Nemsokára új napelem-pályázat indulhat, tizenegy és félmillió forint is lehet a támogatás

2021 / 08 / 31 / Justin Viktor
Nemsokára új napelem-pályázat indulhat, tizenegy és félmillió forint is lehet a támogatás
Az új pályázat két héten keresztül véleményezhető és ősztől válik elérhetővé. Összesen háromféle beruházási célra lehet majd maximálisan tizenegy és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Családosok és szegények

A pályázat az országos átlagjövedelemnél kevesebb jövedelemmel rendelkező háztartások számára nyílik meg, és így önerő fog kelleni hozzá. A pályázati lehetőség a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként valósul meg, és a tervek szerint a rendelkezésre álló 201 milliárd forint 35 ezer háztartásig biztosítja az energetikai korszerűsítést, ellenállóbbá téve ezeket az otthonokat az anyagi és éghajlati változások negatív hatásaival szemben. A jogosultak valószínűleg november 15-től nyújthatják majd be a pályázatokat, megyénként más és más időpontokban, négy pályázati szakaszban.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáét felelős államtitkárának bejelentése szerint szeptember 12-éig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázati tervet.

Steiner elmondta, hogy ez lesz az első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat a magyar Helyreállítási Terven (HET) belül. A pályázat ismét csak a családosokat célozza, és a hazai átlagjövedelem alatti bevétellel rendelkező háztartásoknak szeretne forrást biztosítani.

A pályázat egyik feltétele, hogy az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt legyen ugyanazon háztartáson belül, és természetesen az ingatlannak alkalmasnak kell lennie a napelemek installálására.

A pályázat során 175 megawatt teljesítményű új napelem kapacitás kerülhet telepítésre, ami 25 százalékkal növelheti majd a háztartási erőművek összesített teljesítményét, és egyharmaddal több megújuló energiát termelők háztartást jelentene. Mindemellett 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás elmaradását is magával hozná.

Amennyiben pusztán egy napelemes rendszer kerül majd kiépítésére, akkor bruttó 2,8 millió forintra, ha napelemek és fűtés korszerűsítés is készül, akkor 9,3 millió forintra, ha pedig ezek mellett hőszivattyút is beépítenek, akkor 11,55 millió forintra lehet majd pályázni.

(Forrás: Portfolio, MTI Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Jönnek a szerves napelemek (és a fény már megint elképesztő dolgokat művel) A szerves napelemek kutatása rengeteget fejlődött az elmúlt években, és ma már komoly tudományos és gazdasági érdeklődést vált ki az áramátalakítás hatékonyságának szintén szélsebességű növekedése miatt. Ezt főképp új anyagok és új technológiák bevezetésével, érték el, és persze kellett hozzá a fény elképesztő viselkedése és a kvantumfizika is. Manapság mihez nem kell?

40 év kétségbeesett keresés után a tudósok végül megtalálták a napelemek alapvető hibáját Tavaly a tudósok megoldottak egy 40 éves rejtélyt a napelemek hatékonyságának növelését gátoló egyik legfontosabb akadály körül.

Itt az anti-napelem, ami csak éjjel működik Egy új készülék a hideg éjszakai égboltot használja villamosenergia-termeléshez a sötétben. A prototípus már működik, a próbaüzem alatt egy apró LED-et működtetett.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.