Olyan mértékű az olvadás, hogy még a Föld kérge is mozogni kezdett

2021 / 08 / 27 / Felkai Ádám
Olyan mértékű az olvadás, hogy még a Föld kérge is mozogni kezdett
Ha olvad a jég, egyre kisebb súly nyomja le bolygónk kérgét, így az bizonyos helyeken feljebb emelkedik, ami végső soron több változást is beindít a Föld felszínén.

Az éghajlatváltozás szempontjából az augusztus is tartogatott csemegéket, melyek közül az egyik leginkább említésre méltó, hogy augusztus 14-én Grönland legmagasabb pontja felett esett az eső – ilyesmi pedig először történt azóta, hogy erről feljegyzések készülnek. Ugyanakkor olyan olvadási események, melyek során a hőmérséklet a fagypont fölé kúszott, már akadtak korábban is, de láthatóan ezek az anomáliák is egyre sűrűsödnek – korábban ilyesmire 1995-ben, 2012-ben és 2019-ben került sor, vagyis a most augusztusi kevesebb mint egy évtizeden belül a harmadik ilyen kilengés. Tegyük hozzá azt is, hogy 1995-öt megelőzően ezen a helyen fagypont feletti hőmérsékletet az 1800-as évek végén mértek utoljára. Ki kell hangsúlyozni azt is, hogy augusztusban 7 milliárd tonna eső zúdult a jégtakaróra, vagyis ez volt a legkomolyabb esőzés, mióta erről 1950 óta adatok állnak rendelkezésre. Mindez azzal is járt, hogy augusztus 15-én hétszer akkorát csökkent a jégmennyiség, mint egy átlagos napon szokott az év ezen időszakában.

A CNN-nek nyilatkozó szakértők szerint mindez azt bizonyítja, hogy Grönland fokozott tempóban melegszik fel. 2019-ben például a helyi jégtakaróról 532 milliárd tonna jég olvadt bele a tengerbe, és az az évi meleg tavasz, valamint a júliusi hőhullám után a jégtakaró teljes felszíne olvadásnak indult. A kutatók szerint olyan küszöböket lépünk át, melyeket évezredek óta nem láttunk, és a mostani esőzés hatására a visszamaradt jégtakaró több, a Napból érkező energiát fog elnyelni, amíg a hó ismét be nem temeti. Az ilyen események természetesen nem maradnak globális konzekvenciák nélkül, a 2019-es nagy olvadást követően például a bolygó tengerszintje permanensen 1,5 milliméterrel emelkedett meg.

Ugyanakkor akadnak olyan hatások, melyekre első pillanatra talán nem is gondolnánk, mégis remekül szemléltetik, hogy az éghajlat az emberi tevékenység által okozott megváltozása milyen léptékben hagy nyomot a bolygón: az olvadás hatására ugyanis még a földkéreg is emelkedni kezdett.

"Vitán felül áll, hogy az emberiség hozzájárul a Föld felmelegedéséhez" - kiadták az IPCC legújabb tanulmányát a klímaváltozás állásáról A Föld hőmérséklete növekszik, az extrém időjárási események, főként a hőhullámok, biztosan gyakoribbá válnak, a hideg pedig ritkábban látott vendég lesz. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület hatodik jelentésének első, nem túl pozitív részlete figyelmeztetőként szolgál a világ kormányai számára a remények szerint.

A jelenséget lejegyző tanulmányról az Independent számolt be, és a hatás arra vezethető vissza, hogy a jég olvadása miatt ezeken a pontokon kisebb súly nehezedik a kéregre, és az ezért elkezdett felfelé mozogni. A kutatók szerint az olvadás végső soron komplex, három dimenzióban leírható mozgásokat indít be a Föld felszínén, amelyek az olvadás helyétől 1000 km-es távolságban is kimutathatóak. 2003 és 2018 között a grönlandi és a sarkvidéki gleccserek olvadása a talaj vízszintes eltolódását okozta az északi félgömbön, amely Kanada és az USA nagy részére kiterjedő, évi 0,3 mm-es deformációt jelent. Európa esetén ez a változás 0,05 és 0,3 mm között mozog évente és elsősorban Finnországot, Norvégiát és Svédországot érinti.

(Kép: Flickr/NASA Goddard Space Flight Center)

További cikkek a témában:

Grönland jegének valószínűleg befellegzett Grönland jégtakarójának olvadása már elkezdődött a globális klímaváltozás hatásai miatt, és talán már nincs is megállás, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szerint.

A Golf áramlat évezredek óta ma a leggyengébb. Ha leáll, Európa hirtelen befagyhat Közép-Európa szívében nehéz elképzelni, de Észak-Európában a Golf-áramlat tartja fenn a megszokott hőmérsékleti és időjárási viszonyokat, és ha leáll, akkor a soha nem látott keménységű északi-sarki tél nem közeledni fog, hanem kitörni Európában.

Grönland komoly döntést hozott a klímaváltozás megállításáért Ha egy kormány aktívan szeretne fellépni a klímaváltozás ellen, annak egyre komolyabb intézkedéseket kell hoznia, ha azt szeretné, hogy a nemzetközi közösség komolyan vegye, és elismerje az erőfeszítéseit. Grönland kormánya úgy tűnik megértette ezt.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.