A bakteriofág (vagy röviden csak fág) olyan vírus, amely a baktériumokra veszélyes, azokat fertőzi. Mivel a mi szervezetünk sejtjei (eukarióták) radikálisan más felépítésűek, mint a baktériumok (prokarióták) ezért ezek a vírusok ránk nem jelentenek veszélyt. Ennek a gyógyaszatban két haszna is lehet: egyrészt a fágokat már évtizedek óta hasznosítják az antibiotikumok alternatívájaként, és az egyre több rezisztens baktériumtörzs megjelenése csak fokozza a tudományos érdeklődést a fágok irányába. Másrészt a fág könnyen módosítható, ami azt jelenti, hogy különböző, specifikus fehérjecsoportokat lehet a felszínén elhelyezni. Ezek a fehérjék aztán szolgálhatnak az emberi szervezet számára amolyan azonosítóként a tényleges, a mi szervezetünkre is veszélyes vírusokkal kapcsolatban. Vagyis a szervezet megtanulja felismerni a valóban veszélyes kórokozót egy számára teljesen ártalmatlan, módosított, „mű kórokozó” segítségével. Ezzel a módszerrel tehát oltásokat lehet kifejleszteni. A fágok másik előnye azon kívül, hogy a mi sejtjeinkre nem ártalmasak, hogy könnyen és olcsón lehet tömegesen előállítani őket, valamint kibírják a szélsőséges környezeti tényezőket is – vagyis a tárolásuk egyszerű.
A mostani kutatás is a fágokra épül, és rövid bepillantást enged abba, hogy milyen egyszerűen fog működni egy oltás a jövőben. Az egereken és főemlősökön elvégzett kísérlet is egy olyan oltás működőképességét mutatja, amely fágokra épül, de belélegezhető. A technológia kulcsa egy speciális molekula, egy úgynevezett ligandum, amely összeköti a tüdősejtek receptorát és a fágokat. Ennek segítségével a fágok a tüdőn keresztül bejuthatnak a véráramba, ahol kifejthetik immunizációs hatásukat. A technológia előnye nem csak az, hogy sokkal kényelmesebb és fájdalommentesebb, mint egy szuri, de gyorsabban is fejti ki a hatását, miközben kevesebb mellékhatással jár. Ráadásul a ligandumon alapuló eljárás a kutatás vezetője szerint akár hatékonyabban juttathat gyógyszert a tüdőbe különböző tüdőt érintő megbetegedések (asztma, cisztás fibrózis) esetén is.
(Címlapkép/nyitókép (csak illusztráció): Flickr/Ronny Richert)