Nyakban viselhető számítógép és XR-szemüveg egyben - ez lehet a kiterjesztett valóság új iránya

2022 / 04 / 23 / Bobák Zsófia
Nyakban viselhető számítógép és XR-szemüveg egyben - ez lehet a kiterjesztett valóság új iránya
A Viture One szemüveg még nem kapható a boltokban, de bemutatja, hogyan lehet új módon megoldani az XR eszközök dizájnját.

A "mozi az arcon" típusú szemüvegek, amelyek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a viselőjük akárhol, akármikor tudjon filmeket streamelni vagy videojátékokat játszani, már sok cég kínálatában megjelentek, de egy kérdésre még mindig nincs tökéletes válasz: hogyan lehet megoldani, hogy a szemüveg kellően könnyű legyen az órákon át tartó viseléshez, miközben minden szükséges elektronikát tartalmaz és még jól is néz ki?

A gyártók különféle módszerekkel igyekeznek csökkenteni az eszközök súlyát, hogy azok inkább valódi napszemüvegre, mint hordható techkütyüre hasonlítsanak: számos esetben vezetékkel vagy vezeték nélkül csatlakoztathatóak egy külső egységhez, ami a komolyabb számítási feladatok elvégzésére alkalmas hardvert rejti, erre láthatunk példát az Nreal termékeinél, amelyek az okostelefonnal irányíthatóak vagy a Mojo Vision készülő okoskontaktlencséje esetében, ami vezeték nélkül kapcsolódik majd egy viselhető mini-számítógéphez, ami többek között az ARM Core M0 processzort tartalmazza. Az alkatrészek miniatűrizálása is fontos hozzávalója a kényelmes viselhetőség elérésének, de egyelőre a könnyű AR/VR-eszközök súlya is 70-80 gramm körül van, az ennél jóval súlyosabb szemüvegek, vagy inkább sisakok pedig már nem szolgálnák azt a célt, amit a cégek az okosszemüvegekkel el szeretnének érni, vagyis hogy egy észrevehetetlenül működő mini-házimozi és egy divatos kiegészítő kombinációját alkossák meg.

A Viture One, amit a Layer tervezőstúdió alkotott meg a Viture számára a Mojo Vision készülékéhez hasonló megoldást kínál: egy nyakban hordható egységgel biztosítja a szükséges számítási kapacitást, míg maga a szemüveg, amelynek lencséje és szára így is sok alkatrészt takar, mindössze 78 grammos súlyával és letisztult formájával szemüvegszerű tud maradni. A nyakpánt viszont nem annyira ékszerre, mint inkább high-tech kiegészítőre hajaz, leginkább talán a nyakban viselhető légkondikat juttathatja eszünkbe. A viszonylag könnyű, 170 grammos kiegészítő tartalmazza a 3200 mAh-ás akkumulátort, a processzorokat, a CPU-t és a GPU-t is, valamint a vezérlőgombokat, a lencsék mögött pedig az 1080p felbontású, 60 fps-es, 1800 nit fényerejű OLED kijelző rejlik, ami egy 120 hüvelykes, azaz 300 centiméteres virtuális képernyőnek felel meg, amit lényegében úgy érzékel a felhasználó, mintha tőle három méterre kivetítve látná a megjelenített képeket.

Az eszköz WiFi-vel, 5G-vel használható és a Viture leírása szerint az első olyan hordható készülék, amin alapból a Google Android TV operációs rendszere fut és magában foglalja a nagyobb streaming szolgáltatók kínálatait: az alkalmazások között megtalálható többek között a Netflix, a YouTube, a Disney, az Apple TV, az HBO Max, és letölthető rá a PSPlay vagy az Xbox app és a készülékhez tartozó mobil dokkoló állomás HDMI csatlakozásra is lehetőséget nyújt. A szemüveg kijelzője így mozizásra is alkalmazható, de egy hatékony XR-eszközhöz illően a valódi környezetet is mutathatja a lencsék áttetszőségének növelésével. A szemüveg ezenfelül még egy különleges funkcióval rendelkezik: a fókusza állítható, aminek köszönhetően a közel-vagy távollátók is személyre szabhatják a látványt.

A Viture One ugyan nem csak koncepciónak, hanem valódi terméknek készült, több hónapos tervezési folyamat eredményeként, de egyelőre csak a közösségi finanszírozású Kickstarteres fázisban tart, vagyis az érdeklődők, akik a szemüveg/nyakpánt kombinációhoz 678 dollárért (233 000 forint), a szemüveg/nyakpánt/dokkoló hármashoz 807 dollárért (278 000 forint) juthatnak majd hozzá, csak valamikor ősz végén számíthatnak a készülék kiszállítására, a tervek szerint ugyanis a tömeggyártás, ha valóban lesz kereslet a "nyakban hordható számítógépes" megoldás iránt, szeptember közepén indul majd.

(Fast Company Fotó: Viture One)

Hat képernyő egyetlen okosszemüvegben, ezt ígéri a Nimo Alig száz gramm, két és fél órás akkumulátoridő, gond nélkül futó Android alkalmazások. Túl szép, hogy igaz legyen?


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.