A SpaceX megmentené a Nemzetközi Űrállomást, ha az oroszok kihátrálnak belőle

2022 / 02 / 27 / Felkai Ádám
A SpaceX megmentené a Nemzetközi Űrállomást, ha az oroszok kihátrálnak belőle
Elon Musk egyértelműen jelezte, hogy ha az orosz fél kihátrál az űrállomás üzemeltetéséből, akkor a helyüket átveszi a SpaceX. A kérdés csak az, hogy képes lehet-e a vállalat erre?

„Ki fogja megakadályozni, hogy az ISS letérjen a pályájáról és az Egyesült Államokba vagy Európába csapódjon?” – tette fel a kérdést Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz jelenlegi főigazgatója a Twitteren, miután az Egyesült Államok gazdasági szankciókat helyezett kilátásba azért, mert Oroszország lerohanta Ukrajnát. Minderről részletesebben a lentebb kattintható cikkünkben írtunk, és a lényeg, hogy Rogozin arra utalt, hogy „a Nemzetközi Űrállomásnak időnként pályakorrekcióra van szüksége annak érdekében, hogy tartani tudja a magasságát, ezt pedig az űrállomáshoz kapcsolódó Szojuz vagy Progressz rakéták hajtóművének a bekapcsolásával szokták megoldani. Bár az űrállomásnak vannak saját hajtóművei is, ezek szintén az orosz Zvezda modulban találhatóak, ahogy a működtetésükhöz szükséges üzemanyagot is az ISS orosz szekciójában tárolják.”

Az orosz űrügynökség vezetője szerint az ISS lezuhanhat az országát sújtó szankciók miatt "Ki fogja megakadályozni, hogy az ISS letérjen a pályájáról és az Egyesült Államokba vagy Európába csapódjon?" - tette fel a kérdést Dmitrij Rogozin a Twitteren.

Azóta a bejegyzés némileg fenyegető élét többen is próbálták tompítani, többek között a NASA is kijelentette két napja, hogy a bevezetett gazdasági szankciók nem érintik az űrállomás üzemeltetését. Két nap mostanság hosszú idő, és az amerikai, valamint a nyugati szankciók azóta csak fokozódtak – az immár bevallott cél Oroszország totális gazdasági elszigetelése, aminek az egyik leglátványosabb és legkeményebb megnyilvánulása az ország bankjainak lecsatlakoztatása a SWIFT rendszerről.

Azóta nem merült fel, hogy mindez érintené az ISS üzemeltetését, mindenesetre Elon Musk bejelentkezett a megmentő szerepére, amikor is egy Tweet-bejegyzésben válaszolt az őt egyébként korábban nem különösebben kedvelő Rogozinnak (igaz az orosz űrhivatal vezetője azóta már más fényben látta az amerikai milliárdost).

Rogozin a cikk elején idézett kérdésére a milliárdos a Twitteren a fenti képpel válaszolt. Magyarán a válasz arra, hogy ki fogja megakadályozni az ISS esetleges tragédiáját, Musk szerint az, hogy a SpaceX. Musk később ezt ennél egyértelműbben is megerősítette egy másik hozzászóló magyarázata alapján, aki egy értetlenkedő felhasználói kérdésre fejtette ki az előbb említett gondolatmenetet. Musk ekkor egyértelmű igennel válaszolt arra, hogy valóban úgy gondolta, hogy szükség esetén a SpaceX léphet az oroszok helyére.

Musk természetesen ügyes üzletember, és legalább ennyire ügyes showman, ezért korábban is tett kijelentéseket, felajánlásokat krízisek idején. Emlékezetes, hogy amikor Thaiföldön 2018-ban egy csapat gyerek beszorult egy barlangba, Musk a Twitteren felajánlotta a segítségét, sőt aztán valóban terveztetett is egy gyermek méretű mini-tengeralattjárót a mentéshez, ám ezt végül nem használták fel. A dolog aztán eldurvult a közösségi médiában, és Musk az őt kritizáló brit barlangászt „pedo guy”-nak nevezte. Az emberbaráti cselekedetként indult ügy így végül becsületsértési perig fajult, amit Musk egyébként megnyert, de látható, hogy a körülhirdetett jó szándék néha nem elég. Más kérdés, hogy a most zajló háború kapcsán Musk felajánlásai mögött akad tartalom – korábban megírtuk azt is, hogy a milliárdos felajánlotta azt is, hogy az „űrinternetet”, a Starlinket elérhetővé teszi Ukrajnában is.

Elon Musk bejelentette, hogy Ukrajnában is elérhetővé teszik a Starlinket Ukrajna digitális átállásért felelős miniszterelnök-helyettese szombat délután üzente meg a SpaceX vezérének, hogy nagy hasznát vennék a műholdas internetrendszerüknek, Elon Musk pedig nem sokat gondolkodott.

Az ISS-re visszakanyarodva – itt sem barlangi mentésről van szó, amiben Musk cégeinek nem lehetett olyan sok tapasztalata, hanem arról az űriparról, melyben a SpaceX jelenleg az egyetlen magánkézen lévő igazán komolyan vehető játékos. A SpaceX mostanra nem csak számtalanszor bizonyított, de az eredményeit még tehát (ahogy a fentebbi cikkünkben írtuk) a korábban rendkívül kritikus Rogozin is elismerte, sőt még az is felmerült egészen példátlan módon, hogy orosz űrhajósok életét erre az amerikai cégre bízzák.

Mint azt a Futurism megírta, a NASASpaceFlight.com egyik szerkesztője a Twitteren röviden kifejtette, hogy miként válthatná fel a SpaceX az ISS pályán tartása kapcsán az oroszokat. Az újságíró egy képet is megosztott, melyen az immár orosz rész nélküli (nemzetközinek így már talán kevésbé nevezhető) űrállomás látható, ahol az orosz szegmens helyét egy Dragon űrhajó foglalja el. A képre és a rövid levezetésre Musk is elismerően reagált. Mindennek ellenére ilyen radikális megoldásokra remélhetőleg nem lesz szükség, és legalább a világűrben megmarad a béke és a kooperáció.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.