Egészen pontosan százkét trópusi vihart jegyeztek fel az északi és déli féltekén, ehhez képest az 1981-2010 közötti időszakban évente legfeljebb nyolcvanötöt.  

Tavaly azonban csak az atlanti-óceáni trópusi szezonban harminc vihart regisztráltak a szakemberek. A NOAA szerint eddig a 2005-ös év számított rekordernek, akkor ugyanis huszonnyolc vihart számoltak össze a térségben.

A NASA „viharkergető” gépe segítségével jöttek rá, hogy a villámlás tisztítja a légkört A villámlás nyomán keletkezett vegyületek a metánt is képesek „kimosni” a légkörből.

A viharok között hét hármas kategóriájú, vagy ennél nagyobb vihar pusztított az Atlanti-óceánon, egyikük ráadásul a négyes kategóriájú Iota hurrikán volt, amely nagy meglepetést okozott a kutatóknak novemberi felbukkanásával, ami egyébként igencsak ritka, hiszen az óceán vize ekkor már hűvösebb, illetve ez az időszak a hurrikánszezon vége. De más rekord is született, például az USA partjainál, ahol

eddig évente átlagosan kilenc trópusi vihar érte el a szárazföldet, tavaly azonban tizenkettő.

A Csendes-óceán északi részén ugyanakkor nem dőltek meg rekordok a 2020-as esztendőben: mindössze egyetlen tájfun, a Goni sújtotta a térséget, ami miatt körülbelül egymillió embert kellett kimenekíteni otthonából a Fülöp-szigeteken.

A jelentés készítői mindemellett kiemelték, hogy a tavalyi év egyike volt azon három évnek, amikor a globális földfelszíni hőmérséklet szintén új rekordot döntött az 1800-as évek közepe óta.

(Fotó: Unsplash/Jeffrey_Grospe)

További cikkek a témában:

Megtalálták az európai tavaszi havazás okát - a Barents-tenger olvadó jégtakarója a magyarázat Az atmoszferikus pára összetételének elemzésével jöttek rá a kutatók, hogy a nedvesség nagy része a Barents-tengerből származik, ahol egyre gyorsabban tűnik el a jégtakaró. Emiatt a jövőben is lehet tavaszi hóviharokra számítani.

Egyre gyorsabban mozognak a trópusi ciklonok, és ez még csak a jéghegy csúcsa A klímaváltozás miatt több viharra kell számítanunk, plusz most úgy tűnik, hogy azok nem csak gyakoribbak, de gyorsabbak is, sőt bizonyos esetben akár földrengést is okozhatnak. Na de mi is pontosan a viharrengés, és hogyan tehet keresztbe a védekezésnek az 5G?

A szokatlan hideg miatt Texasban megfagytak a szélerőművek, több millió ember maradt áram nélkül Az állam 25 gigawattos szélenergia-temrelésének nagyjából a fele kiesett, miközben az energiafelahsználás rekordmagasságba emelkedett a hideg idő miatt.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
Így működik a magyar fejlesztésű üveg-, PET-palack- és aludoboz-visszaváltó guruló automata
A nyártól már általánosan kötelező új visszagyűjtési rendszer részeként elmés azonosító-feldolgozó rendszerrel felszerelt furgonok gyűjtik be a dobozokat, palackokat a kisboltokból. Megnéztük, hogyan lapít, zúz és ad nyugtát egy ilyen autó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.