Az okostükrökön át egyenesen a fürdőszobánkban figyelhetnek minket az orvosok

2021 / 01 / 17 / Bobák Zsófia
Az okostükrökön át egyenesen a fürdőszobánkban figyelhetnek minket az orvosok
Az IoT véget vetett a kornak, mikor a berendezési tárgyaink passzívan és némán vettek körbe minket. A tükrök túloldalán most már orvosok és szakemberek elemzik velünk együtt, vajon nem vagyunk e túl sápadtak.

Florida Pasco megyéjében néhány éve elkezdték építeni Chrystal Lagoont, egy hatalmas, kristályos kék vizű mesterséges tavat, és köré Connected Cityt, azt az IoT várost, ahol a legújabb technológiák szerves részei a lakók mindennapjainak: a napelemes köztéri lámpák, okosotthonok, és az Ultrafi, vagyis extragyors gigabit-internet alapnak számít a környéken.

Ebben a kísérleti utópiában él többek között Cheryl Murdoch, akinek hat hónapon keresztül nem egészen úgy indultak a napjai, mint a többi embernek.

Murdoch és férje egy olyan teszt résztvevői voltak, mely az okosotthonok egészségmegőrző potenciálját térképezte fel a legújabb IoT eszközök segítségével.


A Philips okostükre használat közben

Mikor Murdoch kiment a fürdőszobába, hogy megmossa a fogát, a mosdó feletti tükrön egyből megjelent a fogsorának digitális mása, és a hozzá kapcsolódó felirat figyelmeztette, ha nem elég erősen sikált, vagy ha kihagyott egy részt. A kísérlethez azt a high-tech okostükröt használták, melyet a Philips a 2018-as CES-en mutatott be, bár akkor még csak amolyan kuriózumként tálalták (mint a CES-en oly sok mindent mást is), amelyet forgalomba hozni egyelőre nem szándékoztak. A tükört a mögé rejtett monitor okosította fel, amely, ahogy a videón látszik is, nem működött teljesen kielégítően, ugyanis a bonyolultabb funkciók, mint amilyen a különböző szakálltípusokat a felhasználó arcképével kombináló alkalmazás elég halványan látszott, ezzel együtt érdekes lehetőségeket rejtett a mindenféle okoseszközzel, fogkefével, borotvával, mérleggel összepasszintható tükör ötlete.

Ennek a lehetőségnek az egészségügyi előnyeit látta meg a Connected Cityt építő Metro Development Group és a velük szerződött AdventHealth, mely Tampa Bay több kórházát működteti. Az AdventHealth célja az volt a kísérlettel, hogy az embereket távol tartsa a kórházaktól, ami nyilvánvalóan könnyebb, ha a folyamatos monitorozás még időben, a betegség kialakulása előtt jelzi számunkra, ha rossz irányba haladunk. És, mivel már egyébként is rengetegen használják a különféle fitness karkötőket és mobilalkalmazásokat erre a célra, a következő logikus lépésnek az eddig passzív szerepet játszó berendezési tárgyak bevonása tűnt.

"Ha ez segít az embereknek, hogy csökkentsék a biztosítási költségeiket, vagy stresszszintjüket, akkor segít nekik, hogy egészségesek maradjanak."

- mondta Kartik Goyani, a Metro Development Group operatív ügyekért felelős alelnöke. Connected City azóta tovább épült, megnyílt az első Innovation Preparation School (Innovációs Előkészítő Iskola) is, az egészségügyi megfigyelést pedig tovább szeretnék fejleszteni, úgy, hogy a jövőben a lakók az otthonaikban gyűjtött adatokat egyenesen az orvosaikkal tudják megbeszélni telehealth konzultáción keresztül.

A Philips okostükrén kívül még számtalan verzió létezik, egy kis hozzáértéssel és barkácsmunkával akár magunk is összerakhatunk egyet otthon, de a piacon elérhető termékek nagy része a járműnavigációt segíti, smink-, frizura- és divattanácsadásra specializálódott, a világítást szabályozza, vagy esetleg a napi híreket, időjárásjelentést jeleníti meg, a precíz egészségügyi elemzés még viszonylag ritkaságnak számít.

Az egyik kezdeményezés, mely a későn felismert betegségekből eredő halálozási rátát kívánja lejjebb nyomni az Európai Bizottság által az eHealth projektek részeként finanszírozott Wize Mirror kifejlesztése. A SEMEOTICONS név alatt futó (teljes terjedelmében: Szemeotikus Irányított Technológia az Egyén Kardiometabolikus Kockázati Ön-analízisére és Önmegfigyelésére) kutatások 2014-ben kezdődtek egy, az Unió tizenegy laboratóriumából érkező nemzetközi kutatócsapattal, azzal a céllal, hogy "kiaknázzuk az arcot, mint a fő indikátorát az egyén jólétének." Az arcunk ugyanis szakértő szemek számára még annál is többet árul el rólunk, mint gondolnánk (vagy szeretnénk). A véredények például a különböző hullámhosszúságú fényt a vér oxigénszintjétől függően nyelik el, vagyis a tükör a visszaszórt fény analizálásával megállapíthatja a oxigénellátottságunkat.

UV fény pásztázásával láthatóvá válnak a bőrünk alatti zsírszövetek és glikozilált hemoglobinok koncentrációja, mely a vércukorszintünkről ad tájékoztatást, egyben figyelmeztet, ha ez veszélyes értékhez közeledik.

Mindez segít abban, hogy még időben észrevegyük, ha valamilyen kezdődő szív- vagy érrendszeri megbetegedés fenyeget, de a Wize Mirror elemzi a stressz különböző jeleit is, mint amilyen a túlságosan összeszorított állkapocs vagy a szemek alatti táskák, sőt még egy Wize Sniffer is tartozik hozzá, mely úgy működik, mint egy alkoholszonda: a lehelletből kimutatja az ittas állapotot, de, a rendőrségi szondáktól eltérően, a vércukorszintünket is. A 3D képek és videók biometrikus, morfometrikus, színelemző folyamatok után egy Virtuális Egyéni Modell wellness indexébe kerülnek felírásra, így össze lehet vetni napról napra a fejlődésünk. Vagy az állapotunk romlását. A tükör jövőjét a kutatók és az EB ugyanúgy képzelték el, mint az AdventHealth a Philips tükrökét, vagyis nem egyszeri kísérleti tesztnek szánták, hanem előbb utóbb minden ember otthonában felbukkanó, megszokott berendezési tárgynak, melyet magáról értetődő módon használunk és ezen keresztül kommunikáljuk az eredményt az orvosainknak.


A tükörrel összekapcsolt okosborotva az egészségi állapotunkról is jelentést ad

A "minden lakásba okostükröt" mozgalom azonban magával vonz néhány kérdést, melyet előbb még meg kell válaszolni: egyrészt tart e már ott a technológia, például a kamerafelvételek minősége vagy az őket elemző mesterséges intelligencia, hogy megbízható elemzést adjon, és ne téves diagnózist, másrészt vajon fogunk e önként állandóan működő kamerákat szereltetni a fürdőszobánkba. Azt, hogy a cégek folyton adatokat gyűjtenek rólunk már megszokhattuk, ez az ára az ingyenes alkalmazásoknak és a digitális jelenlétnek, de más tészta, ha állandó Való Világ szereplővé kell avanzsálnunk a lakásunkban, még ha pozitív céllal is.

Tart már itt a technológia iránti bizalom?

A new york-i Mount Sinai Icahn Orvosi Iskola genetikai és egészségügyi intézeteiben dolgozó kutatók 2018-ban elemezték az okostükrök előtt álló jövőképet. A Nature-ben megjelent tanulmányban sorra vették az elérhető prototípusokat, köztük a saját maguk által építettet, plusz a Medical Mirrort, a Fit Mirrort és a Wize Mirrort is. Ezek közül egyedül a Fit Mirror szolgál fitness jellegű, vagyis aktivitásra buzdító célokat, a többi inkább orvosi eszköz. A tanulmány megállapítása, hogy nemsokára eljöhet az okostükrök második generációjának kora: az az általános célú platform, melyen keresztül a különböző felhasználói csoportok, mérnökök, kutatók, orvosok, hatalmas mennyiségű biomedikus információt gyűjthetnek. Az első generációhoz azok a vezetés-segítő vagy ruhaboltok próbafülkéit helyettesítő tükrök tartoznak, melyek nagyon egyszerű termékek, de mégis "alapvető javulást jelentenek ennél a hétköznapi eszköznél, mely egyébként nagyon kevés fejlődésen ment keresztül évezredek alatt."

A tükör 2.0-hoz már bonyolultabb hardware-re és szoftverre van szükség, multimodális szenzorokra, több kamerára, mozgásérzékelőkre, lézerekre, mikrofonokra. A kutatók szerint "a jelenlegi hardware-ek nem elég fejlettek ahhoz, hogy hatékonyan realizálják az összes potenciális megfigyelői lehetőséget." A bőrgyógyászati monitorozás például megvalósítható, mert nem igényel a jelenlegieknél nagyobb teljesítményű kamerákat, de a szemészeti vizsgálatok további lencsék beépítésével kivitelezhetőek. Szintén nem elhanyagolható szempont a digitális kijelző láthatósága. Ezzel a gyártóknak általában meggyűlik a baja, hiszen ha a kijelző fényét erősebbre veszik, kevésbé lesz látható a tükörkép.

A monitorok kijelzőjét gyártó japán AGC tavaly novemberben jelentette be, hogy megoldotta a problémát: a monitorjaikhoz is használt technológiával olyan felületet hoztak létre, mely a többi tükörtől eltérően nem igényel kijelzőt elsötétítő fémbevonatot, így az sokkal élesebben látszik. Az így készült Mirroriát 2021 első félévében dobják piacra, elsősorban kozmetikai célokra, de nem lesz olcsó, nagyjából egymillió forintba kerül darabja, ezért szépségszalonok vagy recepciók berendezésének szánják.

A szoftver, vagyis a számítógépes látás és gépi tanulási algoritmusok szintén még fejlesztés elé kell, hogy nézzenek ahhoz, hogy a természetes megvilágításban, való élet beli körülmények között mozgó embereket is tudják követni és precízen tudjanak működni. Ezt segítheti az előzetes próbák elvégzése, mint amilyet Chrystal Lagoonnál is lefolytattak, csak az ottani hat háztartás helyett jóval nagyobb számú résztvevővel. A számítógépes látás tesztelése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy ne szülessenek fals negatív eredmények, melyek hamis biztonságérzetbe ringathatják a felhasználókat, vagy fals pozitívak, melyek szükségtelen kezelésekhez vezetnek. A felhasználói bizalomról szólva a kutatók azt javasolják, hogy a felhasználóknak legyen lehetőségük az okostükrök szabályozására, vagyis ha akarják, ki tudják kapcsolni a készüléken a kamerát, és egyszerű tükörként használni. Ez megnehezíti a passzív monitorozást, és egyben a megfelelő mennyiségű információ begyűjtését, de növelheti az eszközök sikerességét, mivel így többen lesznek hajlandóak hazavinni és használni.

Szintén lényeges, hogy az applikációkat személyre lehessen szabni: ha valaki csak a vércukorszintjére kíváncsi, de nem feltétlenül akarja tudni, hogy fenyegeti e az Alzheimer kór, arra ne legyen rákényszerítve, hogy azzal az elemzéssel is szembesülnie kelljen.

Az adatbiztonság pedig részben megvalósítható lenne azzal, ha az eszközön tárolhatnánk az adatokat, nem a felhőben, úgy első körben az előzetes adatfeldolgozás és titkosítás helyben történne, csak ezután kerülnének ki (engedéllyel) az információk a többi félhez. Alapvetően az okostükrökben jóval nagyobb potenciál rejlik annál, minthogy sminktippeket ajánlanak nekünk, vagy hogy a segítségükkel ruhapróba nélkül próbálhassunk ruhát, de az a jövő, melyet Connected Cityben vizionizáltak a vizelet-analizáló okosvécékkel, bőrhidratáltságról beszámoló okosborotvákkal, és a rossz fogmosási technikára pittyegéssel reagáló tükörrel, valamint azzal, hogy mindezt távolról, mondjuk Zoomon keresztül az orvosunkkal is meg tudjuk vitatni, a legtöbbünk számára még odébb van, noha a technológia már rendelkezésre áll hozzá.

(Fotó: Philips, Pixabay, GettyImages/Peathegee Inc.)
Ez is érdekelhet:

Az orvosi okos kontaktlencse akár betegségeket is kiszűrhet Egy korai állapotban lévő kutatás keretében olyan kontaktlencsén dolgoznak, amely képes a szem változásai által több megbetegedést is idejekorán felismerni.
Nem bízhatunk a fitness trackerekben? A Garmin lehalt, a Fitbit-Google házasság lóg a levegőben.
Három dimenzióban digitalizálja be a tulajdonosát az Amazon első fitneszkarkötője Emellett a gyártó ígérete szerint a Halo Band az érzéseinket is képes lesz felismerni. Kijelzője viszont nincsen.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.