Már olyan fürdőszobaszőnyeget is vásárolhatunk, ami a talpunkról felismer minket

2021 / 11 / 05 / Bobák Zsófia
Már olyan fürdőszobaszőnyeget is vásárolhatunk, ami a talpunkról felismer minket
A világ első okos fürdőszobaszőnyege méri a testtömeg-indexünket, javaslatokat tesz, hogy hogyan javítsunk a tartásunkon és előfizetésért cserébe életmód tanácsokat is ad.

A 21. században már a fürdőszoba sem ugyanaz, mint régen: a napi híreket és sminktancsácsokat kijelző tükröktől kezdve az okosvécéig egyre több berendezés jelenik meg intelligens, digitalizált formában, sőt, már a lábunk alatt lévő fürdőszobaszőnyeg is csatlakozott a mesterséges intelligenciával működtetett tevékeny kiegészítők csatasorába. A francia Baracoda cég legújabb találmánya, a világ első okos fürdőszobaszőnyegeként definiált Bbalance azon kívül, hogy első látásra egy szimpla kádkilépőnek tűnik, semmiben sem hasonlít a többi ilyen jellegű fürdőszobai kiegészítőre.

A Bbalance tulajdonképpen egy puha anyaggal letakart okosmérleg, ami rendelkezik néhány plusz funkcióval is, mivel nem csak a súlyt és a testtömeg-indexet, hanem a testtartást is méri és amennyiben egészségtelen pozíciót detektál, tanácsokat is ad a hiba javítására vonatkozóan. Maga az eszköz nem rendelkezik kijelzővel, strapabíró és vízálló burkolat fedi, de a hozzá való applikációval regisztrálva az okostelefon vagy okosóra alkalmazása mutatja a begyűjtött adatokat, amelyeket el is tárolhatunk, hogy idővel átfogó képet kapjunk a fizikai állapotunk változásairól.

A gép a testsúlyt, a BMI-t, a zsír-és izomtömeg arányát, a testtartást és az egyensúlyt monitorozza, ezeket a jellemzőket a beépített négyezer nyomásérzékelős szenzor mellett az elektródákon keresztül érzékeli, amelyek nemcsak a mérlegben, hanem a felső szövetben is megtalálhatóak. A készülék a tartás és egyensúly minőségét is százalékokkal jelzi, majd rövid megjegyzéseket fűz a kapott eredményhez, amellyel segít a kiértékelésben, de némi havi előfizetési díjért cserébe személyre szabott tanácsadással kiegészített tréninget is igényelhetünk. A talán legextrább kényelmi funkciónak köszönhetően azonban a szőnyeg ennél is többet tud:

több felhasználó esetén is azonnal felismeri az éppen rajta álló és megmérendő személyt.

Ezt a lábfejek mérete, alakja és a tartása alapján számolja ki a mesterséges intelligencia rendszer, amelyet sok ezer láblenyomaton gyakorlatoztattak a megbízható működés eléréséhez. Az intelligens fürdőszobaszőnyeg előnye lehet, hogy a mérlegekkel ellentétben akár díszítőelemként (egyelőre fekete, fehér, kék és rózsaszín változatban kapható) vagy kádkilépőként is lehet használni, vagyis nem kell külön helyet keresni neki a gyakran szűk helyiségben, a borítása pedig ugyanúgy mosható, mint bármelyik másik szőnyegé.

A Bbalance viszont egyelőre még csak a fejlesztés korai fázisában tart, vagyis a prototípus kész van ugyan, és már rendelni is lehet, de a gyártás még ezután kezdődik a megrendelésektől függően. Az első darabok a vásárlókhoz jövő áprilisban érkeznek meg, ingyenesen használható alkalmazással és 12 hónapos garanciával. Jelenleg az Indiegogón kedvezménnyel, 229 dollárért (71 000 forint) rendelhető az eszköz.

(Fotó: Bbalance)

További cikkek a témában:

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.
A jóga jövője, vagy felesleges pénzkidobás az okos jógaszőnyeg? Az otthoni jógázás lehet kényelmes, de gyorsan el is szállhat a lelkesedés, pláne ha nincs egy oktató, aki eleinte korrigálja a helytelen testtartást. Na de nézzük csak, mit ígér a YogiFi szenzoros, mobilapplikációval összekötött matraca!
Az okostükrökön át egyenesen a fürdőszobánkban figyelhetnek minket az orvosok Az IoT véget vetett a kornak, mikor a berendezési tárgyaink passzívan és némán vettek körbe minket. A tükrök túloldalán most már orvosok és szakemberek elemzik velünk együtt, vajon nem vagyunk e túl sápadtak.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.