Közelednek az önvezető kerékpárok, amelyekről nem esünk le

2022 / 11 / 19 / Bobák Zsófia
Közelednek az önvezető kerékpárok, amelyekről nem esünk le
Van, ahol már azon dolgoznak, hogy az önvezető bicikliken munkába utazó emberek minél biztonságosabban tudják majd használni a technológiát.

Önvezető kerékpárok egyelőre csak prototípusok formájában léteznek és nagy kérdést jelent, hogy az autóknál és kamionoknál hasznosnak mondható technológiára egyáltalán van-e, lesz-e szükség vagy igény a kétkerekűek esetében. Míg az utas-, és teherszállító járműveknél a balesetek számát csökkentheti az automatizálás, addig a bicikliknél éppen ennek ellentettje alakulhat ki az önvezetés integrálásával: az egyensúlyt ugyanis akkor is meg kell tartani minden körülmények között, ha a kerékpáros nem irányítja a járművet. Egy hirtelen fordulás vagy fékezés esetén az utas könnyen leesik a bicikliről, vagyis az önvezető rendszer nem működhet ugyanúgy a kétkeréken történő közlekedés során, mint az autóknál.

A német Darmstadti Műszaki Egyetem humán-számítógép interakciók kutatására szakosodott laboratóriumának dolgozói ezen a veszélyes szituáción igyekeznek változtatni és azt tesztelik, hogyan lehet az önvezető kerékpáron olvasgató emberek figyelmét minél hatékonyabban felhívni az eléjük kerülő kockázatos helyzetre.

A próbák során négy metódust teszteltek, egyrészt a hangalapú figyelmeztetést, másrészt a kormányba beépített rezgő funkciót, harmadrészt a HUD (head-up display, szem elé vetített kijelző) kijelzőn megjelenő irányjelzést és utoljára az ehhez hasonló, csak éppen a sisakhoz tartozó kijelzőn ábrázolt iránymutatást. Az eredmények szerint az emberek legjobban és leggyorsabban a vizuális figyelmeztetésre reagálnak, vagyis ez jelentheti a jövő önvezető biciklijei számára (ha egyáltalán eljön az idejük valaha is) a megfelelő biztonsági technológiát.

Önvezető kerékpárt egyébként a Huawei mérnökei is készítettek tavaly júniusban és az MIT-nek is létezik egy Autonóm Kerékpár projektje, ami az önállóan haladó biciklik praktikus alkalmazási körére koncentrál: az elképzelésük szerint a kerékpármegosztó szolgáltatások járműveit tennék önvezetővé, hogy egy appon keresztül bárhonnan oda tudják hívni őket a felhasználók, majd a biciklizés végeztével szintén önállóan tudjanak az állomásra visszagurulni a kerékpárok.

(Fotó: Team Darmstadt/TK Labs)

A Huawei mérnökei készítettek egy önvezető biciklit A robotkerékpár felismeri a közlekedési lámpákat és a körülötte levő objektumokat is, az egyensúlya pedig olyan, hogy egy korlát tetején is képes megállni.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.