Orosz katonák ellopták egy férfi fülhallgatóját, aki így szabadon kémkedhetett utánuk

2022 / 04 / 22 / Pőcze Balázs
Orosz katonák ellopták egy férfi fülhallgatóját, aki így szabadon kémkedhetett utánuk
Az invázióban részt vevő orosz katonák ellopták egy hosztomeli férfi Apple fülhallgatóit. Arra valószínűleg nem gondoltak, hogy az áldozat így folyamatosan követheti, hogy a csapatok merre mozognak az országon belül, majd kívül.

A Gizmodón olvasható hír szerint Vitalij Szemenetsz Kijevtől nem messze, nagyjából harminc kilométerre él, és az orosz csapatok benyomulása óta nem találta a fülhallgatóit. Az Apple eszközökbe épített automatikus nyomkövetésnek köszönhetően azonban ha vissza szerezni nem is tudta a kütyüjét, de legalább látta, hogy az merre tart - az enyves kezű katonákkal együtt. Szemenetsz az Instagramon osztotta meg az AirPodok útját, amelyek a fehérorosz Homelben, az ország második legnépesebb városában tűntek fel, miután Kijevből északnak vették az irányt. Húsvétkor már Oroszországban, Belgorodban látta azokat; ez az a Harkivtól északra fekvő város, amely ellen április elején ukrán helikopterek meglepetésszerű támadást intéztek.

Ó, füles, merre visz az utad

Az Apple legtöbb kütyüje képes arra, hogy wifi vagy Bluetooth-jelek segítségével a gazdája tudomására juttassa, hogy hol veszett el, illetve pontosan hol van. A milliárdnyi iOS eszköz java ugyanis automatikusan és észrevétlenül kapcsolatban áll egymással, egy nagy, globális hálót alkotva. Elég, ha egy Apple-felhasználó elsétál az elveszett telefonunk, táblagépünk vagy óránk mellett az utcán, anélkül, hogy észrevenné, máris segít nekünk a nyomára akadni. Csak a minden iPhone-on megtalálható Lokátor alkalmazást kell elindítanunk, hogy egy térképen lássuk, hogy merre kell szaladnunk az elkallódott vagy ellopott kütyünk után. Az iPhone-unknak még úgy is a nyomára bukkanhatunk, ha a tolvaj kikapcsolta azt.

Mindennek persze megvan az aggályos oldala is: az Apple apró nyomkövetőit, az AirTageket eleinte nagyon könnyű volt mások megfigyelésére használni, mindegy, hogy féltékeny házastársakról vagy autótolvajokról van szó. A cég azóta folyamatosan próbálja megnehezíteni a kémkedők dolgát. Úgy tűnik, az orosz katonák nem tudtak erről.

(Borítókép: Getty Images)

Még könnyebb lett megtalálni az elveszett Apple fülhallgatókat Az AirPods Pro és Max modelleket most már nem csak csipogtatni tudjuk, ha elkallódnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.