Oroszok állhatnak az amerikai diplomatákat sújtó Havanna-szindróma mögött

2024 / 04 / 04 / Bobák Áron
Oroszok állhatnak az amerikai diplomatákat sújtó Havanna-szindróma mögött
A hányingerrel, fülzúgással, erős fejfájással és memóriazavarokkal járó rejtélyes megbetegedésről régóta tartja magát az elképzelés, hogy azt valamilyen mikrohullámú fegyver okozhatja, ám ezt a teóriát sohasem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani.

Az elmúlt években mi is számtalanszor írtunk a Havanna-szindróma néven ismertté vált tünetegyüttesről, amelynek közös pontja, hogy szinte kizárólag amerikai diplomaták estek neki áldozatul. A sokszor elviselhetetlen fejfájást, erős fülzúgást vagy akár kognitív zavarokat okozó megbetegedést elsőként 2016-ban, a kubai fővárosban azonosították, azóta pedig több mint ezer, a világ különböző pontjain szolgáló diplomata számolt be hasonló tünetekről. A Havanna-szindrómát kimutatták Kínában, Indiában, Bécsben, de még a Fehér Ház dolgozóinak körében is, azonban arra, hogy mi okozhatja, a mai napig nem született megnyugtató magyarázat.

Bár az amerikai kormány már 2018-ban amellett foglalt állást, hogy a megbetegedéseket célzott támadások okozhatják, az évek során készült vizsgálatok igencsak ellentmondó eredményekre jutottak ezzel kapcsolatban: a CIA 2022-ben például egy olyan jelentést tett közzé, amely az esetek döntő többségében kizárta a mikrohullámú fegyverrel elkövetett célzott támadások lehetőségét, és a tüneteket a környezeti hatásokkal, nem diagnosztizált betegséggel vagy a munkával járó stresszel magyarázta, ezzel szemben az amerikai kormány által kifejezetten a Havanna-szindróma jelenségének a feltárására felállított Intelligence Community Experts Panel on Anomalous Health Incidents nevű bizottság tavaly tavasszal közzétett jelentésében határozottan amellett foglalt állást, hogy a tüneteket mikrohullámú fegyver okozza.

Ahogy arról a BBC alapján a Telex is beszámolt, utóbbi teóriát erősítik egy frissen napvilágot látott oknyomozó riport megállapításai is, amelynek keretében a The Insider, a Spiegel valamint a CBS együttes erővel igyekeztek feltárni a Havanna-szindróma valódi okait. A lap újságírói a nyomozás során megállapították, hogy a megbetegedésekért valószínűsíthetően a 29155 nevű orosz titkosszolgálati csoport lehet a felelős, amelynek tagjai rendszeresen tűntek fel azokban a városokban, amelyekből ugyanabban az időszakban megbetegedéseket jelentettek, emellett az egység egyik tisztjét korábban jutalmazták is “nem halálos akusztikus fegyverek” kifejlesztésével kapcsolatos munkájáért. Ahogy a BBC megjegyzi, a 29155 főként külföldön hajt végre titkosszolgálati akciókat, többek között közük lehetett a Londonban élő orosz disszidens kém, Szergej Szkripal 2018-as megmérgezéséhez is.

Az oroszországi kapcsolatot erősíti egy, az esetek kivizsgálásával foglalkozó amerikai tisztviselő nyilatkozata is, aki a CBS 60 Minutes című oknyomozó műsorának úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok között kapcsolatot jelentett, hogy a munkájuk valamilyen módon kapcsolódott Oroszországhoz, és jellemzően kiemelkedően jó munkát végeztek. Greg Edgreen azt is hozzátette, hogy szerinte az Egyesült Államok “túl magasra tette a mércét” azzal kapcsolatban, hogy milyen információkat fogadnak el az oroszok érintettségének bizonyítékaként, egyszerűen azért, mert - ahogy ő mondta - “nem akarnak szembenézni néhány nagyon kemény igazsággal”.

A riport megjelenésére Moszkva is azonnal reagált, akik kategorikusan visszautasították a vádakat. Ahogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hangsúlyozta, eddig senki sem mutatott be meggyőző bizonyítékot Oroszország érintettségével kapcsolatban, így az ehhez hasonló állítások nem többek, mint alaptalan vádaskodások.

(Borítókép: Az Amerikai Egyesült Államok havannai nagykövetségének épülete, Fotó: Matias J. Ocner/Miami Herald/Tribune News Service via Getty Images)


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.