Nem kell albérletet fizetni, cserébe minden adatot begyűjtenek a lakókról egy új okosvárosban

2022 / 02 / 08 / Bobák Zsófia
Nem kell albérletet fizetni, cserébe minden adatot begyűjtenek a lakókról egy új okosvárosban
Robotok ellenőrzik a rendet az utcákon Puszan high-tech városrészében, ahol az adataikkal fizetnek a lakhatásért a bérlők. A jövő okosvárosainak úgy tűnik, elválaszthatatlan részét képezi majd a folyamatos megfigyelés.

Ha manapság egy újabb okosváros terveiről hallunk, szinte biztos, hogy a város által nyújtott szolgáltatások között megtalálható lesz a folyamatos felügyelet az utcákon, az IoT berendezés a lakásokban és a robotizált járművek, amelyek a szállítmányozási feladatokat végzik. A Fudzsi hegy lábánál épülő Woven City-től kezdve a szaúd-Arábiai Neomon át a kínai Terminus AI City-ig mindenhol a lakók mindennapi életének szerves részét képezi majd a mesterséges intelligencia algoritmusok által igazgatott menetrendje a hétköznapi tevékenységeknek, ez a modern ritmus pedig csak egy módon valósulhat meg: ha a rendszer pontosan ismeri a felhasználóit.

A megfigyelés szó kevésbé bizalomgerjesztő csengését az emberek kényelmét biztosító szolgálat előnyeinek hangsúlyozásával semlegesítik a terveket készítő építészcégek és megrendelőik és nem teljesen alaptalanul, elvégre a teljes kiszolgálás akár utópisztikus színezetet is adhat az okosvárosoknak, az egymással összeköttetésben lévő digitális eszközök pedig már egyébként is az életünk részét képezik, vagyis megtanultunk együtt élni bizonyos fokú megfigyeléssel a kevésbé fáradságos ügyintézésért cserébe. A privát szféra és az adatok védelmének kérdése általában nem a legfontosabb aspektusai egy okosváros tervezésének, nem azért, mert ez lényegtelen összetevő, hanem mert az ide költöző lakók önként vállalják, hogy kamerák előtt élik az életüket.

Ez a helyzet a dél-koreai Puszan külvárosában épülő negyedben, Eco Delta Smart City-ben is, ahol a lakók a legújabb technológiai megoldásokat tesztelik nap mint nap.

"Az első dolog, amit I Szodzsin, Korea első, teljes méretű okosváros projektjének 24 éves lakója tesz, amikor reggel felébred, az, hogy hangutasítással felkapcsolja a világítást - "Smart, kapcsold fel a világítást".

Bekapcsolja a tévét, ezúttal is hangutasítással, és megnézi a reggeli híreket. A TV ezután emlékezteti rá, hogy a sütő befejezte a lasagna újramelegítését, amelyet 20 perccel azelőtt rakott be és a mosógép 10 percen belül végez a mosással. A kanapén ülve I ellenőrzi az okostelefonján, hogy milyen élelmiszerek vannak a hűtőben és melyiknek jár le hamarosan a szavatossága. Értesítést kap róla, hogy a csomagját kiszállították és az az előre kijelölt helyen vár rá." - írja le a Korea JoongAng Daily az okosváros lakójának egy napját, ami az otthoni IoT (a dolgok internete) használata mellett kiegészül más kényelmi megoldásokkal, például távorvoslási szolgáltatásokkal is, amelynek során nem csak a lakók általános egészségéről szóló információkat gyűjtik be és küldik el a közeli kórház egyik orvosának, hanem a Genoplan genetikai elemző cég akár az erre vállalkozók DNS vizsgálatát is elvégzi, ennek egyetlen feltétele, hogy egy háztartásból kettőnél többen nem jelentkezhetnek a programra.

A megfigyelés a város szerves részét képezi, mivel így tesztelik és fejlesztik az infrastrukturát, a lakosok pedig pontosan tisztában vannak az ezzel járó kötöttségekkel. Eco Delta Smart City 56 házának lakói három éves időtartamra költöztek ide, amit további kettővel lehet meghosszabbítani igény esetén, és ez alatt nem kell sem a lakásokat megvásárolniuk, sem albérletet fizetniük. Az egyetlen ellenértéket az adataik jelentik. A Living Lab program keretében a vízhasználati, energiafogyasztási, egészségügyi és az okosotthon eszközeinek használatáról szóló adataikat is elküldik a K-waternek (Korea Water Resources Corporation, Dél-Korea állami vízszolgáltatási vállalata), ezenkívül rendszeresen megtartott interjúk keretében beszámolnak a mindennapos életmódjukkal kapcsolatos tapasztalataikról is a cégnek.

A Korea JoongAng Daily beszámolója szerint az adatbiztonsággal kapcsolatos aggályok nem okoznak problémát az általuk megkérdezett lakóknak,

"Bízom benne, hogy a kormány mindent megtesz, hogy megvédje (az adatokat) és hogy jó célokra fogják használni."

- nyilatkozta I Szodzsin. Az országban egy, a negyedik ipari forradalomról szóló felmérés eredményei alapján a lakosság 86,6%-a átengedné az adatait akár a kormánynak, akár a privát szektor számára amennyiben az a szolgáltatások fejlesztését segítené elő.

A lakásokat a Samsung C&T és a Shindongah Engineering & Construction építette, előbbi 37 házat, utóbbi cég 19-et készített el, és az okosotthon berendezések nagy részét a Samsung Electronics biztosította, lakásonként legalább 15 készülékkel. Az okoshűtőktől kezdve a kijelzős okostükrökig minden eszköz a SmartThings alkalmazással működtethető és a rendszerben elmentett információk elemzésével később a lakások minőségének javítását és Eco Delta okosváros fejlesztését végzik. A lakók által megfogalmazott javaslatok is fontosak azonban a fejlődés szempontjából, ezért kineveztek hat háztartást a közösség vezetőinek szerepére, amelyeknek tagjai a K-water és a lakosság közti kommunikációt segítik elő.

A városrészbe januárban költöztek be az emberek, de a teljes rendszer még most épül ki, az utcákat járó és megfigyelést végző robotokat például még csak január végén állították munkába, a Living Lab program adaggyűjtése pedig január 24-én kezdődött meg. Az még nem egyértelmű, hogy a tesztidőszak után is része marad-e a városnak a folyamatos adatgyűjtés, de hasonló kísérleti projektek a világ más tájain is zajlanak hamarosan: a japán Woven City például szintén, bevallottan, egy élő laboratóriumnak készül, ahol a leendő első 360 lakó a legújabb technológiai vívmányok között éli hétköznapjait és a mesterséges intelligencia rendszerek felügyelik őket. Míg a várost építő Toyota az információkat az emberek boldogságának fokozása mellett az itt tesztelt termékek és szolgáltatások minőségének növelésére és a globális terjesztésére kívánja használni, addig a kínai Terminus AI Cityben az ott gyűjtött adatok elemzésének eredményei alapján a várost fogják folyamatosan "frissíteni", mint egy nagy okostelefont.

(Fotó: Samsung C&T, K-water, Smart City Korea)

Kínában épül a tökéletes okosváros, ami mindent tud a lakóiról A Terminus AI Cityben robotok lesik a lakók minden kívánságát, a helyiségek pedig arra is képesek, hogy az eseménynek megfelelően átrendezzék magukat. A város egy igazi, digitális utópia, persze csak azoknak, akik nem bánják, ha a mesterséges intelligencia minden egyes mozdulatukat nyomon követi.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.