Közeleg az ideális okosotthon víziójának megvalósulása egy új rendszer képében

2022 / 05 / 30 / Bobák Zsófia
Közeleg az ideális okosotthon víziójának megvalósulása egy új rendszer képében
A Matter rendszert egészen széleskörű összefogásban fejlesztik a nagy gyártócégek, hogy kiépülhessen az okosberendezések hálózatának jóval optimálisabb verziója.

Az ideális okosotthon víziója már sok-sok évtizede változatlan: a lakók minden kényelmét kiszolgáló, őket a repetitív tevékenységek nyűgétől mindörökre megszabadító, robotizált eszközökkel teli lakásban az intelligens berendezések egymással kommunikálva oldják meg a hétköznapi munkákat, miközben a velük élő emberek magasabb rendű tevékenységeknek szentelhetik az idejüket. Egy ilyen rendszer a modern, városi életmódhoz különösen jól illeszkedik (ahogyan azt már az ötvenes évek Amerikájában is elképzelték), hiszen nem csak kedve, hanem ideje sincs a zsúfolt beosztású napok közepette még takarítással is bajlódni az embereknek. A önmenedzselő lakás ötlete elméletben jól hangzik, de megvalósítani nem is olyan egyszerű.

A mai okoseszközök már lehetőséget adnak rá, hogy ne csak a takarítás, hanem akár a villanyfelkapcsolás vagy reggelenkénti függönyelhúzás problémáját is elfelejthessük, de az egyre gyarapodó kínálat az okosotthon berendezések terén hátránnyal is jár, mivel az eszközök különböző gyártóktól származnak, pedig az egymással való kapcsolatuk tenné könnyebbé a hálózatuk kezelhetőségét.

Az ideális okosotthon leegyszerűsíti, nem pedig bonyolítja az életet,

de a más-más rendszerrel és vezérléssel üzemelő eszközök esetében külön-külön kell beállítani a működési módot, a kapcsolatot más eszközökkel és gyakran csak a gyártó saját alkalmazásával végezhető az irányítás. Ezt a kényelmetlen helyzetet hivatott megszüntetni a Matter, amelyet számos nagy gyártócég közösen fejleszt és amely előreláthatólag ősztől lesz elérhető.

A Matter, amelyet indulásakor még CHIP-nek hívtak (Project Connected Home over IP), a Zigbee Szövetség (amely azóta a CSA, Connectivity Standards Alliance névre váltott): az Amazon, a Google, az Apple, a Samsung részvételével kezdte fejleszteni, de az évek során rengeteg más cég is beszállt a projektbe. A cél, hogy létrehozzanak egy olyan szabványt, ami egyszerűvé és megbízhatóvá teszi az okosotthon termékek működtetését, és a hálózatuk kialakítását. A CSA sztenderd fogja biztosítani, hogy egy megvásárolt eszköz kapcsolódni tud az összes többi Matter kompatibilis egységgel és megoldható az irányításuk egy közös rendszerrel. Ehhez persze arra van szükség, hogy minél több vállalat részt vegyen a kezdeményezésben és a piacra dobott termékeik a Matter szabvány szerint legyenek felépítve, de a résztvevők egyre bővülő listája alapján elmondható, hogy a legtöbb cég nem lát kivetnivalót a csatlakozással kapcsolatban.

Igaz, hogy az egység elérése a gyártók között a Matter nélkül is alakul: az Amazon hangasszisztense, Alexa például használható a Google Nest termékek irányításához, május elejei bejelentés szerint immár a Nest kamerák képét le lehet játszani olyan Alexa berendezéseken, amelyeknek van kijelzője, így a felhasználók több lehetőség közül választanak - eldönthetik, hogy az Alexa megoldás szimpatikusabb számukra vagy a Google Asszisztens és a Nest okoskijelzők alkalmazása. Amíg a Matter meg nem érkezik, ezek az opciók is előrelépést jelentenek, de az új rendszer már alakul a színfalak mögött.

A Samsung, amelynek SmartThings alkalmazása már korábban is működött harmadik fél termékeivel is, az új szabvány megjelenése után a berendezéseibe gyárilag integrált okosotthon rendszerét úgy frissíti majd, hogy azon elérhető legyen a Matter is, vagyis az újonnan vásárolt Matter kompatibilis eszközöket tudják majd a SmartThings-et már használók is csatlakoztatni és kezelni. A cég a Verge beszámolója szerint a Mattert már el is kezdte tesztelni, egyelőre csak néhány partner bevonásával, a Partner Early Access Program keretein belül. Az általuk gyártott, Matter rendszerű okosvillanykörték, termosztátok, okoszárak és egyéb berendezések a SmartThings appal irányíthatóak, így lassan kialakulhat a tervezett Multi-Admin vezérlés megvalósítása.

Az IKEA, amely annak idején a CHIP fejlesztésében vezetői szerepet töltött be, szintén halad a Matter közelgő indulásának elősegítésével: a bútorgyártó május 25-én jelentette be, hogy októberben új okosotthon központot és rendszert dob piacra, ami a sztenderdet támogatja. A DIRIGERA hub a jelenlegi TRÅDFRI jeltovábbítót váltja majd és a cég elmondása szerint több eszközt tud majd kezelni, az új okosotthon alkalmazás pedig felhasználóbarátabb és könnyebben átlátható lesz, mint a korábbi verzió. A régi rendszer használói azonban nem lesznek rákényszerítve a váltásra, mivel a TRÅDFRI továbbra is működni fog és a már megvásárolt termékeket is lehet majd csatlakoztatni a DIRIGERA-ra.

"Az otthon, különösen az okosotthon iránti érdeklődés növekedését tapasztaltuk az elmúlt években.

A digitális megoldások és technológiák a mindennapi életünk, és most már az otthonaink, részévé is váltak. Az okosotthon annak az otthonnak az evolúciója, amelyet szeretünk és amelyben már most is élünk." - mondta Björn Block, aki a svédországi IKEA 2019-ben induló új okosotthon vállalati részlegét vezette. A cég ennek a fejlődési iránynak egyre nagyobb szerepet szán, 2023-tól például a távoli irányítási funkció bevezetését tervezi.

A Matter kiépítésének támogatásába a Google is beszállt: május 11-én új Google Home Fejlesztői Központot (Google Home Developer Center) indítottak, ami a fejlesztők számára nyújt segítséget a rendszerrel működő eszközök és Android alkalmazások tervezésében, valamint az okosotthon eszközeit, a Google Nest termékeket is frissítette, hogy a cég okosotthon alkalmazására, a Google Home-ra csatlakoztatott Matter kompatibilis berendezéseket is irányítani lehessen velük. Ez érinti a Google hangszórókat: a Google Home Minit, a Nest Minit, a Nest Audiót, az okosotthon központ kijelzőket: a Nest Hubot és a Nest Hub Maxot, valamint a Nest WiFit routert is.

(Fotó: Samsung, IKEA, Getty Images/Petri Oeschger)

Mire jó egy okosotthon és hogyan alakítsuk ki a rendszert a lakásunkban? Az okosotthon már közel sem az a futurisztikus koncepció, ami pár évtizede még csak a távoli jövő különlegességének ígérkezett, hanem bárki által elérhető, hétköznapi opció, de mielőtt belekezdenénk a kialakításába nem árt odafigyelni néhány részletre. Hamarosan nagy változások érkeznek az okosotthon rendszerek terén.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.