Pontosan megmérték mind az öt óceán legmélyebb pontját, volt meglepetés

2021 / 05 / 13 / Justin Viktor
Pontosan megmérték mind az öt óceán legmélyebb pontját, volt meglepetés
Miután a kutatók pontosították az óceánok legmélyebb pontjainak eddigi mérési eredményeit, néhány ilyen kitüntetett helyszín földrajzi adatai megváltoztak. A megalodon rajongók kedvenc Marianna-árka maradt a régiben.

Öt óceán

A felmérés a Five Deeps Expedition expedíció keretében történt, és magában foglalta a Csendes-óceán, az Atlanti-óceán, az Indiai-óceán, a Sarki-óceán, és a Déli-óceán legsötétebb mélységeinek felkeresését. Számos olyan terület is szerepelt a mérésekben, melyet már alaposan tanulmányoztak és többször megmérték mélységüket. Ilyen volt például a Csendes-óceáni Mariana-árokban található 10 924 méter mély Challenger-mélység.

Kiderült, hogy az Indiai-óceán legmélyebb pontját eddig rosszul azonosították, és az nem egy Ausztráliától délnyugatra elterülő törési zónában található, hanem az Indonézia partjainál lévő Jáva-árokban, 7187 méter mélységben.

Frissült a tudásunk a Déli-óceánról is, itt az új csúcstartó legmélyebb pont a Déli-Sandwich-árok déli végénél található Factorian-mélység lett 7432 méterrel, az Atlanti-óceánban pedig a Puerto Ricó-i árokban 8378 méter mélyen fekvő Brownson-mélység bizonyult a legmélyebb pontnak.


 

Megalodont nem találtak

Victor Vescovo a Five Deeps Expedition vezetője az első ember, aki a világ mind az öt óceánjának legmélyebb pontjaihoz lemerült. A címet 2019. augusztus 24-e óta birtokolja, amikor utolsóként lemerült az Északi-sarki-óceánban található 5551 méter mélyen lévő Molloy-mélységbe.

A kutatók a mostani mélységmérések mellett a vízhőmérsékletet és a sótartalmat is megmérték a különböző mélységekben, munkájuk az eddigi legpontosabb, a hasonló célú kutatások közül.

A beszerzett adatok a Seabed 2030 elnevezésű nagyszabású projektet segíthetik majd, melynek célja, hogy különböző adatforrásokat felhasználva elkészítsék a világóceán mélységtérképét. Ezt a térképet többek között a pontosabb navigációhoz, a víz alatti kábelek és csővezetékek fektetéséhez, és a klímaváltozásra vonatkozó modellek pontosításához is felhasználhatják majd. Az új batimetriai eredményeket a Geoscience Data Journal című tudományos folyóiratban tették közzé.

(Forrás: BBC Kép: Fivedeeps)

Ez is érdekelhet:

Ötszáz Lebegőnek hívott robotot indítanak útnak az északi félteke óceánjaiban A tengerek és óceánok vízkészlete felbecsülhetetlen értékű, ezeket az erőforrásokat nem ártana sértetlenül megőrizni a jövő generációi számára, és épp ezen a területen tett nagy lépést előre a Globális óceán-biokémiai kutatási projekt.

Japán az óceánba öntené Fukushima radioaktív vizét Joshihide Suga japán miniszterelnök kormányának álláspontja szerint elég régóta halogatják már a megsemmisült fukusimai Daiicsi atomerőműben felhalmozódó radioaktív szennyvíz részleges tisztítás utáni "elkerülhetetlen" kiengedését a természetbe.

Bár a tehenek és juhok katasztrófát okozhatnak, a megoldás szerencsére már a tengerben úszkál Egy új tengeri moszat-alapú takarmány-kiegészítő csökkentheti a légkörbe kerülő egyik legveszélyesebb üvegház hatású gáz, a metán mennyiségét.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.