Otthoni internetszolgáltatást indít a Telenor

2021 / 09 / 08 / Bobák Áron
Otthoni internetszolgáltatást indít a Telenor
A hazai telekommunikációs vállalat kedden jelentette be, hogy szeptember 14-től útjára indítják az OtthonNet szolgáltatásukat, amellyel a lakossági ügyfelek számra biztosítanak otthoni internetszolgáltatást.

A vezetékes hálózat helyett a Telenor 4G-hálózatát használó OtthonNet felhasználói szempontból nem sokban fog különbözni a hagyományos otthoni internettől, hiszen az előfizetéshez kapott, 4G-képes router segítségével ugyanúgy wifi-hálózaton keresztül használhatjuk a hálózatot, mintha vezetékes internetszolgáltatásra fizettünk volna elő. A Telenor szerint ugyanakkor a szolgáltatásnak lesznek bizonyos előnyei, például olyan helyekre is el tudják juttatni az otthoni internetet, ahol a vezetékes hálózat kiépítése nem gazdaságos. A könnyű skálázhatóságnak köszönhetően a szolgáltató azt is megteheti, hogy a cellainformációk alapján megnézzék, hogy egy-egy területen mekkora a forgalom, és ez alapján döntsenek a szolgáltatás bővítéséről. Peter Gazik, a Telenor Magyarország vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az otthoni internetszolgáltatás elindítását a hálózatmodernizációs folyamat tette lehetővé, amelynek köszönhetően mára lehetővé vált mobilhálózaton is olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek korábban jellemzően csak vezetékes technológián voltak elérhetők.


4G-képes modemek a Telenor kínálatában (Fotó: Rakéta.hu)

Az OtthonNet a jövő héttől mintegy egymillió háztartásban lesz elérhető - Csaba Tamástól, a vállalat hálózati stratégiáért felelős tanácsadójától azt is megtudtuk, hogy első körben várhatóan az ötezer főnél nagyobb településeken. A Telenor a korlátlan adatforgalom mellett akár 150 Mbps letöltési sebességet ígér, bár ez a gyakorlatban nyilvánvalóan attól függ majd, hogy az adott területen milyen gyors a mobilnet. 2019 végén született cikkünkben, amelyben a budapesti 4G-s és 5G-s mobilhálózatot hasonlítottuk össze, megállapítottuk, hogy a negyedik generációs mobilinternet sebessége a legtöbb helyen még kültéren sem éri el a 100 Mbps sebességet, igaz, volt olyan hely, ahol a 150 Mbps-t is jócskán meghaladó letöltési sebességet mértünk.

A lakossági internetszolgáltatásra a Telenor boltjaiban valamint a telenor.hu honlapon lehet majd előfizetni akár hűségidővel, akár anélkül, a szolgáltató tájékoztatása szerint pedig az előfizetési díj 4990 forinttól indul majd. Ehhez annyit tettek hozzá, hogy a szolgáltatás díja területenként változhat például attól függően, hogy milyen hálózati fejlesztésekre van szükség, de mindenképpen olcsóbb lesz, mint egy korlátlan mobilinternet-előfizetés. A szolgáltatás irányítószámhoz kötött, vagyis valamivel rugalmasabban használható, mint a vezetékes internet, hiszen a routert gond nélkül kivihetjük akár az erkélyre, kertbe is. A Telenor a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az előfizetést nem lehet szüneteltetni, vagyis hétvégi telekre, szezonálisan használt szolgáltatásként nem igazán működőképes megoldás, viszont az OtthonNet mellé harmincnapos visszavételi lehetőséget biztosítanak, vagyis ha mégsem tetszik a szolgáltatás, akkor egy hónapon belül még meggondolhatjuk magunkat.

(Borítókép: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

További cikkek a témában:

Budapest legtutibb (és legzöldebb) közösségi irodájában jártunk Ha kell egy szabad óra, amikor teljes nyugalomban és csendben végezheted a munkát, vagy egy hely, ahol tárgyalhatsz, akkor hétfőtől téged is vár a Desk in the City, a megújult ikonikus belvárosi Telenor üzletben.

Na hol a leggyorsabb a net a világon? Annyit segítünk, hogy Amerika a top 10-ben sincs A Speedtest.net publikálta, hogy a mérései alapján kik állnak a legjobban.

Bűncselekményt követ el, aki engedély nélkül csatlakozik valaki másnak a wifi-hálózatára? Felmérések szerint az emberek több mint negyede minden további nélkül csatlakozik nyitott wifi-hálózathoz annak érdekében, hogy internethez jusson, azt viszont kevesen tudják, hogy több országban ennek akár jogi következményei is lehetnek. De tényleg lopás-e a wifilopás, és mit tehetünk, ha nem akarjuk a saját előfizetésünket a szomszéddal is megosztani?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.