Az óceánba zuhant az egyik orosz ISS modul

2021 / 07 / 27 / Justin Viktor
Az óceánba zuhant az egyik orosz ISS modul
Az ISS (Nemzetközi Űrállomás) Pirsz névre hallgató orosz modulja a Csendes-óceánba zuhant és elsüllyedt, közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz).

Végső kikötő

A Csendes-óceánba vezették az orosz Pirsz (kikötő) kutatómodult, a helyét pedig a Nauka (tudomány) névre keresztelt modul veszi majd át, melyet július 21-én lőttek fel Bajkonurból. Az új Nauka modul repülése nyolc napig tart majd, és végül az orosz Zvezda szervizmodulhoz csatlakozik. A dokkolás jelenleg július 29-e csütörtök 13:25 GMT-re van időzítve.

A Pirs modult egy hete csatlakoztatták le az ISS-ről és egy teherűrhajó segítségével irányították a Csendes-óceánban végződő pályára. A lezuhanás pontos helye az új-zélandi Wellingtontól 3000 kilométerre, egy űrhajótemetőként ismert régióban volt.


A Nauka kilövése (Kép: Roszkoszmosz)

20 év szolgálat

A modult 2001 szeptember 14-én lőtték ki az űrállomásra egy Szojuz rakéta fedélzetén a kazahsztáni Bajkonur kozmodromból. A Pirsz közel 20 évig teljesített szolgálatot, ez volt a dokkoló és a kikötőmodul és az orosz Progresz MS-16  szállítóhajó vontatta utolsó, 418 kilométeres ereszkedésben végződő útjára. 

A Pirszből működése során 52 űrséta indult, az orosz Szojuz űrhajók és Progressz teherhajók is rendszeresen itt kötöttek ki. A 2009-ben fellőtt orosz Poiszk modul a Pirszhez hasonló kialakítású és továbbra is az űrállomáson marad, a Zvezdával szemben. Ez szolgálhat majd a jövőben bonyolított orosz űrséták légzsilipjeként.

Az Egyesült Államok legénysége és teherjárművei saját kikötővel rendelkeznek, ami az űrállomás másik végén található. A Progress MS-16 még idén februárban dokkolt a Pirszre, június 2-án pedig Oleg Novitszkij és Pjotr ​​Dubrov űrhajósok űrsétát tettek a Pirsz körül, előkészítve a modult az eltávolításra. A Pirsz körülbelül 4,9 méter hosszú és 2,55 méter átmérőjű volt, a Csendes-óceánt pedig csak apró darabjai értéke el Chile és Új-Zéland között.

(Forrás: MTI Kép: NASA TV, Roszkoszmosz)

Ez is érdekelhet:

Elfogyott az orosz űrhajósok elesége a Nemzetközi Űrállomáson Szerencsére kaptak az amerikai társaiktól.

Komarov tudta, hogy meg fog halni a visszatéréskor, előtte sírva átkozta a kommunista vezetőket Az űrkutatás történelmére a nagy sikerek fáklyalángja mellett számos tragédia és halálos baleset sötét árnyéka borul. Ezek közül is kiemelkedik egy olyan szörnyű eset, mikor az érintett pontosan tudta, hogy a helyzetéből nincs menekvés, sőt még szeretteitől is volt ideje elbúcsúzni.

Egy űrhajós 12 éve emberi hamvakat rejtett el az ISS fedélzetén. Most találták meg őket Az emberek egy része - vagy esetleg az elhunytak hozzátartozói - valamiért megszállottan keresik a halál utáni minél különlegesebb nyugvóhelyeket. Esetleg olyan megoldást ami a hátrahagyottak szerint valamiképp jelképesen illeszkedik az elhunyt személyiségéhez vagy életéhez. Talán ez állt a most következő különös történet mögött is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.