Olcsó, könnyen tárolható és belélegezhető lesz a jövő oltása

2020 / 12 / 13 / Felkai Ádám
Olcsó, könnyen tárolható és belélegezhető lesz a jövő oltása
A bakteriofág egy speciális, baktériumokat támadó vírus. Ennek segítségével forradalmasítani lehet az oltásokat: nem csak könnyebben és gyorsabban lehet őket előállítani, de szúrni sem kell, elég lesz belélegezni a hatóanyagot.

A bakteriofág (vagy röviden csak fág) olyan vírus, amely a baktériumokra veszélyes, azokat fertőzi. Mivel a mi szervezetünk sejtjei (eukarióták) radikálisan más felépítésűek, mint a baktériumok (prokarióták) ezért ezek a vírusok ránk nem jelentenek veszélyt. Ennek a gyógyaszatban két haszna is lehet: egyrészt a fágokat már évtizedek óta hasznosítják az antibiotikumok alternatívájaként, és az egyre több rezisztens baktériumtörzs megjelenése csak fokozza a tudományos érdeklődést a fágok irányába. Másrészt a fág könnyen módosítható, ami azt jelenti, hogy különböző, specifikus fehérjecsoportokat lehet a felszínén elhelyezni. Ezek a fehérjék aztán szolgálhatnak az emberi szervezet számára amolyan azonosítóként a tényleges, a mi szervezetünkre is veszélyes vírusokkal kapcsolatban. Vagyis a szervezet megtanulja felismerni a valóban veszélyes kórokozót egy számára teljesen ártalmatlan, módosított, „mű kórokozó” segítségével. Ezzel a módszerrel tehát oltásokat lehet kifejleszteni. A fágok másik előnye azon kívül, hogy a mi sejtjeinkre nem ártalmasak, hogy könnyen és olcsón lehet tömegesen előállítani őket, valamint kibírják a szélsőséges környezeti tényezőket is – vagyis a tárolásuk egyszerű.


Egy tipikus bakterofág vírus felépítése (Forrás: wikimedia commons)

A mostani kutatás is a fágokra épül, és rövid bepillantást enged abba, hogy milyen egyszerűen fog működni egy oltás a jövőben. Az egereken és főemlősökön elvégzett kísérlet is egy olyan oltás működőképességét mutatja, amely fágokra épül, de belélegezhető. A technológia kulcsa egy speciális molekula, egy úgynevezett ligandum, amely összeköti a tüdősejtek receptorát és a fágokat. Ennek segítségével a fágok a tüdőn keresztül bejuthatnak a véráramba, ahol kifejthetik immunizációs hatásukat. A technológia előnye nem csak az, hogy sokkal kényelmesebb és fájdalommentesebb, mint egy szuri, de gyorsabban is fejti ki a hatását, miközben kevesebb mellékhatással jár. Ráadásul a ligandumon alapuló eljárás a kutatás vezetője szerint akár hatékonyabban juttathat gyógyszert a tüdőbe különböző tüdőt érintő megbetegedések (asztma, cisztás fibrózis) esetén is.

(Címlapkép/nyitókép (csak illusztráció): Flickr/Ronny Richert)

További cikkek a Rakétán:

Biztonságos többféle COVID-19-elleni vakcinával beoltatni magunkat? Mivel egyszerre több gyártó dolgozik többféle vakcinán, gondolatainkban értelemszerűen számos kérdés cikázhat ezzel kapcsolatban: akkor is kaphatunk oltást, ha részt vettünk egy tesztelésen, de ott másfajta ellenanyagot adtak? Vagy mondjuk, akkor is célszerű beoltatni magunkat, ha már átestünk a betegségen?

Már lehet regisztrálni az ingyenes koronavírus-oltásra Bár az oltóanyagok még nem érkeztek meg, a magyar kormány már elindította azt az oldalt, ahol bárki jelentkezhet koronavírus-oltásra.

Megtörtént: először engedélyezték egy koronavírus elleni vakcina használatát a világon Az Egyesült Királyság engedélyezte első országként a világon a Pfizer/BioNTech fejlesztette Covid19 elleni vakcina használatát. 800 000 dózis áll rendelkezésre már a jövő héten.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.