Rejtélyes fekete lyukat találtak a Csendes-óceánon a Google Mapsen

2021 / 11 / 02 / Felkai Ádám
Rejtélyes fekete lyukat találtak a Csendes-óceánon a Google Mapsen
A Google Maps rendkívül hasznos, de időről-időre vicces, borzongató vagy rejtélyes felvételeket is lelnek rajta az elszánt felhasználók – a fekete lyuk a Csendes-óceán közepén ez utóbbi kategóriába tartozik.

Egész TikTok-fiókok épültek a Google Maps rejtélyeire – ezek persze sokszor nyilvánvalóan kevéssé rejtélyesek, jellemzően kontextusból kiragadott művészi installációk, illetve szándékosan félrevezetően prezentált, ismert helyek. Néha azonban akadnak izgalmasabb találatok is, és ez utóbbiba tartozik a Vostok-szigeten, illetve a sziget helyén tátongó fekete lyuk, amiről a Reddit Google Maps fórumán írtak először az előző hónapban, de időnként a médiában is tesz a jelenség egy tiszteletkört (mint legutóbb például itt).

A Google szolgáltatásán egyébként itt lehet a képet előhalászni, és mint látható, valóban egy szigetszerű képződményt látni, aminek a közepén sötétség tátong. Mit lehet erre mondani, azon kívül, hogy megáll a tudomány és megáll az ész? Szerencsére a Reddit felhasználóknak akadt pár ötlete, melyek időnként kevéssé viselik el a nyomdafestéket, de akadnak köztük igazán szellemesek is (például, hogy ez Isten elhagyott pengetője), de néhány fórumozó kifejezetten használható megoldással is előállt. Na de kezdjük azzal, hogy mit tudunk a helyről! Az Encyclopædia Britannica online változata szerint a Vostok-sziget (mely ismert még Vostock-szigetként, illetve korábban Staver-szigetnek is nevezték) egy korallzátony, amely a Csendes-óceán délnyugati részén található 640 km-re Tahititől, és Kiribatihoz tartozik. Vostokot egy orosz felfedező nevezte el a hajójáról, de a szigetet később az USA és Nagy Britannia is meg akarta szerzeni, hogy guanót bányásszanak (erre valószínűleg sosem került sor), illetve 1922-ben kopra ültetvényt is létre akartak itt hozni (ez a kókuszdió kiszárított húsa), de ezt sem koronázta siker. A szigeten mindössze egyetlen formáció emelkedik a tengerszint feletti 5 méteres magasságba, és a területe mindössze 0,3 négyzetkilométer. Jelenleg lakatlan.

Persze épp az ilyen elhagyatott helyek remek keretet biztosítanak mindenféle gyanús ügyködésre, szóval UFO-leszállópályától kezdve James Bond főgonosz főhadiszállásáig bármi szóba jöhet. Ugyanakkor akadnak hétköznapibb magyarázatok is. Egyesek szerint a sziget közepén nem feketeség látható, csupán sötétebb a növényzet, méghozzá kifejezetten sötét lombozatú Pisonia fa terem ott. (Érdekesség, de ez a növény merő bunkóságból szokott madarakat gyilkolászni.) A sűrű növényzetben annyi ráció mindenképp akad, hogy a Line-szigetek (ismert még: Teraina-szigetek vagy az Egyenlítői-szigetek néven is) közül (mely csoportnak része a Vostok-sziget is), itt található a legkevésbé megzavart növénytakaró, olyannyira, hogy a helyet 1979-ben vadrezervátumnak nyilvánították.

Mások még ennél is kevésbé „vad” elmélettel hozakodtak elő: szerintük egyszerű hiba lépett fel a kép renderelésekor, ahogy a Google Maps az óceáni hátteret adó egyen kékségre ráillesztette a sziget műholdfelvételét.

(Borító- és címlapkép forrása: Google Maps)

További cikkek a témában:

A Titanic kapitánya túlélhette a katasztrófát Rejtélyek övezik Edward Smith sorsának körülményeit, ugyanis senki sem tudja biztosra megmondani, hogy a kapitány a többi utassal együtt valóban hullámsírba szállt 1912. április tizennegyedikén.

Végre tudjuk, hogy miért mosott a víz partra edzőcipős emberi lábfejeket az USA-ban és Kanadában 2007 és 2019 között több mint 21 emberi lábfejet mosott partra a víz az USA és Kanada nyugati partjainál – ezeken majdnem minden esetben edzőcipő volt.

Ősi csontvázak százai közt modern emberek maradványait is rejti a titokzatos Csontváz-tó A Roopkund-tó körüli rejtély csak mélyült, amikor egy analízis során a sok száz régebbi csont közt találtak tizennégy, modern kori csontvázat is. Mit kerestek a titokzatos utazók ezen az elveszett helyen, ahol állítólag egy indiai istennő egykor sötét átkot mondott?


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.