Csúcskategóriás telefonok 250 ezer alatt - melyik mit tud?

2020 / 12 / 30 / Bobák Áron
Csúcskategóriás telefonok 250 ezer alatt - melyik mit tud?
Az elmúlt években megszokhattuk, hogy ha relatíve olcsón akarunk csúcskategóriás telefont venni Magyarországon, akkor nagyjából három választási lehetőségünk van: Oneplus, Xiaomi vagy Honor. A három kínai gyártó régóta megbízhatóan szállítja a Samsung és Huawei telefonjainál jóval olcsóbb, minőségben és tartalomban viszont hasonló tudású telefonokat, az idei év azonban nem csak abból a szempontból volt rendhagyó, hogy a távmunka miatt sokaknak a telefonjukhoz való viszonyuk is megváltozott, de a csúcskategóriás piac is jelentősen átrendeződött. Vajon mire megy a Xiaomi Mi 10T Pro és a OnePlus 8T a Samsung, a Huawei és az Apple ellen?

Az egyik fontos történés, hogy a Huaweit sújtó kereskedelmi embargó miatt a cég leányvállalata, a Honor kicsit eltűnt a mezőnyből. Az utolsó csúcskategóriásnak nevezhető telefonjukat, az áprilisban bemutatott Honor 30 Prót nem is hozták be Magyarországra, novemberben pedig már arról szóltak a hírek, hogy a Huawei inkább eladta a Honort, csak hogy ne vonatkozzon rájuk is az embargó, ami többek között azzal járt, hogy a gyártó telefonjain nem lehet használni a Google-szolgáltatásokat.

A másik fontos változás, hogy ahogy korábban írtuk, a nagy gyártók is rájöttek, hogy egy ilyen évben nem követhetik a kitaposott ösvényeket, így ősszel az Apple, a Samsung és a Huawei is előállt a szokásosnál olcsóbb csúcskategóriás készülékekkel, amelyek ára 250 és 300 ezer forint között mozog. A húzás a Samsungnak olyannyira bejött, hogy a Galaxy S20 FE-t számos szakmai újság az év legjobb androidos telefonjának választotta, és bár abszolút tudás tekintetében ez a kijelentés azért nem állja meg a helyét, tény, hogy a 300 ezer forint alatti csúcskategóriás telefonok piaca idén rendesen feltöltődött a tudásukban a drágább telefonokkal vetekedő készülékekkel.

A piac telítődése elsősorban a OnePlusnak jött rosszul, hiszen az ősszel bemutatott OnePlus 8T a 242 ezer forint körüli (667 eurós) árával alig olcsóbb, mint a Samsung Galaxy S20 FE 5G vagy a Magyarországon egyelőre nem kapható Huawei Mate 30e Pro, és az Apple iPhone 12 minijénél sem sokkal, így a kínai gyártó a már megszokott, légüres tér helyett idén egy elég tömött piacon találta magát az új készülékével. A Xiaominak kicsit könnyebb a helyzete, hiszen a Mi 10T Pro árával még mindig sikerült alullicitálniuk az 5G-s konkurenciát, ennek a kisebb, 128 GB tárhellyel szerelt változata jelenleg bolttól függően 190 és 210 ezer forint között kapható. Mivel a két készülék egyszerre volt nálunk tesztelésen, ezért tételesen összehasonlítottuk, hogy melyiknél mit kapunk a pénzünkért.

Dizájn

A OnePlus 8T és a Xiaomi Mi 10 Pro is követik a manapság szokásos trendeket, vagyis a jókora kijelzőt minden oldalról csak egy vékony keret veszi körbe. A divatos, oldalain lekerekített kijelzőkkel itt nem találkozunk, mindkét telefon üveglapja teljesen sík, az előlapi kamera pedig mindkét készülékben a képernyő bal felső sarkában található kameralyukba került.

Szintén nincs különbség az anyaghasználatban, hiszen mindkét gyártó üveget használt a hátlapnál, amelyet Gorilla Glass 5 biztonsági üveg véd, ám míg a Xiaomi telefonja fényes, addig a OnePlus 8T matt hátlapot kapott. Utóbbi több szempontból is jó döntés volt, hiszen egyrészt, a telefon így nem gyűjti az ujjlenyomatokat, másrészt, az Mi 10T Pro olyan szinten csúszós lett, amihez foghatóval utoljára talán a Honor 8-nál találkoztunk. Ez nem túl jó hír, figyelembe véve, hogy a Xiaomi telefonjában a jókora kamerarendszer erősen kitüremkedik a hátlapból, így a telefon egyáltalán nem tud stabilan állni, és a legkisebb felületi egyenetlenség hatására is csúszni kezd.

Ha nem pusztán a telefonokat nézzük, akkor elmondható, hogy a OnePlus 8T a "körítésben" mindenkit ver, hiszen a legapróbb részletekig átgondolt és letisztult csomagot kaptunk kézhez. A készülék egy hatalmas díszdobozban érkezik, amelyben egy klasszikus "oneplus-piros" színre festett töltőt is találunk, és olyat sem nagyon láttunk még, hogy az adatkábelt nem egy olcsó műanyagfólia, hanem két, kifejezetten erre kifejlesztett kis csipesz fogja össze.

Kijelző

Mindkét telefon 2400x1080 pixeles, Full HD+ felbontású kijelzővel érkezik, amelyek méretükben is csupán minimálisan különbséget mutatnak: a OnePlus 8T kijelzője 6,55 colos, míg a Xiaomi Mi 10T Proé 6,67 colos. A kijelző technológiájában már akadnak különbségek, hiszen a OnePlus telefonjában egy 120Hz-es képfrissítésű Fluid AMOLED kijelzőt találunk, amivel ebben a kategóriában csak a Samsung Galaxy S20 FE tud versenyre kelni. A Xiaomi képfrissítésben ennél is magasabbra rakta a lécet, hiszen az Mi 10T Pro egy 144Hz-es képfrissítésű kijelzőt kapott, ennek viszont az volt az ára, hogy a telefonba egy IPS LCD panel került OLED helyett. A két kijelzőtechnológia éveken keresztül fej-fej mellett haladt, ma viszont már egyértelműen látni lehet a folyadékkristályos technológia hátrányait. Az Mi 10T színhűségben ugyan felveszi a versenyt a OnePlus 8T-vel, de a kijelzője halványabb, a betekintési szögei rosszabbak és a fehér valamint a fekete sem annyira fehér és fekete, mint egy OLED kijelző esetében.

Teljesítmény

Teljesítmény tekintetében ebben az árszegmensben az iPhone 12 Mini jelenleg utcahosszal vezet az A14 Bionic chipnek köszönhetően, viszont meglepő módon a Xiaomi és OnePlus telefonjai még a már csaknem egyéves Snapdragon 865 procival is az erősebb versenyzők közé tartoznak, teljesítményben beelőzik mind a Huawei Mate 30e-t, mind a Samsung Galaxy S20 FE európai verzióját, amiben Snapdragon helyett Exynos processzor van. Érdekes, hogy miközben mind processzorban, mind a RAM mennyiségében megegyeznek, az Antutu és a Geekbench is a Xiaomi telefonját hozta ki valamivel erősebbnek. A különbség az Antutu szerint elsősorban az UX-ben, vagyis a felhasználói élményben jelentős, ami annak tükrében meglepő, hogy a OnePlus telefonján már a legújabb Android 11 futott, míg a Xiaomi Mi 10T Pro csak később fog frissülni.

Mi a hétköznapi használatban nem éreztünk különbséget a két készülék között, a magas képfrissítési ráta miatt mindkét telefon meglehetősen gyorsnak hat, és a 8 GB memória is elég arra, hogy több alkalmazás mellett se lassuljanak le a készülékek.

Kamera

Annak ellenére, hogy papíron a két készülék hátlapi kamerarendszere nem mutat nagy eltéréseket, a valóságban talán ebben van a legnagyobb különbség a OnePlus 8T és az Mi 10T Pro között, az utóbbi javára. A OnePlus 8T egy 48 megapixeles főkamerát, egy 16 megapixeles nagy látószögű kamerát valamint egy 5 megapixeles makró kamerát kapott, amit egy 2 megapixeles mélységérzékelő szenzor tesz teljessé, ezzel szemben az Mi 10T Pro hátlapján egy 108 megapixeles főkamerát találunk egy 13 megapixeles nagy látószögű és egy 5 megapixeles makró kamerával. Érdekes, hogy mindkét gyártó a makró lencse mellett tette le a voksát, ellenben telefotó lencse (és így optikai zoom) egyik készülékben sem található. Ugyanígy hiánycikk a lézeres autofókusz is, ami a gyorsabb és pontosabb fókuszálásban segíti a drágább telefonokat, ebben az árkategóriában viszont ilyet nem csak a 8T-ben és az Mi 10T Próban, de a Samsung, a Huawei és az Apple készülékeiben sem találunk.

A fotók alapos összehasonlítása után elmondható, hogy a Xiaomi készüléke nagyjából minden kategóriában nagyságrendekkel jobb fotókat készít, mint a OnePlusé. Utóbbi a mai mezőnyből már inkább lefelé lóg ki, míg az Mi 10T Próval ebben az árkategóriában az egyik legjobb telefont kapjuk, ami sok szempontból a Samsung Galaxy S20 FE-t is előzi. Az egymás mellé rakott képeken mindig balra látható a Xiaomi, jobbra a OnePlus telefonja által készített fotó.

Nagy látószögű kamera

Ami azonnal feltűnik, hogy az Mi 10T Pro által készített fotók világosabbak, a OnePlus telefonjával készített képek pedig "gyárilag" kicsit kontrasztosabbak. A fotókba belenagyítva az is látható, hogy a Xiaomi készülékével készült fotók a kamera alacsonyabb felbontása ellenére is valamivel részletesebbnek tűnnek, bár a készülék mintha kicsit "kisimítaná" a fotókat.

Főkamera

Ennél is nagyobb a különbség a főkamerával készült fotók között, a OnePlus 8T sokkal szemcsésebb és kevésbé részletes képeket készít.

Zoom

Ahogy említettük, optikai zoom egyik készülékben sincs, ami elég markánsan megmutatkozik, ha kisebb zoommal, pláne ellenfényben akarunk fotózni. A OnePlus ezen a teszten csúnyán elvérzett, de az Mi 10T Pro sem nyújt igazán meggyőző teljesítményt.

A Xiaominak az optikai zoom hiánya miatt kisebb nagyításnál komoly hátránya van a Samsung és főleg a Huawei készülékeihez képest, ez a hátrány viszont csökken, amikor jobban ráközelítünk a tárgyakra. 30x-os nagyításnál a 108 megapixeles kamera miatt már hasonló az eredmény, mint mondjuk a Galaxy S20 FE-nél, de ha kifejezetten ilyen telefont keresnénk, akkor inkább választanánk a Huawei vagy a Samsung mobiljait.

A OnePlus 8T mindössze 10x-es digitális zoomra képes, és részletességben ez is úgy néz ki, mint más telefonoknál a 30x-os zoom, vagyis mondhatjuk, hogy a OnePlus ezt a funkciót teljesen elengedte.

Makró

Az egyetlen kategória, amiben a OnePlus 8T az átlagnál jobb fotókra képes, noha a képességei ezen a téren is némileg elmaradnak az Mi 10T Próétól, ami valószínűleg az egyik legjobb választás, ha rendszeresen fotózunk tárgyakat közelről.

Kis mélységélességű fotók

Az Mi 10T Pro azt hozza, amit ebben a kategóriában elvárhatunk, vagyis szépen választja el egymástól a hátteret és az előteret, és a nem éles részek bokeh-effektes elmosása is meggyőzően működik. A OnePlus 8T ellenben csak legfeljebb három méterről tud portréfotókat készíteni, ami egy arc fotózásánál nyilván nem nagy probléma, de erősen leszűkíti a funkcionalitását.

Éjszakai fotók

Itt látszik meg igazán a két telefon főkamerájának a különbsége, hiszen a Xiaomi Mi 10T Pro a 108 megpixeles kamerának köszönhetően sokkal több fényt tud egyszerre begyűjteni a pixelek egyesítésével. A fotókba belenagyítva egyértelműen látható, mennyivel részletesebb képeket készít a Xiaomi telefonja, ez az előnye pedig akkor is megmarad, ha éjszakai módban fotózunk. Az Mi 10T kamerája ebben a kategóriában is kiemelkedik, hiszen nem csak a OnePlus 8T-hez, de a Galaxy S20 FE-hez képest is jobb fotókat készít.

Ellenfényben

Ebben a kategóriában jól jön, hogy a OnePlus 8T kicsit túlszaturálja a képeket, mert bár az Mi 10T Próval készült fotó közelebb áll ahhoz, amit a valóságban látunk, a 8T-vel készített kép kétség kívül hangulatosabb, vagy azt is mondhatnánk, hogy Instagram-kompatibilisebb. Ez mondjuk csak az összképre igaz, hiszen az itt is meglátszik, hogy az Mi 10T Pro sokkal világosabb képeket készít, a sötétebb részek így sokkal kivehetőbbek a képeken.

Videó

Gyakorlatban egyelőre nem sok jelentősége van, de azt azért fontos megjegyezni, hogy a OnePlus 8T-vel csak 4K-s videókat készíthetünk, míg az Mi 10T Pro már 8K-s felbontású videók rögzítésére is alkalmas, ami szintén egyedi funkciónak számít ebben az árkategóriában.

Üzemidő és töltés

Ahogy korábban már említettük, a OnePlus 8T 120Hz-es, míg az Mi 10T Pro 144Hz-es kijelzőt kapott, a magasabb képfrissítési ráta pedig a telefonok akkumulátorát is próbára teszi. Ez főleg a OnePlus 8T-nél érezhető, aminek a 4500 mAh-os akksiját akár egy nap alatt is le lehet meríteni, ha a telefont aktívabban használjuk, öt órányi aktív képernyőidő után nekünk már mindössze csak 21%-on volt a nap elején teljesen feltöltött akkumulátor. Megoldást nyújthat, ha a képfrissítési rátát 60Hz-esre állítjuk, ekkor azonban le kell mondanunk a telefon egyik nagy előnyéről. Bár az Mi 10T Pro képfrissítési rátája még ennél is magasabb, itt kevésbé éreztük problémásnak a helyzetet, aminek az egyik oka az lehet, hogy a Xiaomi telefonja egy jóval nagyobb, 5000 mAh-os akkumulátort kapott. A képfrissítés beállítására ettől függetlenül itt is van lehetőségünk, 90 valamint 60Hz-re is levehetjük a képfrissítés gyakoriságát.

Amiben a OnePlus 8T sokkal erősebb, az a töltés sebessége. A 65 wattos gyorstöltő nagyjából ugyanolyan teljesítményre képes, mint a Huawei Mate 40 Próé, vagyis az akksi teljes feltöltése 35 percbe telik, ugyanakkor ha csak 55%-ig akarjuk feltölteni az akkumulátort, akkor a OnePlus telefonja részidőben még a Huaweiét is veri egy kicsivel - ez mindössze negyed órába telik, amivel a OnePlus 8T jelenleg talán a leggyorsabban tölthető, Magyarországon is kapható telefon. Az Mi 10T Pro a 33 wattos gyorstöltési sebességével nem emelkedik ki a mai mezőnyből, kicsit több, mint egy órába telik teljesen feltölteni az akkumulátort. A készülékek közül egyik sem támogatja a vezeték nélküli valamint a fordított töltést, ebben tehát lemaradásban vannak a legtöbb mai csúcskategóriás telefonhoz képest.

Felhasználói élmény

A biometrikus azonosításban vannak eltérések, hiszen a OnePlus 8T-ben egy kijelző alatti, míg az Mi 10T Próban egy fizikai, a bekapcsológombba ágyazott ujjlenyomat-olvasót találunk. Az ujjlenyomat-olvasó működésével egyik esetben sem voltak problémáink, habár azt azért megjegyeznénk, hogy a telefon oldalán található ujjlenyomat-olvasó nem a legpraktikusabb. Mivel infravörös szenzor egyik telefonban sincs, így az arcazonosítás mindkét készüléknél a kamera végzi. Ez azt jelenti, hogy a OnePlus 8T és az Mi 10T Pro sem ismeri fel az arcunkat napszemüvegben, viszont a OnePlus-nak sikerült kicsit kényelmesebbé tennie a helyzetet, ugyanis az arcfelismerésnél a kijelző automatikusan felvillan, megvilágítva az arcunkat, így sötét helyeken sokkal jobban használható, mint az Mi 10T Pro (vagy például a Samsung-telefonok) arcfelismerése.

A telefonok közül természetesen mindkettő támogatja az 5G-szabványt és a Wifi 6-ot is, emellett mindkét telefon sztereó hangszórókkal érkezik. Nekünk a OnePlus hangzása kicsit teljesebbnek tűnt, de tény, hogy a két telefont hangzását nem egymás után teszteltük, és a különbség is legfeljebb minimális lehet. A billentyűzet fizikai visszajelzése (haptic feedback) egyik telefonnál sem túl acélos, a Xiaominál kicsit jobb a helyzet, hiszen itt a gombok lenyomását tényleg ott érezzük, ahogy megérintjük a képernyőt. Ennek ellenére a gépelés egyik telefonon sem okozott gondot, a OnePlus 8T-n pedig, talán a 240Hz-es mintavételezési frekvencia miatt kifejezetten gyorsan és pontosan lehet gépelni a miniatűr klaviatúrán is. Érdemes még megjegyezni, hogy mindkét telefon híján van a víz és porállóságnak, IP-értékelést legalábbis egyik telefon sem kapott, pedig ez már ebben az árkategóriában is elvárható lenne.

Összegzés

A Xiaomi és a OnePlus tehát egyaránt olyan telefont tett el az asztalra, amelyek ebben az árkategóriában vállalhatónak számítanak, viszont hogy melyik kinek ajánlható, az már nagyban függ attól, hogy ki milyen funkciókat keres egy telefonban. A két készülék nélkülöz szinte minden extrát, mint a lézeres autofókusz, az arcazonosítást segítő IR-blaster, az optikai zoom, vagy az IP-szintű vízállóság, emellett mindkét telefonban Snapdragon 865 processzort találunk, aminél már ma is van újabb - és gyorsabb - chip a piacon.

A OnePlus 8T mellett szól a kitűnő, 120Hz-es képfrissítésű OLED-kijelző, a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, a kiemelkedő töltési sebesség valamint az egész telefont jellemző átgondolt, kifinomult kivitelezés. A készülék két fontos dologban viszont átlag alatt teljesít, hiszen a kamerája elmarad attól, amit ma egy kétszázezer forint feletti telefontól elvárhatunk, és az üzemidejével sem voltunk igazán elégedettek.

A Xiaomi Mi10T Pro mellett szól a rendkívül kedvező ár, hiszen a szintén Xiaomi gyártású Poco F2 mellett jelenleg ez a legolcsóbb csúcskategóriás telefon, ami egy kiemelkedően jó kamerát is kapott. Az IPS LCD kijelző viszont ma már érezhetően nem veszi fel a versenyt az OLED-del, emellett a rendkívül csúszós hátlap és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó hiánya is kisebb negatívumként említhető.

Végezetül álljanak itt a telefonok fontosabb jellemzői, a táblázat kattintásra megnyílik nagyobb méretben.

További cikkek a témában:

Samsung Galaxy Note 20 vs Note 20 Ultra - Melyiket válasszam? A Samsung legújabb csúcstelefonjának legolcsóbb és legdrágább változata között 130 ezer forint a különbség, ezért adja magát a kérdés, hogy megéri-e mélyebben a zsebünkbe nyúlni a vásárláskor. Tételes összehasonlító elemzésünk végén erre a kérdésre is választ adunk.

Az ősz mobilos trendje: a megfizethető csúcskategóriás telefonok Idén ősszel a Samsung, az Apple és a Huawei is bemutatott olyan csúcskategóriás telefont, ami a megszokottnál kevésbé fogja megterhelni a pénztárcánkat. A három gyártó három teljesen különböző megközelítéssel futott neki a feladatnak, így érdemesnek láttuk végigvenni, hogy kitől mit kapunk a pénzünkért.

Ez tényleg generációváltás az okostelefonoknál A Samsung Galaxy Z Fold 2 egy igazi tabudöngető készülék, ami arra késztet, hogy újragondoljuk, amit a telefonokról eddig gondoltunk.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.