Egészen pontosan százkét trópusi vihart jegyeztek fel az északi és déli féltekén, ehhez képest az 1981-2010 közötti időszakban évente legfeljebb nyolcvanötöt.  

Tavaly azonban csak az atlanti-óceáni trópusi szezonban harminc vihart regisztráltak a szakemberek. A NOAA szerint eddig a 2005-ös év számított rekordernek, akkor ugyanis huszonnyolc vihart számoltak össze a térségben.

A NASA „viharkergető” gépe segítségével jöttek rá, hogy a villámlás tisztítja a légkört A villámlás nyomán keletkezett vegyületek a metánt is képesek „kimosni” a légkörből.

A viharok között hét hármas kategóriájú, vagy ennél nagyobb vihar pusztított az Atlanti-óceánon, egyikük ráadásul a négyes kategóriájú Iota hurrikán volt, amely nagy meglepetést okozott a kutatóknak novemberi felbukkanásával, ami egyébként igencsak ritka, hiszen az óceán vize ekkor már hűvösebb, illetve ez az időszak a hurrikánszezon vége. De más rekord is született, például az USA partjainál, ahol

eddig évente átlagosan kilenc trópusi vihar érte el a szárazföldet, tavaly azonban tizenkettő.

A Csendes-óceán északi részén ugyanakkor nem dőltek meg rekordok a 2020-as esztendőben: mindössze egyetlen tájfun, a Goni sújtotta a térséget, ami miatt körülbelül egymillió embert kellett kimenekíteni otthonából a Fülöp-szigeteken.

A jelentés készítői mindemellett kiemelték, hogy a tavalyi év egyike volt azon három évnek, amikor a globális földfelszíni hőmérséklet szintén új rekordot döntött az 1800-as évek közepe óta.

(Fotó: Unsplash/Jeffrey_Grospe)

További cikkek a témában:

Megtalálták az európai tavaszi havazás okát - a Barents-tenger olvadó jégtakarója a magyarázat Az atmoszferikus pára összetételének elemzésével jöttek rá a kutatók, hogy a nedvesség nagy része a Barents-tengerből származik, ahol egyre gyorsabban tűnik el a jégtakaró. Emiatt a jövőben is lehet tavaszi hóviharokra számítani.

Egyre gyorsabban mozognak a trópusi ciklonok, és ez még csak a jéghegy csúcsa A klímaváltozás miatt több viharra kell számítanunk, plusz most úgy tűnik, hogy azok nem csak gyakoribbak, de gyorsabbak is, sőt bizonyos esetben akár földrengést is okozhatnak. Na de mi is pontosan a viharrengés, és hogyan tehet keresztbe a védekezésnek az 5G?

A szokatlan hideg miatt Texasban megfagytak a szélerőművek, több millió ember maradt áram nélkül Az állam 25 gigawattos szélenergia-temrelésének nagyjából a fele kiesett, miközben az energiafelahsználás rekordmagasságba emelkedett a hideg idő miatt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
Ezekben az automatákban lehet majd visszaváltani az italos palackokat január 1-től
A vásárló az üveg visszaváltása után eldöntheti, hogy szeretné visszakapni a betétdíj összegét: kérhet levásárolható ajándékutalványt, adományozhatja jótékony célra a visszajáró pénzt, vagy egy mobilalkalmazással visszautalhatja a bankszámlájára az összeget.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.