Rejtélyes fekete lyukat találtak a Csendes-óceánon a Google Mapsen

2021 / 11 / 02 / Felkai Ádám
Rejtélyes fekete lyukat találtak a Csendes-óceánon a Google Mapsen
A Google Maps rendkívül hasznos, de időről-időre vicces, borzongató vagy rejtélyes felvételeket is lelnek rajta az elszánt felhasználók – a fekete lyuk a Csendes-óceán közepén ez utóbbi kategóriába tartozik.

Egész TikTok-fiókok épültek a Google Maps rejtélyeire – ezek persze sokszor nyilvánvalóan kevéssé rejtélyesek, jellemzően kontextusból kiragadott művészi installációk, illetve szándékosan félrevezetően prezentált, ismert helyek. Néha azonban akadnak izgalmasabb találatok is, és ez utóbbiba tartozik a Vostok-szigeten, illetve a sziget helyén tátongó fekete lyuk, amiről a Reddit Google Maps fórumán írtak először az előző hónapban, de időnként a médiában is tesz a jelenség egy tiszteletkört (mint legutóbb például itt).

A Google szolgáltatásán egyébként itt lehet a képet előhalászni, és mint látható, valóban egy szigetszerű képződményt látni, aminek a közepén sötétség tátong. Mit lehet erre mondani, azon kívül, hogy megáll a tudomány és megáll az ész? Szerencsére a Reddit felhasználóknak akadt pár ötlete, melyek időnként kevéssé viselik el a nyomdafestéket, de akadnak köztük igazán szellemesek is (például, hogy ez Isten elhagyott pengetője), de néhány fórumozó kifejezetten használható megoldással is előállt. Na de kezdjük azzal, hogy mit tudunk a helyről! Az Encyclopædia Britannica online változata szerint a Vostok-sziget (mely ismert még Vostock-szigetként, illetve korábban Staver-szigetnek is nevezték) egy korallzátony, amely a Csendes-óceán délnyugati részén található 640 km-re Tahititől, és Kiribatihoz tartozik. Vostokot egy orosz felfedező nevezte el a hajójáról, de a szigetet később az USA és Nagy Britannia is meg akarta szerzeni, hogy guanót bányásszanak (erre valószínűleg sosem került sor), illetve 1922-ben kopra ültetvényt is létre akartak itt hozni (ez a kókuszdió kiszárított húsa), de ezt sem koronázta siker. A szigeten mindössze egyetlen formáció emelkedik a tengerszint feletti 5 méteres magasságba, és a területe mindössze 0,3 négyzetkilométer. Jelenleg lakatlan.

Persze épp az ilyen elhagyatott helyek remek keretet biztosítanak mindenféle gyanús ügyködésre, szóval UFO-leszállópályától kezdve James Bond főgonosz főhadiszállásáig bármi szóba jöhet. Ugyanakkor akadnak hétköznapibb magyarázatok is. Egyesek szerint a sziget közepén nem feketeség látható, csupán sötétebb a növényzet, méghozzá kifejezetten sötét lombozatú Pisonia fa terem ott. (Érdekesség, de ez a növény merő bunkóságból szokott madarakat gyilkolászni.) A sűrű növényzetben annyi ráció mindenképp akad, hogy a Line-szigetek (ismert még: Teraina-szigetek vagy az Egyenlítői-szigetek néven is) közül (mely csoportnak része a Vostok-sziget is), itt található a legkevésbé megzavart növénytakaró, olyannyira, hogy a helyet 1979-ben vadrezervátumnak nyilvánították.

Mások még ennél is kevésbé „vad” elmélettel hozakodtak elő: szerintük egyszerű hiba lépett fel a kép renderelésekor, ahogy a Google Maps az óceáni hátteret adó egyen kékségre ráillesztette a sziget műholdfelvételét.

(Borító- és címlapkép forrása: Google Maps)

További cikkek a témában:

A Titanic kapitánya túlélhette a katasztrófát Rejtélyek övezik Edward Smith sorsának körülményeit, ugyanis senki sem tudja biztosra megmondani, hogy a kapitány a többi utassal együtt valóban hullámsírba szállt 1912. április tizennegyedikén.

Végre tudjuk, hogy miért mosott a víz partra edzőcipős emberi lábfejeket az USA-ban és Kanadában 2007 és 2019 között több mint 21 emberi lábfejet mosott partra a víz az USA és Kanada nyugati partjainál – ezeken majdnem minden esetben edzőcipő volt.

Ősi csontvázak százai közt modern emberek maradványait is rejti a titokzatos Csontváz-tó A Roopkund-tó körüli rejtély csak mélyült, amikor egy analízis során a sok száz régebbi csont közt találtak tizennégy, modern kori csontvázat is. Mit kerestek a titokzatos utazók ezen az elveszett helyen, ahol állítólag egy indiai istennő egykor sötét átkot mondott?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.