Összeomolhat a híres Arecibo obszervatórium, a SETI program lelke

2020 / 11 / 13 / Justin Viktor
Összeomolhat a híres Arecibo obszervatórium, a SETI program lelke
Az Arecibo obszervatórium legendás, szerepelt Carl Sagan nem kevésbé híres csillagász Kapcsolat című regényében, és a GoldenEye című James Bond filmben is. Augusztusban már sajnos írnunk kellett róla, amikor egy elszakadt kábel 30 méteres lyukat szakított a rádióteleszkóp tányérjába. Azóta november elején egy újabb és tegnap újabb két fő tartókábel is elszakadt, ami után gyakorlatilag az összeomlás határán áll.

Újabb katasztrófák

A hatalmas, földönkívüli élet után kutató rádióteleszkóp augusztusi és november eleji kábelszakadásos sérülése után most ismét ugyanez történt, csak ezúttal több óriási kábel is elszakadt egyszerre, nagy kiterjedésű sérüléseket okozva a teleszkóp szerkezetében.

Az augusztusi kábelszakadás során az egyik segédkábel csúszott ki az aljzatából, és a baleset során 30 méteres lyuk keletkezett az obszervatóriumban, amely 300 méterrel fekszik egy karszt-barlang felett Puerto Rico északi részén. November 8-án egy második fő tartókábel is meghibásodott, melyet ugyanahhoz a támasztótoronyhoz csatlakoztattak, mint a segédkábelt, és még több kár keletkezett a tányérban.

A friss, november 12-i meghibásodás során újabb két fő tartókábel mondta fel a szolgálatot azok közül, melyek a 900 tonnás szerkezetet tartják. Az obszervatórium szíve, három toronyból lóg alá kábeleken, és így a hatalmas tányér felett lebeg. A fő tartókábelei közül idén már négyet elveszített, és ha a többi is felmondja a szolgálatot, rázuhanhat a reflektor tányérra végleg megsemmisítve Arecibot.

Minden eleme óriási

Bár a gigantikus tányérhoz képest csekélynek tűnhet, a felfüggesztett szerkezet valójában nagy méretű, egy kisebb ház könnyedén elférne a fényvisszaverő rendszert tartalmazó kupola belsejében. Az obszervatórium munkatársai rendszeresen megvizsgálják a tornyokat, kábeleket és az emelvényt, keresik a gyengülés vagy a sós, trópusi levegő okozta korrózió jeleit.

"Nincs rosszabb, korróziós szempontból, mint a sós köd" - mondta el Dennis Egan, a nyugati virginiai Green Bank Obszervatórium mérnöke. “Még víz alatt lenni is jobb” - summázta.

A balesetek oka továbbra sem teljesen világos. Az Arecibo Obszervatóriumot az 1960-as években építették, és a szakértők komolyan aggódnak amiatt, hogy a kábelek öregedésével tovább korrodálódhat az anyaguk.

Az emelvényt eredetileg 18 vastag, acélkábel tartotta három betontoronyhoz kapcsolva, melyek közül a legmagasabb 111 méter magas. Az obszervatórium tornyainak egyenként négy elsődleges tartókábele van, de csak kettőre van szükség ahhoz, hogy a levegőben maradjon. A négyes toronynak a november eleji incidens után már csak három ilyen kábele maradt. A tegnapi újabb két szakadás után

A világ legnagyobb egytálas rádióteleszkópjai közé tartozó létesítményt most valóban a teljes összeomlás veszélye fenyegeti.

"Az esély szerintem valószínűleg ötven-ötven százalék. A személyzet megteszi, amit lehet. Még mindig nagyon aggódom, hogy nem tudnak eleget tenni” - mondta el Michael Nolan, az obszervatórium volt igazgatója az arizonai egyetemről.

A hadsereg is segít

Több mérnök cég és az amerikai hadsereg mérnöki testülete segítenek a helyszínen értékelni a veszélyeztetett platformot. A felmérést, és az ellenőrzést rendszeres drónrepülésekkel végzik. Alapvetően a szerkezet stabilizálásának módját keresik, ideértve a helikopterek bevonását az obszervatóriumról eltávolítható súly elszállításához, a rendszer feszültségének csökkentését az emelvény leengedésével és a lehullott segédkábel újbóli csatlakoztatásával, amely még mindig nagyjából érintetlen és felhasználható, miután kicsúszott a foglalatából.

"Valószínűleg hamarosan megtudjuk, hogy meg tudják-e oldani ezt a helyzetet, tehermentesítve a most túlterhelődő szerkezeti elemeket, elhárítva ezzel az azonnali problémát, hogy megoldhassuk az igazi, nagy problémát" - mondta Nolan.

Arecibo létesítménye kulcsfontosságú szerepet töltött be a Naprendszerünkön túli bolygók észlelésében, a földönkívüli civilizációk felkutatásában (SETI program), valamint az aszteroidák és az idegen világok tanulmányozásában. Ma főképp gyors rádiókitöréseknek (FRB) nevezett erőteljes energia-robbanásokat vizsgálják, és figyelik a galaxisok ütközése során keletkező tér-idő hullámokat.

"Amikor az első kábel meghibásodott, nem aggódtam annyira, mert biztos voltam benne, hogy néhány hónapba telik, de megtörténik a kijavítása” - mondta Abel Méndez csillagász, aki gyakran használta az Arecibo nyújtotta lehetőségeket. 

“Most aggódom” - kommentálta a helyzetet.

(Forrás: National Geographic Kép: Arecibo)

Ez is érdekelhet:

Véget ért a SETI@home, a Berkeley Egyetem kutatása földönkívüliek után. Vajon megtalálták őket?

Stadion méretű sztratoszférikus NASA távcsőszállító ballon a kozmosz tanulmányozására

Új Naphoz hasonló csillagot és óriásbolygókat talált az ESO távcsöve


]


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.