Okos trükkel érték el, hogy zöldebb energiával töltsenek a mobiljaink

2022 / 09 / 15 / Pőcze Balázs
Okos trükkel érték el, hogy zöldebb energiával töltsenek a mobiljaink
Az iPhone-ok rövidesen figyelni fogják, hogy mennyire leterhelt az elektromos hálózat, és ha használati szokásaink engedik, csak akkor kezdenek bele a töltésbe, amikor nagyobb arányban támaszkodhatnak zöld energiaforrásokra.

A hét eleje óta elérhető az iPhone-ok operációs rendszerének a legújabb verziója, az iOS 16. Ahogyan azt megszokhattuk, az Apple nem tett rögtön elérhetővé minden újdonságot; míg a nyitóképernyő személyre szabásáról és más változásokról mi is írtunk korábban a Rakétán, a 9to5Macnél most szinte véletlenül akadtak rá az apró, de izgalmas megoldásra, a "tiszta energia töltésre" (Clean Energy Charging). Az Apple mindössze annyit ír a technológiáról, hogy "igyekszik az iPhone szénlábnyomát csökkenteni azzal, hogy optimalizálja a töltés idejét olyan időszakokra, amikor a hálózat tisztább forrásokat használ". Ennél többet egyelőre nem tudni, de a 9to5Mac újságírói kiderítették, hogy mindez hogyan működhet a gyakorlatban.

Az iOS egy újabb háttérben futó folyamattal egészül ki, ami anélkül, hogy tudnánk róla, figyeli a helyi elektromos hálózat károsanyag-kibocsátását, például hatósági adatbázisok segítségével. Ezt prediktív adatokkal kombinálja a rendszer, ami így el tudja dönteni, hogy a tiszta energia töltés mikor kapcsoljon be. Egy ilyen újdonságnak mindenki örül, egészen addig, amíg reggel nem egy huszonhárom százalékig töltött kütyü fogadja, de ez elméletileg nem fog előfordulni: az akkumulátor élettartamának megóvása miatt az iPhone-ok már hosszabb ideje követik, hogy általában mikor vesszük le azokat a töltőről, és csak röviddel előtte töltik fel magukat nyolcvanról száz százalékra.

Egy telefon feltöltése egyébként nagyjából havi 0,15 kWh energiát igényel, ami elhanyagolhatónak tűnik például a rezsitámogatás átalakításakor meghúzott, valamivel több mint kétszáz kWh-s határhoz képest, de ha figyelembe vesszük, hogy az Apple ugyanezt a technológiát a hordozható számítógépein vagy táblagépein is bevezetheti, akkor máris nagyobb hatása lehet egy ilyen megoldásnak. Az Egyesült Államokban az elmúlt években több államban voltak hosszabb áramszünetek a hálózat túlterheltsége miatt, de arról nem ír a cikk, hogy csak ott lesz-e elérhető a technológia.

(Borítókép: Andreas Hasinlinger/Unsplash)

Az igazán okos otthon a villanyszámlán is spórol A Samsung a berlini IFA 2022 kiállításon mutatta be, hogy a mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolt okoseszközök hogyan tudnak hozzájárulni a fenntarthatósághoz és az energiatakarékossághoz, igaz, ehhez jelenleg még tényleg a legmodernebb háztartási gépekre van szükségünk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.