Nem UFO-k zaklatták az amerikai hadihajókat, hanem ellenséges drónrajok – de ez csak még rosszabb hír

2022 / 06 / 11 / Felkai Ádám
Nem UFO-k zaklatták az amerikai hadihajókat, hanem ellenséges drónrajok – de ez csak még rosszabb hír
A drónrajok a Pentagon és a vezető katonai agytrösztök szerint is döntőek lehetnek egy potenciális konfliktus során – azonban, mint kiderült, ezek az eszközök már 2019 óta szereznek be érzékeny információkat az amerikai haditengerészetről.

A májusi UAP eszközökkel kapcsolatos meghallgatás az amerikai képviselőházban egyik legérdekesebb konklúziója volt, hogy az amerikai Haditengerészet járműveit zaklató, azonosítatlan repülő eszközöket nem egy idegen civilizáció működtette, hanem nagyon is emberi tevékenység állhat a háttérben. És bár a Haditengerészet továbbra sem túl bőbeszédű azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely nagyhatalom küldhette a drónokat, bizonyos nyomok alapján viszont találgathatunk. A jó hír tehát, hogy idegenek valószínűleg nem terveznek háborút indítani a bolygó ellen. A rossz hír, hogy a drónrajok rámutatnak egy olyan gyenge pontra, amivel még az amerikai Haditengerészet sem igazán tudott mit kezdeni.

„Hozzájárultak-e az UAP megfigyelések katonai fejlesztésekhez?” – Ötven éve először beszéltek UAP-okról az amerikai képviselőházban A kék könyv projekt óta először került elő a téma a képviselőházban, és izgalmas kérdések hangzottak el, sőt kiderült az is, hogy mik voltak a titokzatos háromszögek, amelyek amerikai hadihajókat vegzáltak.

A The War Zone közölt egy részletes cikket a témában, amit a Haditengerészettől a Freedom of Information Act, az információs szabadságról szóló törvény alapján kikért dokumentumokból építettek fel. Ezek alapján pedig az UAP meghallgatáson elhangzott „nagy leleplezés”, tehát hogy az ismeretlen repülő tárgyak valójában drónok, a Pentagonnál viszonylag keveseket ért váratlanul – ennek az információnak ugyanis már 2019 óta a birtokában voltak.

Titokzatos repülő eszközök rajai vették üldözőbe az USA romboló hajóit több napon át 2019-ben több hadihajó környékén is gyanúsan viselkedő repülőeszközöket figyeltek meg, melyeknek az eredetét az ismereteink szerint egyelőre nem sikerült tisztázni.

A 2019-es események így egészen más megvilágításba kerülnek, hiszen nem csak az derül ki, hogy az amerikai hajókat drónrajok közelítették meg, de az is, hogy ezeket vélhetően egy hongkongi zászló alatt közlekedő teherhajóról, az MV Bass Strait-ről üzemeltették, amely nem válaszolt akkor sem, amikor az amerikai hadihajók megpróbáltak vele kapcsolatot felvenni. A Bass Starit üzemeltetője, a tehát hongkongi székhelyű Pacific Basin egyébként az esettel kapcsolatban több megkersésre sem válaszolt. A drónokról készült képek egyébként elég rossz minőségűek, de egy mellékelt feliratról kiderül, hogy ezek kvadrokopter típusú, tehát négyrotoros pilóta nélküli repülő eszközök (UAS). Kérdés, hogy a hadihajók bevetettek-e valamilyen drónelhárító eszközt?

A dokumentumok alapján az első incidensek során az érintett hajókon nem akadt semmiféle ilyen eszköz, később azonban a hajókat már felszerelték a mobil DRAKE (Drone Restricted Access Using Known EW) rendszerrel, amely a Northrop Grumman fejlesztése. Később riadóztatták is a DRAKE-csapatot egy incidens során, azt viszont nem tudni, hogy milyen eredménnyel. Sőt a hajónaplókból kiderül az is, hogy az incidensek során rádifrekvenciás adatokat is szereztek a drónokból. Ismert immár az is, hogy a Pentagon közleménye alapján a drónok viselkedése „veszélyes”, nem felel meg a „tengeri közlekedés szabályainak” vagy a „nemzetközileg elismert tengeri szokásoknak”.

Összességében tehát azt tudjuk, hogy az amerikai haditengerészetnek legalább 8 különböző incidense volt Kalifornia partjainál különböző drónrajokkal 2019-ben. Ezen események természete széles skálán változik, tehát előfordult olyan is, hogy helyi halászok üzemeltettek négyrotoros drónokat, de emellett idegen hatalom adatgyűjtésére is sor kerülhetett.

A War Zone az esettel kapcsolatban megkeresett egy drónelhárítással foglalkozó biztonsági céget, az ausztrál DroneSec-et, akik szerint a drónrajok feltűnése egyre hétköznapibbá válik, és ezen eszközök tevékenysége épp 2019 óta egyre inkább sűrűsödik – és bár az esetek egy részében relatíve ártatlan civilekhez köthető esetekről van szó, a komolyabb bűcselekmények száma is emelkedik. Probléma, hogy a drón olyan komplex fenyegetést jelent, amit nem lehet csak egyféle módon kivédeni, sőt jelenleg nem is akad az elhárításra betonbiztos módszer. Nem véletlen tehát, hogy az amerikai haditengerészet is komolyan fejleszt ilyen védelmi eszközöket, amelybe akár a drónok lézerrel való kilövése is benne foglaltatik. Tavaly például Kenneth McKenzie Jr., tengerészgyalogos tábornok úgy nyilatkozott, hogy a drónok

„jelentik a leginkább aggasztó taktikai fejlesztést a rögtönzött robbanószerkezetek iraki térnyerése óta.”

Azt pedig, hogy a drónok mire képesek akár egy erős, reguláris hadsereggel szemben is, épp az elmúlt hónapokban láthattuk Ukrajnában.

Az egyik legeredményesebb ukrán tankgyilkos egység programozókból áll A főleg IT-szakemberekből verbuvált drón-egység az inváziós orosz seregek elleni harc egyik legfontosabb eleme, mivel kereskedelmi drónokat alakítanak át háborús célokra, és ezekkel végeznek küldetéseket.

Mint a The War Zone cikke is írja, mindeközben Amerika ellenfelei, különösen Kína, nagyon komolyan fektetnek be a drónrajok fejlesztésébe – elsősorban a tengeri környezetben, háborús használatra és kettős szerepkörű alkalmazásokra. A drónrajokat pedig még a vezető amerikai agytrösztök és a Pentagon is olyan kritikus fontosságúnak tartják a jövőbeli konfliktusok szempontjából, hogy döntő jelentőségűek lehetnek például egy Tajvan miatt kirobbanó konfliktusban is.

Az amerikai hadsereg kiképzése tükrözi a harci képességeit, ezért is olyan aggasztó tehát, hogy ezekkel az eszközökkel már 2019-ben kulcsfontosságú információkat lehetett szerezni az Egyesült Államok érzékeny katonai titkairól a kiképzési területeken.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/Powie)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.