Elfogyott az orosz űrhajósok elesége a Nemzetközi Űrállomáson

2021 / 01 / 22 / Felkai Ádám
Elfogyott az orosz űrhajósok elesége a Nemzetközi Űrállomáson
A problémát az okozta, hogy az ellátmányt az űrbe juttató, Progressz (Прогресс) MS-16 teherűrhajó tavaly decemberi kilövése február 15-re csúszott.

Az oroszok az esettel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy amikor megkérdezték az amerikaiakat, hogy az orosz ellátmányt feljuttathatnák-e az ő űrhajójukkal, azt a választ kapták, hogy az Egyesült Államok már most nagy is nagy készlettel rendelkezik ételből az ISS-en, amit megosztanak az oroszokkal – írja az Russia Today, az orosz, állami finanszírozású hírcsatorna. A jelenlegi ISS-küldetés orosz vezetője szerint az amerikaiak 13 konténernyi élelmiszer-ellátmányt adtak át az oroszoknak. Jelenleg egyébként hétfős legénység szolgál a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ebből ketten oroszok.

A Nemzetközi Űrállomás kapcsán az utóbbi időben egyébként több probléma is felmerült. Az orosz oldalon például korábban már a vécé is felmondta a szolgálatot, de sokáig nem sikerült beazonosítani egy növekvő szivárgás forrását sem. Sőt aztán az orosz oxigénellátó-rendszer is lerobbant. Ekkor az egyik veterán orosz kozmonauta úgy nyilatkozott, hogy az orosz modulok a végüket járják, és több rendszer cseréjére megérett már az idő. A Nemzetközi Űrállomás legrégebbi darabjai 1998 óta működnek.

Kihívások az űrben: tönkrement a vécé tegnap az ISS fedélzetén Mozgalmas volt tegnap az éjszakájuk az űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén: nem csak a mellékhelyiség mondta be az unalmast, de ráadásul az egyik oxigéngenerátor is leállt.

Tavaly az Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz felvetette, hogy saját, ezúttal kizárólag orosz űrállomást állítanának pályára 2024 után. Az ISS jelenlegi formációját elvileg 2030-ig tervezik működtetni, de Moszkva attól tart, hogy a Nemzetközi Űrállomás állapota a vártnál sokkal gyorsabban romlik. Miként azt az RT megtudta, Oroszország 2025-ig vállalta a részvételt az ISS-programban. Ugyanakkor az állomásnak már most több eleme is súlyosan sérült vagy egyenesen működésképtelen. Ezek nagy része nem is cserélhető. Ezért aztán az oroszok 2025 utánra azt jósolják, hogy az ISS különböző alkatrészei hegyomlásszerűen fognak csütörtököt mondani.

További cikkek a Rakétán:

Riadó verte fel éjjel a Nemzetközi Űrállomás űrhajósait a szivárgás miatt Hétfő éjjel riadóztatták az ISS fedélzetén szolgálókat, mert a szivárgás fokozódni kezdett.

Ott szivároghat a Nemzetközi Űrállomás, ahol a legkevésbé számítottak rá És ahol a legnagyobb bajt okozhatja.

Az ISS asztronautái már a saját maguk által termesztett zöldségeket ehetik Valaki pezsgővel, valaki retekfogyasztással köszöntötte az újévet. Utóbbiak ráadásul mikrogravitációs környezetben tehették ezt. Plusz a retek nem az első zöldségféle, amit az űrhajósok az ISS-en kipróbálhattak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.