Összeomolhat a híres Arecibo obszervatórium, a SETI program lelke

2020 / 11 / 13 / Justin Viktor
Összeomolhat a híres Arecibo obszervatórium, a SETI program lelke
Az Arecibo obszervatórium legendás, szerepelt Carl Sagan nem kevésbé híres csillagász Kapcsolat című regényében, és a GoldenEye című James Bond filmben is. Augusztusban már sajnos írnunk kellett róla, amikor egy elszakadt kábel 30 méteres lyukat szakított a rádióteleszkóp tányérjába. Azóta november elején egy újabb és tegnap újabb két fő tartókábel is elszakadt, ami után gyakorlatilag az összeomlás határán áll.

Újabb katasztrófák

A hatalmas, földönkívüli élet után kutató rádióteleszkóp augusztusi és november eleji kábelszakadásos sérülése után most ismét ugyanez történt, csak ezúttal több óriási kábel is elszakadt egyszerre, nagy kiterjedésű sérüléseket okozva a teleszkóp szerkezetében.

Az augusztusi kábelszakadás során az egyik segédkábel csúszott ki az aljzatából, és a baleset során 30 méteres lyuk keletkezett az obszervatóriumban, amely 300 méterrel fekszik egy karszt-barlang felett Puerto Rico északi részén. November 8-án egy második fő tartókábel is meghibásodott, melyet ugyanahhoz a támasztótoronyhoz csatlakoztattak, mint a segédkábelt, és még több kár keletkezett a tányérban.

A friss, november 12-i meghibásodás során újabb két fő tartókábel mondta fel a szolgálatot azok közül, melyek a 900 tonnás szerkezetet tartják. Az obszervatórium szíve, három toronyból lóg alá kábeleken, és így a hatalmas tányér felett lebeg. A fő tartókábelei közül idén már négyet elveszített, és ha a többi is felmondja a szolgálatot, rázuhanhat a reflektor tányérra végleg megsemmisítve Arecibot.

Minden eleme óriási

Bár a gigantikus tányérhoz képest csekélynek tűnhet, a felfüggesztett szerkezet valójában nagy méretű, egy kisebb ház könnyedén elférne a fényvisszaverő rendszert tartalmazó kupola belsejében. Az obszervatórium munkatársai rendszeresen megvizsgálják a tornyokat, kábeleket és az emelvényt, keresik a gyengülés vagy a sós, trópusi levegő okozta korrózió jeleit.

"Nincs rosszabb, korróziós szempontból, mint a sós köd" - mondta el Dennis Egan, a nyugati virginiai Green Bank Obszervatórium mérnöke. “Még víz alatt lenni is jobb” - summázta.

A balesetek oka továbbra sem teljesen világos. Az Arecibo Obszervatóriumot az 1960-as években építették, és a szakértők komolyan aggódnak amiatt, hogy a kábelek öregedésével tovább korrodálódhat az anyaguk.

Az emelvényt eredetileg 18 vastag, acélkábel tartotta három betontoronyhoz kapcsolva, melyek közül a legmagasabb 111 méter magas. Az obszervatórium tornyainak egyenként négy elsődleges tartókábele van, de csak kettőre van szükség ahhoz, hogy a levegőben maradjon. A négyes toronynak a november eleji incidens után már csak három ilyen kábele maradt. A tegnapi újabb két szakadás után

A világ legnagyobb egytálas rádióteleszkópjai közé tartozó létesítményt most valóban a teljes összeomlás veszélye fenyegeti.

"Az esély szerintem valószínűleg ötven-ötven százalék. A személyzet megteszi, amit lehet. Még mindig nagyon aggódom, hogy nem tudnak eleget tenni” - mondta el Michael Nolan, az obszervatórium volt igazgatója az arizonai egyetemről.

A hadsereg is segít

Több mérnök cég és az amerikai hadsereg mérnöki testülete segítenek a helyszínen értékelni a veszélyeztetett platformot. A felmérést, és az ellenőrzést rendszeres drónrepülésekkel végzik. Alapvetően a szerkezet stabilizálásának módját keresik, ideértve a helikopterek bevonását az obszervatóriumról eltávolítható súly elszállításához, a rendszer feszültségének csökkentését az emelvény leengedésével és a lehullott segédkábel újbóli csatlakoztatásával, amely még mindig nagyjából érintetlen és felhasználható, miután kicsúszott a foglalatából.

"Valószínűleg hamarosan megtudjuk, hogy meg tudják-e oldani ezt a helyzetet, tehermentesítve a most túlterhelődő szerkezeti elemeket, elhárítva ezzel az azonnali problémát, hogy megoldhassuk az igazi, nagy problémát" - mondta Nolan.

Arecibo létesítménye kulcsfontosságú szerepet töltött be a Naprendszerünkön túli bolygók észlelésében, a földönkívüli civilizációk felkutatásában (SETI program), valamint az aszteroidák és az idegen világok tanulmányozásában. Ma főképp gyors rádiókitöréseknek (FRB) nevezett erőteljes energia-robbanásokat vizsgálják, és figyelik a galaxisok ütközése során keletkező tér-idő hullámokat.

"Amikor az első kábel meghibásodott, nem aggódtam annyira, mert biztos voltam benne, hogy néhány hónapba telik, de megtörténik a kijavítása” - mondta Abel Méndez csillagász, aki gyakran használta az Arecibo nyújtotta lehetőségeket. 

“Most aggódom” - kommentálta a helyzetet.

(Forrás: National Geographic Kép: Arecibo)

Ez is érdekelhet:

Véget ért a SETI@home, a Berkeley Egyetem kutatása földönkívüliek után. Vajon megtalálták őket?

Stadion méretű sztratoszférikus NASA távcsőszállító ballon a kozmosz tanulmányozására

Új Naphoz hasonló csillagot és óriásbolygókat talált az ESO távcsöve


]


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.