Rangos elismerést kapott a magyarok által tervezett légimentő multikopter

2020 / 11 / 18 / Bobák Áron
Rangos elismerést kapott a magyarok által tervezett légimentő multikopter
Varga Soma neve ismerősen csenghet azoknak, akik figyelemmel kísérik a repülőgép-tervezéssel kapcsolatos híreket, hiszen a magyar mérnök tagja volt annak a csapatnak, akik 2017-ben megnyerték a NASA Design Challenge-et a hibrid hajtású Urban Liner repülőgéppel.

A fiatal magyar tervező most egy újabb komoly sikert könyvelhet el, ugyanis teljes egészében magyarokból álló csapatával sikerült megszerezniük a harmadik helyet a világ legrégebbi repüléstudományi intézetének, a brit Királyi Repüléstudományi Társaság tervezői versenyén az Orca névre hallgató projekttel. Ez egy eVTOL, azaz elektromos hajtású, függőleges fel- és leszállásra képes jármű, amit a köznyelvben légitaxiként szoktak emlegetni, mivel a legtöbb ezzel foglalkozó cég egyfajta utazásmegosztó szolgáltatásként képzeli el az ilyen gépek jövőjét.

Az Orca tervezői más megközelítést választottak, ugyanis a gépet kifejezetten légi mentési feladatok ellátására tervezték, ami szerintük nem csak olcsóbb, de gyorsabb megoldást is nyújthat a mentőegységek számára. A repülőgépet összesen hét elektromos rotor hajtja, amelyek közül az első kettő, az úgynevezett canard szárnyon elhelyezett rotor forgatható, így az emelésbe és a gép előrehaladásába egyaránt besegítenek.

Rendkívül jól halad a magyar tervezésű légitaxi fejlesztése A koronavírus-járvány ugyan megtorpanásra késztette a Lift Aircraftot, de a Kerülő Balázs vezetésével tervezett Hexa még így is beelőzheti a világot.

Varga a kérdésünkre elmondta, hogy a szimulációk szerint a gép legalább 110 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel, az akkumulátorok pedig gyorscsere rendszerűek, így nem kell időt tölteni a feltöltésükkel. "Összehasonlítva a jelenleg szolgáló mentőhelikopterekkel, időben akár 20 százaléknyi, üzemeltetési költségben pedig 26 százaléknyi csökkenést tudunk elérni" - mondja Varga, aki szerint az elért eredmény is bizonyítja, hogy jó alapokkal versenyzünk egy nemzetközi és rendkívül specializált területen.

Az Orca kabinjában a pilóta mellett egy kisegítő személyzet valamint egy fekvőbeteg fér el, a gép összességében nagyjából 300 kilogrammnyi hasznos teher szállítására alkalmas. Más VTOL-okkal ellentétben az Orca a kialakításából fakadóan a hajtási rendszerek meghibásodása esetén is képes messzire elsiklani, de a gépet a biztonság kedvéért két mentőejtőernyővel is felszerelték, ami ma már általánosnak számít a kisgépes piacon.

A csapat tagjai:

  • Varga Soma - a csapat vezetője, a repülőgép aerodinamikájáért felelős tervező
  • Koltai Zsolt - avionikai rendszerek kialakítása és a szimulátoros modell felépítése
  • Matyus Ákos - 3D modellezés és az elektromos motorok tervezése
  • Rabovszky Gábor - strukturális méretezés és a vészhelyzeti szituációk elemzése
  • Pieczarka Péter - belső tér kialakítása

A személyszállításra is alkalmas multikopterek piaca az utóbbi néhány évben kezdett el nagyon felpörögni, olyannyira, hogy ha minden jól megy, néhány éven belül a Lilium és a Volocopter akár már az üzemszerű működést is megkezdhetik a saját légitaxi-szolgáltatásukkal. A területen a magyarok is elég jól állnak, a Lift Aircraft Hexa nevű járművét például egy magyar csapat tervezte, és a Liliumhoz valamint a Volocopterhez hasonlóan már szintén a tesztrepülések fázisában tartanak a fejlesztéssel.

(Fotó: Orca)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.