Pilóta nélkül repülő 'lopakodó' helikoptert tesztelnek a különösen veszélyes bevetésekhez

2023 / 05 / 23 / Bobák Zsófia
Pilóta nélkül repülő 'lopakodó' helikoptert tesztelnek a különösen veszélyes bevetésekhez
Önálló, diszkrét és a tengeren zajló bevetések alatt nagy segítséget nyújt a helikopter, ami pilóta nélkül is képes a fel-, és leszállásra.

A világ első teljesen önvezető helikoptere 2019-ben emelkedett a magasba, a Skyryse cég méghozzá egyből egy hosszabb úttal demonstrálta a jármű képességeit és a tesztrepülésre még utasokat is vittek az átalakított Robinson R-44-nel. A több-kevesebb autonómiával ellátott helikopterek fejlesztésének tempója az azóta eltelt években sem lassult és főként a hadászati célú felhasználási területeken egyre népszerűbbé válik az önvezető technológia integrálása a járművekbe.

A legtöbb esetben a helikopterek önálló működésének megoldásához nem újfajta gépeket gyártanak, hanem már bejáratott és bevált típusokat látnak el az autonómiát elősegítő rendszerrel, például a Sikorsky legendás Black Hawkját vagy az Afganisztánban is szolgáló K-Maxot, így olyan gépek maradhatnak szolgálatban az új szerepkörben is, amiket már jól ismernek a hadsereg tagjai.

A katonai jellegű akciók kivitelezésére alkalmas önvezető helikopterek száma az Airbus jóvoltából tovább növekszik, a cég ugyanis 2022-ben, a VSR700 program keretében elkezdte tesztelni az önálló fel-, és leszállásra alkalmas rendszerét a VSR700 járművekben. A VSR700 egy könnyű taktikai légi jármű, ami pilóta nélkül üzemel és egy hagyományos helikopterhez képest kisebb költséggel tud különféle rakományokat szállítani. A járművet tengeri bevetésekhez fejlesztik, ahol a hajókat kísérheti, az ellenséges erőkről adatokat gyűjthet, radarokkal és szenzorokkal időben észlelheti a tengeralattjárók felbukkanását és védelmi, valamint mentési feladatokat láthat el. Az Airbus járműve 8 órás akciókra alkalmas (teljesen megpakolva), 185 km/h-ás maximális sebességet tud elérni és "diszkrét külsejével" jól használható lopakodó járműként is.

A VSR700 UAV (unmanned air vehicle) tesztelését tavaly kezdték meg, idén májusban pedig már a víz fölötti bevetésekre is sor került, ahol demonstrálták a gépnek a precíz landolás kivitelezésére való alkalmasságát. A franciaországi tesztek alatt összesen 80-szor emelkedett a magasba és landolt a jármű egy civil hajó fedélzetéről, olyan körülmények között, amelyek egy valós bevetésre emlékeztettek. Az Airbus a próbákat sikerként könyvelte el és már a következő lépést tervezi: legközelebb a második VSR700 prototípus a Francia Haditengerészet FREMM hajójáról száll majd fel még ennek az évnek a során.

(Fotó: Airbus)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.