Okos trükkel érték el, hogy zöldebb energiával töltsenek a mobiljaink

2022 / 09 / 15 / Pőcze Balázs
Okos trükkel érték el, hogy zöldebb energiával töltsenek a mobiljaink
Az iPhone-ok rövidesen figyelni fogják, hogy mennyire leterhelt az elektromos hálózat, és ha használati szokásaink engedik, csak akkor kezdenek bele a töltésbe, amikor nagyobb arányban támaszkodhatnak zöld energiaforrásokra.

A hét eleje óta elérhető az iPhone-ok operációs rendszerének a legújabb verziója, az iOS 16. Ahogyan azt megszokhattuk, az Apple nem tett rögtön elérhetővé minden újdonságot; míg a nyitóképernyő személyre szabásáról és más változásokról mi is írtunk korábban a Rakétán, a 9to5Macnél most szinte véletlenül akadtak rá az apró, de izgalmas megoldásra, a "tiszta energia töltésre" (Clean Energy Charging). Az Apple mindössze annyit ír a technológiáról, hogy "igyekszik az iPhone szénlábnyomát csökkenteni azzal, hogy optimalizálja a töltés idejét olyan időszakokra, amikor a hálózat tisztább forrásokat használ". Ennél többet egyelőre nem tudni, de a 9to5Mac újságírói kiderítették, hogy mindez hogyan működhet a gyakorlatban.

Az iOS egy újabb háttérben futó folyamattal egészül ki, ami anélkül, hogy tudnánk róla, figyeli a helyi elektromos hálózat károsanyag-kibocsátását, például hatósági adatbázisok segítségével. Ezt prediktív adatokkal kombinálja a rendszer, ami így el tudja dönteni, hogy a tiszta energia töltés mikor kapcsoljon be. Egy ilyen újdonságnak mindenki örül, egészen addig, amíg reggel nem egy huszonhárom százalékig töltött kütyü fogadja, de ez elméletileg nem fog előfordulni: az akkumulátor élettartamának megóvása miatt az iPhone-ok már hosszabb ideje követik, hogy általában mikor vesszük le azokat a töltőről, és csak röviddel előtte töltik fel magukat nyolcvanról száz százalékra.

Egy telefon feltöltése egyébként nagyjából havi 0,15 kWh energiát igényel, ami elhanyagolhatónak tűnik például a rezsitámogatás átalakításakor meghúzott, valamivel több mint kétszáz kWh-s határhoz képest, de ha figyelembe vesszük, hogy az Apple ugyanezt a technológiát a hordozható számítógépein vagy táblagépein is bevezetheti, akkor máris nagyobb hatása lehet egy ilyen megoldásnak. Az Egyesült Államokban az elmúlt években több államban voltak hosszabb áramszünetek a hálózat túlterheltsége miatt, de arról nem ír a cikk, hogy csak ott lesz-e elérhető a technológia.

(Borítókép: Andreas Hasinlinger/Unsplash)

Az igazán okos otthon a villanyszámlán is spórol A Samsung a berlini IFA 2022 kiállításon mutatta be, hogy a mesterséges intelligencia és a hálózatba kapcsolt okoseszközök hogyan tudnak hozzájárulni a fenntarthatósághoz és az energiatakarékossághoz, igaz, ehhez jelenleg még tényleg a legmodernebb háztartási gépekre van szükségünk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.