Online kaszinót rejtettek egy telefonos gyerekjátékba

2021 / 04 / 18 / Pőcze Balázs
Online kaszinót rejtettek egy telefonos gyerekjátékba
Egy fejlesztő, aki már korábban is kritizálta az Apple App Store-ját, újabb problémára bukkant az iPhone programok piacterén: a Jungle Runner 2k21 nevű játék, ha a megfelelő országból használták, idétlen ugrálós játékból online kaszinóvá változott.

"(Az App Store ellenőrző és értékelő rendszerei) hamis biztonságérzetet adnak a felhasználóknak, azt a benyomást keltik, hogy egy alkalmazás remek, ha egy szép App Store oldalon, dicsérő vélemények közt látják." Ezt Kosta Eleftheriou nyilatkozta a The Verge-nek, még februárban. Azt állította, hogy az Apple nem elég szigorú az ötcsillagos értékeléseket vásároló, a felhasználókat lehúzó, vagy más appokat lemásoló fejlesztőkkel szemben. Eleftheriou, aki egy népszerű Apple Watch billentyűzet alkalmazás létrehozója, azóta igyekszik felhívni az Apple és a közvélemény figyelmét Tim Cookék rendszerének gyengeségeire. A Daring Fireball beszámolója szerint most egy olyan programra akadt, ami elsőre egy ügyetlen, majmocskás-banángyűjtögetős platformjátéknak tűnik,

ám ha például Kazahsztánból, Olaszországból vagy Törökországból nyitják meg, máris helyi kaszinók weboldalaira irányítja a felhasználókat.

A csaló alkalmazás készítői az így regisztrálók után, az online szerencsejáték oldalaknál megszokott módon, pénzt kapnak. A fejlesztő a tweetjeiben arra is kitér, hogy az időközben persze eltávolított Jungle Runner 2k21 tulajdonosai még online reklámokat is futtattak, amelyekben azt hazudták, hogy a játékról és a benne elrejtett szerencsejátékokról a híradók is beszámoltak. Eleftheriou szerint az alkalmazásról írt vélemények közt olyanok is voltak, amelyekben a felhasználók panaszkodtak, hogy a kaszinókban befizettek pénzt, de nem kaptak semmit. Az Apple korábban azt nyilatkozta a hasonló vádakra reagálva, hogy "egyedül 2020-ban több mint félmillió fejlesztői fiókot függesztettek fel csalás miatt" és hogy "nagyon komolyan veszik" az ilyen bejelentéseket.

A cég évek óta küzd azért, hogy az iPhone, iPad és Apple Watch tulajdonosok - az Androidot használókkal ellentétben - csak egy helyről, a hivatalos App Store-on keresztül tudjanak telepíteni programokat a készülékeikre. Cupertinóban azt mondják, hogy kizárólag így tudják garantálni a kiváló felhasználói élményt, illetve vásárlóik adatainak és értékeinek a védelmét. A fejlesztői közösségük egy része, így Eleftheriou ezzel szemben azzal vádolja őket, hogy a 30%-os (kisebb fejlesztőknél feleekkora) jutalék miatt ragaszkodnak ehhez a rendszerhez. A hasonló esetek gyengíthetik a világ legértékesebb vállalatának érvelését a monopóliumvádakkal szemben, vagy az olyan perekben, mint amilyet a Fortnite fejlesztője, az Epic Games indított ellenük.

(Borítókép: Ben Frost/Unsplash)

További cikkek a témában:

Egy kisgyerek az anyukája iPadjén játszott, aztán kaptak egy ötmillió forintos számlát A pórult járt édesanya szerint az esete tökéletes példája annak, hogyan használják ki a játékfejlesztők a fiatal gyerekeket.

Uzsorás vagy mecénás? Dúlnak az indulatok az Apple App Store-ja körül Miközben az Európai Unió vizsgálódásba kezdett velük szemben, nyilvános vitába keveredtek egy fejlesztővel.

Az összes megtakarítását elveszítette, mert rossz alkalmazást töltött le a telefonjára Phillipe Christodoulou csak egy kriptotárcához tartozó alkalmazást töltött le az App Store-ból, de néhány pillanat alatt az összes bitcoinja felszívódott. A férfi 180 millió forintnak megfelelő összeget vesztett el, és nem ő volt mostanában az egyetlen, aki így járt.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.