A Polaroid megalkotta a világ legkisebb instant fényképezőgépét

2021 / 04 / 25 / Bobák Áron
A Polaroid megalkotta a világ legkisebb instant fényképezőgépét
Vannak dolgok, amik soha nem mennek ki a divatból. Ilyen például a Polaroid, ami ugyan minőségben egy kompakt fényképezőgéptől is jócskán elmarad, ám a jellegzetes, négyzet alakú fotók az évtizedek során mégis rengeteg rajongót szereztek maguknak.

A brand erejéről sokat elmond, hogy miközben maga a technológia (vagyis a fotók azonnali előhívása) az okostelefonok érkezésével nagyjából teljesen fölöslegessé vált, a néhány évvel ezelőtti feltámadása óta a Polaroid ismét rendkívül népszerű, és jelenleg négy különböző készüléket is gyártanak. Hogy az instant filmnek mekkora rajongótábora van, azt az is jelzi, hogy az elmúlt években rengeteg gyártó (köztük olyan nagy nevek is, mint a Canon, a Fujifilm vagy a HP) kezdett el olyan, okostelefonhoz csatlakoztatható mini nyomtatókat gyártani, amelyekkel a fényképeinket ZINK fotópapírra nyomtathatjuk.

A Polaroid 84 éves fennállása során számtalan ikonikus kamerát mutatott be, elég csak az Instagram eredeti logójában is feltűnő Land Camera 1000-re, vagy a Polaroid OneStepre gondolni, aminek különböző változatait 1977 óta gyakorlatilag folyamatosan gyártják (leszámítva azokat az időket, amikor a cég éppen csődbe ment). Nem véletlen, hogy a Polaroid a legújabb készülékéhez is a OneStep formatervét vette alapul, a nemrég bemutatott Polaroid Go szinte egy az egyben úgy néz ki, mint az ikonikus kamera, azzal a különbséggel, hogy nagyjából a tenyerünkben is elfér.

A 10,5x8,3x6 centiméteres fényképezőgép esetében a legnagyobb kihívást kétségkívül az okozta a mérnököknek, hogy ilyen kis helyre is bezsúfoljanak mindent, ami egy instant fényképezőgéphez kell, nem véletlen, hogy Ignacio Germade, a kamera főtervezője szerint éveket töltöttek el a tervezéssel. "A kamera belső komponensei úgy lettek elrendezve, mint egy három dimenziós tetris" - szemléltette Germade a mérnöki kihívást, amelynek eredményeként megszületett a világ legkisebb analóg instant kamerája.

Bár a Polaroid Now valóban nagyon kicsi, mégis rendelkezik mindazokkal a tulajdonságokkal, amiket egy ilyen géptől elvárhatunk: a gépre a vaku mellett egy szelfitükör is került, képes a dupla expozícióra (vagyis amikor két képet fotózunk egymásra), emellett pedig időzítővel is ellátták. A Polaroid egy kifejezetten ehhez a kamerához méretezett fotópapírt is kifejlesztett, így a Góval is a jól megszokott négyzet alakú képeket fotózhatunk, csak persze sokkal kisebbeket.

A Polaroid Go április 20-a óta már előrendelhető a gyártó honlapjáról 140 euróért (kb. 51 ezer forint), ami a gépen kívül két csomag fotópapírt foglal magában, boltokban pedig április 27-tól lehet majd megvásárolni. (Designboom)

További cikkek a témában:

Mi történik, ha keresztezünk egy távcsövet egy digitális fényképezővel? Íme a Canon PowerShot Zoom Ezzel még a csúcsmobilok se tudnak versenyezni.

Az egyik legnevesebb fényképezőgép-gyártó bedobta a törölközőt Az Olympus 1936-ban gyártotta az első fényképezőgépét, most fogja az utolsót.

A Photoshop legújabb funkciójával bármilyen fotót a többszörösére nagyíthatunk, minőségvesztés nélkül A Super Resolution funkció a mesterséges intelligencia segítségével növeli meg a pixelek számát.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.