Óránként százezer gyomot tép ki a földből egy mezőgazdasági robot

2021 / 04 / 29 / Perei Dóra
Óránként százezer gyomot tép ki a földből egy mezőgazdasági robot
A napokban mutatta be a Carbon Robotics önvezető, gyomlálásra tervezett intelligens gazdálkodási robotjának harmadik generációját, amely azonosítja a gyomnövényeket, majd nagy teljesítményű lézerekkel elpusztítja azokat.

Mivel a gyomok kiszorítják a növényeket a termőföldekről, elszívják előlük a napfényt és a talaj értékes tápanyagait, nem utolsó sorban elszaporodásuk a kártevők megjelenésének is kedvez, emiatt számos problémát okoznak a gazdálkodóknak. A kémiai gyomirtók ugyan elpusztíthatják a bosszantó növényeket, ám egyúttal szennyezhetik a vizet, és befolyásolhatják a talaj állapotát is.

A gyomokat kézzel ki lehet húzni, csakhogy ez kellemetlen munka, a munkaerőhiány pedig már most világszinten óriási problémát jelent a mezőgazdaságban. Shay Myers zöldségtermesztő a Seattle Times-nak beszélt arról, mennyire nehéz évről évre megtalálni a megfelelő embereket, akik elvégeznék a munkát. A robot ezzel szemben a talaj és a víz szennyezése nélkül pusztítja el a dudvát, önvezető funkciójának köszönhetően pedig segítségével száz százalékban kiküszöbölhető az emberi tevékenység.

Hogyan működik?

A leginkább egy kerekeken guruló kockára hasonlító robot miközben átgurul a földeken, tizenkét beépített kamerával pásztázza az alatta elterülő talajt. Egy mesterséges intelligencia által működtetett fedélzeti számítógép azonosítja a gyomokat, amiket aztán a robot szén-dioxid lézerei elpusztítanak:

Az autonóm gyomláló óránként több mint százezer gyomot képes hatástalanítani, egy nap alatt pedig átlagosan tizenöt-húsz hektár növényt kiszedhet - összehasonlításképpen Myers szerint egy emberi munkás naponta körülbelül egy hektárnyit. Hozzátette: szerinte a mezőgazdasági robot beruházása két-három éven belül megtérül, bár hogy pontosan mennyibe került a komplett fejlesztés, egyelőre titok. Paul Mikesell, a Carbon Robotics igazgatója mindössze annyit közölt a Seattle Times-szal, hogy több százezer dollárt költöttek a robotra.

Noha egy mezőgazdasági gép esetén ez nem szokatlan, borsos ára azonban sok gazda számára elérhetetlenné teszi a masinát. Sőt, még a tehetősebbek sem biztos, hogy időben hozzájutnak, a Carbon Robotics ugyanis már értékesítette a 2021-ben rendelkezésre álló készleteit.

Elégedett vásárlók

A szerencsésebbek viszont ezidáig úgy tűnik, meg vannak elégedve az eszközzel: James Johnson, az új-mexikói Carzalia Farm tulajdonosa például az egyik leginnovatívabb és legértékesebb technológiának tartja a robotot. A farmer továbbá a gépek gyors elterjedésére számít, mivel azok hatékonyan kezelik a mezőgazdaság legnagyobb problémáit, ideértve a vegyi anyagok túlzott felhasználását, a gyomlálási folyamat eredményességét és a munkaerő pótlását.

(Fotó: NewAtlas, BusinessWire)

További cikkek a témában:

Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát A végtelen monokultúrás szántók művelésének automatizálása remek terepe lehet a robotikának.

Virtuális-öko-valóság szimuláció a Beporzó-parkban A Pollinator Park virtuális valóság élmény, a biológiai sokféleség csökkenésére igyekszik felhívni a figyelmet. A 30 perces interaktív és érzelmileg magával ragadó virtuális valóság-élmény egy futurisztikus világba kalauzol ahol az ember és a természet harmóniában léteznek.

Jönnek az elektromos traktorok is a villanyautók nyomában A mezőgazdasági vontatók szubkultúrájában ugyanolyan harc folyik a nagy tradicionális márkák és a startupok között, mint a személyautóknál.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.