Nyakban viselhető számítógép és XR-szemüveg egyben - ez lehet a kiterjesztett valóság új iránya

2022 / 04 / 23 / Bobák Zsófia
Nyakban viselhető számítógép és XR-szemüveg egyben - ez lehet a kiterjesztett valóság új iránya
A Viture One szemüveg még nem kapható a boltokban, de bemutatja, hogyan lehet új módon megoldani az XR eszközök dizájnját.

A "mozi az arcon" típusú szemüvegek, amelyek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a viselőjük akárhol, akármikor tudjon filmeket streamelni vagy videojátékokat játszani, már sok cég kínálatában megjelentek, de egy kérdésre még mindig nincs tökéletes válasz: hogyan lehet megoldani, hogy a szemüveg kellően könnyű legyen az órákon át tartó viseléshez, miközben minden szükséges elektronikát tartalmaz és még jól is néz ki?

A gyártók különféle módszerekkel igyekeznek csökkenteni az eszközök súlyát, hogy azok inkább valódi napszemüvegre, mint hordható techkütyüre hasonlítsanak: számos esetben vezetékkel vagy vezeték nélkül csatlakoztathatóak egy külső egységhez, ami a komolyabb számítási feladatok elvégzésére alkalmas hardvert rejti, erre láthatunk példát az Nreal termékeinél, amelyek az okostelefonnal irányíthatóak vagy a Mojo Vision készülő okoskontaktlencséje esetében, ami vezeték nélkül kapcsolódik majd egy viselhető mini-számítógéphez, ami többek között az ARM Core M0 processzort tartalmazza. Az alkatrészek miniatűrizálása is fontos hozzávalója a kényelmes viselhetőség elérésének, de egyelőre a könnyű AR/VR-eszközök súlya is 70-80 gramm körül van, az ennél jóval súlyosabb szemüvegek, vagy inkább sisakok pedig már nem szolgálnák azt a célt, amit a cégek az okosszemüvegekkel el szeretnének érni, vagyis hogy egy észrevehetetlenül működő mini-házimozi és egy divatos kiegészítő kombinációját alkossák meg.

A Viture One, amit a Layer tervezőstúdió alkotott meg a Viture számára a Mojo Vision készülékéhez hasonló megoldást kínál: egy nyakban hordható egységgel biztosítja a szükséges számítási kapacitást, míg maga a szemüveg, amelynek lencséje és szára így is sok alkatrészt takar, mindössze 78 grammos súlyával és letisztult formájával szemüvegszerű tud maradni. A nyakpánt viszont nem annyira ékszerre, mint inkább high-tech kiegészítőre hajaz, leginkább talán a nyakban viselhető légkondikat juttathatja eszünkbe. A viszonylag könnyű, 170 grammos kiegészítő tartalmazza a 3200 mAh-ás akkumulátort, a processzorokat, a CPU-t és a GPU-t is, valamint a vezérlőgombokat, a lencsék mögött pedig az 1080p felbontású, 60 fps-es, 1800 nit fényerejű OLED kijelző rejlik, ami egy 120 hüvelykes, azaz 300 centiméteres virtuális képernyőnek felel meg, amit lényegében úgy érzékel a felhasználó, mintha tőle három méterre kivetítve látná a megjelenített képeket.

Az eszköz WiFi-vel, 5G-vel használható és a Viture leírása szerint az első olyan hordható készülék, amin alapból a Google Android TV operációs rendszere fut és magában foglalja a nagyobb streaming szolgáltatók kínálatait: az alkalmazások között megtalálható többek között a Netflix, a YouTube, a Disney, az Apple TV, az HBO Max, és letölthető rá a PSPlay vagy az Xbox app és a készülékhez tartozó mobil dokkoló állomás HDMI csatlakozásra is lehetőséget nyújt. A szemüveg kijelzője így mozizásra is alkalmazható, de egy hatékony XR-eszközhöz illően a valódi környezetet is mutathatja a lencsék áttetszőségének növelésével. A szemüveg ezenfelül még egy különleges funkcióval rendelkezik: a fókusza állítható, aminek köszönhetően a közel-vagy távollátók is személyre szabhatják a látványt.

A Viture One ugyan nem csak koncepciónak, hanem valódi terméknek készült, több hónapos tervezési folyamat eredményeként, de egyelőre csak a közösségi finanszírozású Kickstarteres fázisban tart, vagyis az érdeklődők, akik a szemüveg/nyakpánt kombinációhoz 678 dollárért (233 000 forint), a szemüveg/nyakpánt/dokkoló hármashoz 807 dollárért (278 000 forint) juthatnak majd hozzá, csak valamikor ősz végén számíthatnak a készülék kiszállítására, a tervek szerint ugyanis a tömeggyártás, ha valóban lesz kereslet a "nyakban hordható számítógépes" megoldás iránt, szeptember közepén indul majd.

(Fast Company Fotó: Viture One)

Hat képernyő egyetlen okosszemüvegben, ezt ígéri a Nimo Alig száz gramm, két és fél órás akkumulátoridő, gond nélkül futó Android alkalmazások. Túl szép, hogy igaz legyen?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.