Paranormális jelenséggel köszöntött be a karácsony egy angliai kisvárosba

2020 / 12 / 26 / Perei Dóra
Paranormális jelenséggel köszöntött be a karácsony egy angliai kisvárosba
Az angliai Warminsterben az 1960-as évek óta észleltek paranormális jelenségeket. Mind közül azonban az 1964-es karácsonykor kezdődő eseménysorozat volt a legemlékezetesebb. A 'Dolog' rejtélye azonban máig megoldatlan.

1964 karácsony éjjelén fura hang ütötte meg a warminsteri polgármesternő, Mildread Head fülét. Az asszony a helyi lap újságírójának beszélt az esetről: a zajok a tetőről jöttek, és az egész úgy hangzott, mintha valaki gallyakkal fésülné a cserepeket egyre hangosabban és hangosabban...vagy mintha hatalmas jégdarabok potyogtak volna a tetőre. Head az ablakhoz ment, de hiába kereste a hangok forrását, semmit sem látott. Egy zümmögő morajlást azonban továbbra is hallott, mígnem előbb az is átment egyfajta suttogásba, végül teljesen elhallgatott.

Mit tegyünk, ha összetalálkozunk egy földönkívülivel? Seth Shost, a SETI vezető csillagásza szerint azért nincs egyértelmű protokoll a negyedik típusú találkozásokra, mert az ősembereknek sem volt ilyenük arra az esetre, ha az USA légiereje megtámadná őket. A csillagászoknak ettől függetlenül mégis van ötletük egy efféle helyzetre.

A lakók akkor még nem tudhatták, hogy ez még csupán egyike volt annak a megannyi paranormális jelenségnek, amit a város a következő évtizedben megtapasztalt, és amit mindenki csak úgy hívott: "A dolog." Néhány órával később a közeli Knook Camp bázis katonái ugyancsak földöntúli hangra ébredtek, ami elmondásuk szerint úgy hangzott, mintha leszakadt volna a kémény a tetőről, és szétszóródott volna a tábor területén. Roger Rumpot és feleségét hasonló zajok verték fel álmukból:

"Az egész olyan volt, mintha a tetőnk összes cserepét letépnék, majd hatalmas csörömpölés közepette ismét visszatennék”.

Körülbelül ugyanebben az időben egy Marjorie Bye nevű nő pedig épp templomba sétált, amikor „vad hanghullámok” a földre kényszerítették. Azon az éjszakán összesen több mint harmincan számoltak be hasonló titokzatos zajokról - a furcsaságok azonban ezzel még nem értek véget. A Stonehengetől alig tizenöt mérföldre fekvő városban 1965 februárjában váratlan hirtelenséggel egy egész galambállomány elpusztult. 

A következő hónapban három család is hangos zajokat hallott házaik fölött, elmondásuk szerint a tető és az ablakok valósággal remegtek a hatalmas erőtől. Júniusban pedig Warminster lakói azonosítatlan repülő tárgyakat láttak az égen. Az UFO-k leírása személyenként változott: egyesek "szivar alakúnak és erős fényekkel villogónak”, mások pedig "ördögi piros fényekben játszó repülő csészealjról" számoltak be.

A szokatlan eseménysorozatnak országszerte híre ment, hamarosan rengetegen érkeztek Warminsterbe abban a reményben, hogy megpillantsák "Azt". 1965-ben, a munka ünnepén például becslések szerint nyolcezren szálltak meg a kisvárosban. A következő hónapban, amikor Gordon Faulkner rezidens azt állította, hogy fényképet készített az ufóról, a The Daily Mirror közzétette a képet, ami még nagyobb nyilvánosságot hozott Warminster számára. Sőt mi több, a hír addigra a tengerentúlra is elért, mert már a kaliforniai sajtó is az alvó város kísérteties eseményeitől volt hangos.

A megfigyelések és a megmagyarázhatatlan zajok az elkövetkező években szakaszosan folytatódtak, kezdve az égen felbukkanó „bíborvörös gömbtől” egészen a „szörnyű dübörgő hangig”, amely megrázta az áldozatok padlóját és ágyát. A titokzatos jelenség iránti érdeklődés továbbra is erős maradt: 1966-ban a BBC leforgatta "Pite az égen" című dokumentumfilmjét, Shuttlewood több könyvet is írt a témáról, míg egy Ken Rogers nevű helyi, amatőr UFO-kutató kiadta a "Warminsteri UFO" első hírlevelét. Ám a hetvenes évek elején a "Dolog" lassacskán elcsendesült, ezzel együtt a kíváncsi látogatók száma is visszaesett. Romló egészségi állapota miatt Shuttlewood, a jelenség vezéralakja szintén visszavonult. Újabb észlelések, a témával kapcsolatos könyvek, illetve lelkes ufolesők felbukkanása híján pedig érthető módon az érdeklődés hamarosan alábbhagyott a paranormális jelenségek iránt. Manapság a várost egyesek még mindig az Egyesült Királyság „ufó-fővárosának” tekintik, a legutolsó ufó-észlelést 2017-ben jelentették.

Noha mostanra több mint ötven év eltelt a furcsa események óta, továbbra sincs kézzelfogható magyarázat a warminsteri „Dologra”.

Ez is érdekelhet:

Újraindíthatja az UFO-k utáni kutatást a Pentagon egy munkacsoporttal A Pentagon új munkacsoportot hozott létre az USA katonai repülőgépei által megfigyelt UFO-k kivizsgálására, két védelmi tisztviselő nyilatkozata szerint. Az UFO ügyben megszólaló kormányzati nyilatkozók óvatosak, de határozottan úgy vélik, hacsak Kína vagy Oroszország nem hajtott végre óriási technológiai ugrást, akkor nem vagyunk egyedül.

Már UFO-megszállásra, szellemek felbukkanására és Krisztus második eljövetelére is köthetünk biztosítást Ugyan ki gondolná, hogy a biztosítások világa ennyire színes? Mondjuk igaz, ami igaz, nem árt, ha az ember minél több élethelyzetre felkészül. Még a legbizarabbra is.

Több mint 30 aktív idegen civilizáció létezhet a galaxisunkban egy új tanulmány szerint Lehet, hogy nem éppen úgy és olyan formában, mint ahogy Hollywoodon felnőve várnánk, de Brit tudósok, a Nottinghami Egyetemről megpróbáltak a Tejútban bujkáló idegen civilizációk nyomaira bukkanni. Azt is kiszámolták, hogy körülbelül hány ilyen civilizációval kell számolnunk (nyugi, sokkal, mindenkinek belefér a kedvence).

(A képek csak illusztrációk. Forrásuk: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
Hogyan állapítja meg a testünk, hogy mikor ettünk eleget?
A test a ghrelin peptidhormon termelésével jelzi, hogy itt az ideje az evésnek. De honnan tudjuk, hogy mikor érdemes leállni? A videóból kiderül.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.