt, és aki részt vett az UAPTF vizsgálataiban. Sőt Ratcliffe nyilatkozata ahhoz áll közel, ami a mostani videót kiszivárogtató Corbell szerint a titkosított eligazításon elhangzott. Ratcliffe ugyanis azt mondta egy interjúban, hogy a hasonló, azonosítatlan légköri jelenségekről készült megfigyelések nem csak nem jutottak el zömében a nyilvánossághoz, de ilyen megfigyelések a bolygón mindenfelé történtek. Fontos azt is kiemelni, amit Ratcliffe maga is hangsúlyozott: ezek a megfigyelések nem csak egy-egy pilótától vagy műholdtól származnak, hanem a jelenséget többféle módon és érzékeléstechnikával is szokták monitorozni egyszerre. Külön beszélt arról is, hogy az észlelt tárgyak, illetve jelenségek sokszor nehezen megmagyarázható módon viselkedtek. A volt igazgató több példát is említett: mozgás, amit nehezen tudunk utánozni, mivel nincsen rá technológiánk, sőt egy konkrét példával is előhozakodott: hangsebesség átlépése hangrobbanás nélkül.

Ratcliffe elmondása alapján ezekre a jelenségekre először mindig természetes magyarázatot kerestek, sőt elgondolkoztak azon is, hogy egy-egy ellenséges ország nem járhat-e előrébb a technológiai fejlesztésekben, mint azt feltételezték róluk. Ugyanakkor bizonyos esetekre egyszerűen nem akadt megfelelő magyarázatuk. Vagyis akadtak „dolgok”, amiknek a megmagyarázása kihívást jelent a vizsgálatot végzők számára, sőt elég sok ilyen dolog akadt.

További cikkek a témában:

Bárki belenézhet a CIA titkosítás alól feloldott UFO-aktáiba És mindez egyetlen embernek köszönhető.

A hatóságok elismerték, hogy tényleg egy azonosítatlan repülő tárgy húzott el egy kereskedelmi járat felett Talán az lenne a legszerencsésebb eset, ha idegenek repülője lett volna – akadnak ugyanis nyugatlanítóbb lehetőségek.

A Pentagon nyilvánosságra hozott egy hosszabb dokumentumot az azonosítatlan repülő tárgyakról A dokumentumban érdekes részletek olvashatunk arról, hogy miként zajlott egy seregnyi találkozás az Egyesült Államok légierőjének gépei és több, azonosítatlan repülő eszköz között.

 


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.