Már olyan fürdőszobaszőnyeget is vásárolhatunk, ami a talpunkról felismer minket

2021 / 11 / 05 / Bobák Zsófia
Már olyan fürdőszobaszőnyeget is vásárolhatunk, ami a talpunkról felismer minket
A világ első okos fürdőszobaszőnyege méri a testtömeg-indexünket, javaslatokat tesz, hogy hogyan javítsunk a tartásunkon és előfizetésért cserébe életmód tanácsokat is ad.

A 21. században már a fürdőszoba sem ugyanaz, mint régen: a napi híreket és sminktancsácsokat kijelző tükröktől kezdve az okosvécéig egyre több berendezés jelenik meg intelligens, digitalizált formában, sőt, már a lábunk alatt lévő fürdőszobaszőnyeg is csatlakozott a mesterséges intelligenciával működtetett tevékeny kiegészítők csatasorába. A francia Baracoda cég legújabb találmánya, a világ első okos fürdőszobaszőnyegeként definiált Bbalance azon kívül, hogy első látásra egy szimpla kádkilépőnek tűnik, semmiben sem hasonlít a többi ilyen jellegű fürdőszobai kiegészítőre.

A Bbalance tulajdonképpen egy puha anyaggal letakart okosmérleg, ami rendelkezik néhány plusz funkcióval is, mivel nem csak a súlyt és a testtömeg-indexet, hanem a testtartást is méri és amennyiben egészségtelen pozíciót detektál, tanácsokat is ad a hiba javítására vonatkozóan. Maga az eszköz nem rendelkezik kijelzővel, strapabíró és vízálló burkolat fedi, de a hozzá való applikációval regisztrálva az okostelefon vagy okosóra alkalmazása mutatja a begyűjtött adatokat, amelyeket el is tárolhatunk, hogy idővel átfogó képet kapjunk a fizikai állapotunk változásairól.

A gép a testsúlyt, a BMI-t, a zsír-és izomtömeg arányát, a testtartást és az egyensúlyt monitorozza, ezeket a jellemzőket a beépített négyezer nyomásérzékelős szenzor mellett az elektródákon keresztül érzékeli, amelyek nemcsak a mérlegben, hanem a felső szövetben is megtalálhatóak. A készülék a tartás és egyensúly minőségét is százalékokkal jelzi, majd rövid megjegyzéseket fűz a kapott eredményhez, amellyel segít a kiértékelésben, de némi havi előfizetési díjért cserébe személyre szabott tanácsadással kiegészített tréninget is igényelhetünk. A talán legextrább kényelmi funkciónak köszönhetően azonban a szőnyeg ennél is többet tud:

több felhasználó esetén is azonnal felismeri az éppen rajta álló és megmérendő személyt.

Ezt a lábfejek mérete, alakja és a tartása alapján számolja ki a mesterséges intelligencia rendszer, amelyet sok ezer láblenyomaton gyakorlatoztattak a megbízható működés eléréséhez. Az intelligens fürdőszobaszőnyeg előnye lehet, hogy a mérlegekkel ellentétben akár díszítőelemként (egyelőre fekete, fehér, kék és rózsaszín változatban kapható) vagy kádkilépőként is lehet használni, vagyis nem kell külön helyet keresni neki a gyakran szűk helyiségben, a borítása pedig ugyanúgy mosható, mint bármelyik másik szőnyegé.

A Bbalance viszont egyelőre még csak a fejlesztés korai fázisában tart, vagyis a prototípus kész van ugyan, és már rendelni is lehet, de a gyártás még ezután kezdődik a megrendelésektől függően. Az első darabok a vásárlókhoz jövő áprilisban érkeznek meg, ingyenesen használható alkalmazással és 12 hónapos garanciával. Jelenleg az Indiegogón kedvezménnyel, 229 dollárért (71 000 forint) rendelhető az eszköz.

(Fotó: Bbalance)

További cikkek a témában:

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.
A jóga jövője, vagy felesleges pénzkidobás az okos jógaszőnyeg? Az otthoni jógázás lehet kényelmes, de gyorsan el is szállhat a lelkesedés, pláne ha nincs egy oktató, aki eleinte korrigálja a helytelen testtartást. Na de nézzük csak, mit ígér a YogiFi szenzoros, mobilapplikációval összekötött matraca!
Az okostükrökön át egyenesen a fürdőszobánkban figyelhetnek minket az orvosok Az IoT véget vetett a kornak, mikor a berendezési tárgyaink passzívan és némán vettek körbe minket. A tükrök túloldalán most már orvosok és szakemberek elemzik velünk együtt, vajon nem vagyunk e túl sápadtak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.