Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára

2024 / 05 / 14 / Bobák Zsófia
Szaúd-Arábia futurisztikus városa még nagyratörőbb lesz, de az álomnak nagy az ára
Neom, az újjövő városa lesz a Vision 2030 program vezető látványosságaként, de a luxusszállodák és felhőkarcolók főként a tehetősebbeknek készülnek, miközben a helyi törzsek tagjait kitelepítik a helyszínről.

A Szaúd-Arábiában épülő Neom egy hatalmas komplexumnak készül a tervek szerint, aminek egyes részterületei is egy-egy város méretével rendelkeznek majd. A futurisztikus hely az ország gazdaságát megreformáló Vision 2030 program kiemelt szereplője, aminek nagy feladatot szánnak a befektetőknek és turistáknak a helyszínre csalogatása és az ország vonzóbbá tétele terén, de a megapolisz a látványosságokon túl a tudományos, kutatási projekteknek és oktatási programoknak is helyet ad, valamint demonstrálja, hogyan tud működni például egy autók nélküli utcákkal ellátott, karbonnegatív okosváros.

Nagy kérdés, hogy a papíron jól mutató fantáziatervek mennyire bizonyulnak életképesnek a valóságban, mivel a koncepciók nagyon ambiciózusak, de néhány esetben akár fantasztikusnak is nevezhetőek: a Neom részét képező The Line például egy 170 kilométer hosszú egybefüggő felhőkarcoló lenne a sivatagos táj közepén, ahol több millió ember élne egyetlen épületben, a Trojena a Közel-Kelet első síparadicsoma lesz, ahol 2029-ben már az ázsiai téli játékokat rendezik, és Oxagon City lakosai egyenesen egy vízen lebegő városban élhetnek.

A Neom projekt legújabb részeként bemutatott Jaumur ezekhez képest akár hétköznapinak is mondható, már amennyire egy óriási luxus tengerparti település az lehet. Neom a Vörös-tenger partján épül fel és Jaumur területe az Akabai-öböl legnagyobb közössége lesz a leírás szerint, aminek 6000 jövőbeli lakosa egyértelműen a gazdagok közül fog kikerülni, elvégre a hely 600 tengerparti lakást, 700 luxusvillát és két luxusszállodát foglal majd magában. A városban egy szintén hatalmas jachtkikötő fogadja az ideérkezők vízi járműveit, amelyeket egy 1,5 kilométeres "aerofoil" védőfal (egy "gravitációval dacoló" konzolos szerkezet) óv a természet és időjárás viszontagságaitól. A település kialakítása a szórakoztatásra és sportokra fókuszál, de az oktatás és tudomány is szerepet kap, utóbbi egy mélytengeri kutatóközpont képében.

Jaumur és a többi Neom-városrész is elvileg a fenntarthatóságot promotálja és a környezetre való tekintettel, környezetvédelmi programokkal kiegészítve végzik az építkezést, de a helyi beszámolók alapján a konstrukció nem egészen akadálytalanul halad: a helyi howeitat törzs tagjait kitelepítették, hogy legyen elegendő hely a megapolisznak, méghozzá sokszor erőszakos módszerekkel. A BBC-nek nyilatkozó Rabih Alenezi ezredes, aki lemondott tisztségéről és disszidált az országból Nagy-Britanniába, elmondta, a lakosokat ellenállás esetén akár le is lőhették a parancs szerint, mikor a The Line konstrukciójára kijelölt helyszínt készítették elő.

(Fotó: Neom)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.