Nincs az a karácsonyi égősor, amely úgy ragyogna, mint ez a csillagokból álló gömbhalmaz

2020 / 12 / 24 / Felkai Ádám
Nincs az a karácsonyi égősor, amely úgy ragyogna, mint ez a csillagokból álló gömbhalmaz
Ez a Hubble által lőtt kép akár karácsonyi üdvözlőlapnak is elmenne.

A Messier 107 (M107) egy csillagokból álló gömbhalmaz a Kígyótartó csillagképben. A gömbhalmazt Pierre Méchain fedezte fel 1782-ben. Azonban William Herschel, aki nem tudott Méchain felfedezésről, 1793-ban maga is felfedezte az M107-et, és abban mindenképp ő volt az első, hogy a halmazban különálló csillagokat figyelt meg. A Messier-katalógushoz 1947-ben adták hozzá az M105-el és M106-al együtt. A Messier-katalógus, amely tehát a halmaz nevét adja, Charles Messier francia csillagász által 1758 és 1782 között összeállított katalógus, amely a legfényesebb, úgynevezett mélyégobjektumokat tartalmazza.


(Forrás: NASA/ESA)

Az M107 a csillagrendszerünktől 20 000 fényév távolságra van, és 147 km/s sebességgel közeledik felénk. A most, a Hubble űrtávcső által megörökített M107 egyike annak a több mint 150 gömbhalmaznak, melyek a Tejútrendszerben találhatóak. Ezekben a halmazokban százezerszám fordulnak elő az extrém idős csillagok, melyek a galaxisunk legidősebb égitestjei és objektumai közé tartoznak. Mivel sem a kialakulásuk, sem hatásuk a Galaxis evolúciójára nem tisztázott, a tudósok máig élénken tanulmányozzák őket. Magyarán ezek a legpazarabb, legidősebb és legtitokzatosabb karácsonyi fények, amit ebben a Galaxisban találhatunk.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

Fájdalmasan szép kép az űrből: galaktikus vízesés A NASA a szokásosnál is gyönyörűbb képet tett közzé, így legalább valamivel feldobhatjuk ezt a szomorú hétvégét. A képet a Hubble űrtávcső készítette két galaxis összeolvadásáról.

Ennyivel többet fog látni a NASA új távcsöve az űrből, mint a Hubble A NASA új űrteleszkópja nagyságrendekkel több adatot gyűjt majd az űrről, mint amennyire a Hubble képes volt.

Valóságos népvándorlás lesz a Tejútrendszerben a következő másfélmillió évben Az Európai Űrügynökség a Naphoz legközelebbi negyvenezer csillag jövőbeli mozgását gyúrta össze egy time-lapse videóban, az eredmény pedig lenyűgöző lett.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
A Föld központi magjáról még mindig keveset tudunk, de egy távoli világ segíthet megérteni
Sokezer kilométerrel a felszín alatt a Föld középpontjában fémes mag rejlik, amelyet közvetett módon jobban megismerhetnek a kutatók egy aszteroida által, ami rendkívül ritka típus a Naprendszerben.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.