Az óceánba zuhant az egyik orosz ISS modul

2021 / 07 / 27 / Justin Viktor
Az óceánba zuhant az egyik orosz ISS modul
Az ISS (Nemzetközi Űrállomás) Pirsz névre hallgató orosz modulja a Csendes-óceánba zuhant és elsüllyedt, közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz).

Végső kikötő

A Csendes-óceánba vezették az orosz Pirsz (kikötő) kutatómodult, a helyét pedig a Nauka (tudomány) névre keresztelt modul veszi majd át, melyet július 21-én lőttek fel Bajkonurból. Az új Nauka modul repülése nyolc napig tart majd, és végül az orosz Zvezda szervizmodulhoz csatlakozik. A dokkolás jelenleg július 29-e csütörtök 13:25 GMT-re van időzítve.

A Pirs modult egy hete csatlakoztatták le az ISS-ről és egy teherűrhajó segítségével irányították a Csendes-óceánban végződő pályára. A lezuhanás pontos helye az új-zélandi Wellingtontól 3000 kilométerre, egy űrhajótemetőként ismert régióban volt.


A Nauka kilövése (Kép: Roszkoszmosz)

20 év szolgálat

A modult 2001 szeptember 14-én lőtték ki az űrállomásra egy Szojuz rakéta fedélzetén a kazahsztáni Bajkonur kozmodromból. A Pirsz közel 20 évig teljesített szolgálatot, ez volt a dokkoló és a kikötőmodul és az orosz Progresz MS-16  szállítóhajó vontatta utolsó, 418 kilométeres ereszkedésben végződő útjára. 

A Pirszből működése során 52 űrséta indult, az orosz Szojuz űrhajók és Progressz teherhajók is rendszeresen itt kötöttek ki. A 2009-ben fellőtt orosz Poiszk modul a Pirszhez hasonló kialakítású és továbbra is az űrállomáson marad, a Zvezdával szemben. Ez szolgálhat majd a jövőben bonyolított orosz űrséták légzsilipjeként.

Az Egyesült Államok legénysége és teherjárművei saját kikötővel rendelkeznek, ami az űrállomás másik végén található. A Progress MS-16 még idén februárban dokkolt a Pirszre, június 2-án pedig Oleg Novitszkij és Pjotr ​​Dubrov űrhajósok űrsétát tettek a Pirsz körül, előkészítve a modult az eltávolításra. A Pirsz körülbelül 4,9 méter hosszú és 2,55 méter átmérőjű volt, a Csendes-óceánt pedig csak apró darabjai értéke el Chile és Új-Zéland között.

(Forrás: MTI Kép: NASA TV, Roszkoszmosz)

Ez is érdekelhet:

Elfogyott az orosz űrhajósok elesége a Nemzetközi Űrállomáson Szerencsére kaptak az amerikai társaiktól.

Komarov tudta, hogy meg fog halni a visszatéréskor, előtte sírva átkozta a kommunista vezetőket Az űrkutatás történelmére a nagy sikerek fáklyalángja mellett számos tragédia és halálos baleset sötét árnyéka borul. Ezek közül is kiemelkedik egy olyan szörnyű eset, mikor az érintett pontosan tudta, hogy a helyzetéből nincs menekvés, sőt még szeretteitől is volt ideje elbúcsúzni.

Egy űrhajós 12 éve emberi hamvakat rejtett el az ISS fedélzetén. Most találták meg őket Az emberek egy része - vagy esetleg az elhunytak hozzátartozói - valamiért megszállottan keresik a halál utáni minél különlegesebb nyugvóhelyeket. Esetleg olyan megoldást ami a hátrahagyottak szerint valamiképp jelképesen illeszkedik az elhunyt személyiségéhez vagy életéhez. Talán ez állt a most következő különös történet mögött is.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.