Óránként százezer gyomot tép ki a földből egy mezőgazdasági robot

2021 / 04 / 29 / Perei Dóra
Óránként százezer gyomot tép ki a földből egy mezőgazdasági robot
A napokban mutatta be a Carbon Robotics önvezető, gyomlálásra tervezett intelligens gazdálkodási robotjának harmadik generációját, amely azonosítja a gyomnövényeket, majd nagy teljesítményű lézerekkel elpusztítja azokat.

Mivel a gyomok kiszorítják a növényeket a termőföldekről, elszívják előlük a napfényt és a talaj értékes tápanyagait, nem utolsó sorban elszaporodásuk a kártevők megjelenésének is kedvez, emiatt számos problémát okoznak a gazdálkodóknak. A kémiai gyomirtók ugyan elpusztíthatják a bosszantó növényeket, ám egyúttal szennyezhetik a vizet, és befolyásolhatják a talaj állapotát is.

A gyomokat kézzel ki lehet húzni, csakhogy ez kellemetlen munka, a munkaerőhiány pedig már most világszinten óriási problémát jelent a mezőgazdaságban. Shay Myers zöldségtermesztő a Seattle Times-nak beszélt arról, mennyire nehéz évről évre megtalálni a megfelelő embereket, akik elvégeznék a munkát. A robot ezzel szemben a talaj és a víz szennyezése nélkül pusztítja el a dudvát, önvezető funkciójának köszönhetően pedig segítségével száz százalékban kiküszöbölhető az emberi tevékenység.

Hogyan működik?

A leginkább egy kerekeken guruló kockára hasonlító robot miközben átgurul a földeken, tizenkét beépített kamerával pásztázza az alatta elterülő talajt. Egy mesterséges intelligencia által működtetett fedélzeti számítógép azonosítja a gyomokat, amiket aztán a robot szén-dioxid lézerei elpusztítanak:

Az autonóm gyomláló óránként több mint százezer gyomot képes hatástalanítani, egy nap alatt pedig átlagosan tizenöt-húsz hektár növényt kiszedhet - összehasonlításképpen Myers szerint egy emberi munkás naponta körülbelül egy hektárnyit. Hozzátette: szerinte a mezőgazdasági robot beruházása két-három éven belül megtérül, bár hogy pontosan mennyibe került a komplett fejlesztés, egyelőre titok. Paul Mikesell, a Carbon Robotics igazgatója mindössze annyit közölt a Seattle Times-szal, hogy több százezer dollárt költöttek a robotra.

Noha egy mezőgazdasági gép esetén ez nem szokatlan, borsos ára azonban sok gazda számára elérhetetlenné teszi a masinát. Sőt, még a tehetősebbek sem biztos, hogy időben hozzájutnak, a Carbon Robotics ugyanis már értékesítette a 2021-ben rendelkezésre álló készleteit.

Elégedett vásárlók

A szerencsésebbek viszont ezidáig úgy tűnik, meg vannak elégedve az eszközzel: James Johnson, az új-mexikói Carzalia Farm tulajdonosa például az egyik leginnovatívabb és legértékesebb technológiának tartja a robotot. A farmer továbbá a gépek gyors elterjedésére számít, mivel azok hatékonyan kezelik a mezőgazdaság legnagyobb problémáit, ideértve a vegyi anyagok túlzott felhasználását, a gyomlálási folyamat eredményességét és a munkaerő pótlását.

(Fotó: NewAtlas, BusinessWire)

További cikkek a témában:

Napelemes, fáradhatatlan ültetvénygondozó robot, ami megspórolja a vegyszer 95 százalékát A végtelen monokultúrás szántók művelésének automatizálása remek terepe lehet a robotikának.

Virtuális-öko-valóság szimuláció a Beporzó-parkban A Pollinator Park virtuális valóság élmény, a biológiai sokféleség csökkenésére igyekszik felhívni a figyelmet. A 30 perces interaktív és érzelmileg magával ragadó virtuális valóság-élmény egy futurisztikus világba kalauzol ahol az ember és a természet harmóniában léteznek.

Jönnek az elektromos traktorok is a villanyautók nyomában A mezőgazdasági vontatók szubkultúrájában ugyanolyan harc folyik a nagy tradicionális márkák és a startupok között, mint a személyautóknál.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.