Rengeteg újdonságot jelentett be az Apple, íme, az új funkciók és eszközök listája

2023 / 06 / 06 / Bodnár Barna
Rengeteg újdonságot jelentett be az Apple, íme, az új funkciók és eszközök listája
Az Apple számos új fejlesztéséről rántotta le a leplet a június 5-től 9-ig tartó WWDC-n, az évente megrendezett, nagyszabású fejlesztői konferencián. Az esemény még tart, mi viszont addig is összefoglaltuk, milyen új eszközöket, frissítéseket és alkalmazásokat jelentett be eddig a kalifornai óriáscég.

Vitán felül áll, hogy nem csak az idei esemény, de az elmúlt évek legambiciózusabb újdonsága is egyben az Apple Vision Pro nevű, kiterjesztett és virtuális valóságot vegyesen alkalmazó sisakja. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az eszközt egyenesen, „forradalmi terméknek” nevezte, amely képes megváltoztatni a felhasználók technológiával, egymással és az őket körülvevő világgal való érintkezését. A Vision Próról szóló, alábbi cikkünkben részletesen tárgyaljuk a szemüveg/sisak tulajdonságait, így most ejtsünk néhány szót a konferencián bejelentett, egyéb újdonságokról is.

Az Apple bemutatta a régóta várt okosszemüvegét A Vision Pro egyszerre rendelkezik kiterjesztett valamint virtuális valóság funkciókkal, de az 1,2 millió forintos ára miatt aligha fogja az iPhone-ok eladásait ostromolni.

Az Apple hétfőn elsőként mutatta be a 15 hüvelykes, vagyis 38 centiméteres képátmérőjű MacBook Airt, ami a cég saját fejlesztésű M2 nevű processzorával rendelkezik. A bejelentés szerint az új, 11,5 milliméter vastagságú MacBook Air a világ legvékonyabb laptopja, egyben viszonylag könnyű is, súlya ugyanis még a másfél kilogrammot sem éri el. Az eszköz 18 órás akkumulátor-üzemidőt, az Intel-motoros MacBook Aireknél lényegesen nagyobb teljesítményt, egészen pontosan 12-szer gyorsabb működést és hat hangszórós hangrendszert ígér. Az eszköz a hétfői bejelentés után azonnal elérhetővé vált, az Egyesült Államokban már 1299 dollártól (átszámítva mintegy 450 ezer forinttól) kapható. Viszonyításképpen, a régebbi, 13 hüvelykes MacBook Air M2-vel szerelve jelenleg 999 dollár (kb. 345 ezer forint). Az egyéb márkájú laptopkhoz hasonlítva az új MacBook az Apple szerint "25 százalékkal fényesebb, 40 százalékkal vékonyabb, kétszer gyorsabb, és fél kilóval könnyebb, mint a ma legkelendőbb 15 hüvelykes Intel Core i7 PC laptop".

 


Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az új 15 hüvelykes MacBook Airrel az Apple Worldwide Developers Conference eseményén 2023. június 5-én Cupertinóban, Kaliforniában. (Fotó: Getty Images/Justin Sullivan)

A legújabb MacBook Air mellett - amellyel külön cikkben is foglalkoztunk -  az Apple az M2 Max és M2 Ultra chipeket is bemutatta a Mac Studio frissítéseként. A cég szerint a fejlesztők ezek segítségével óriási sebességgel készíthetnek majd új alkalmazásokat: a chipek akár 25-ször gyorsabb teljesítményt nyújtanak, mint a korábbi M1 Max.

Az Apple számos újdonságot és frissítést ígér, amelyek a még idén érkező új operációs rendszerrel, az iOS 17-tel együtt fognak megjelenni. Lehetőségünk lesz például kiválasztani, hogy milyen kép, vagy emoji jelenjen meg az általunk hívott fél telefonján, ha mi keressük. Az úgynevezett „poszterek” teljes mértékben személyre szabhatók lesznek, fotót, memojit, és szöveget is hozzárendelhetünk majd a névjegykártyánkhoz.

A StandBy egy új töltési mód, amely Iphone-unk képernyőjét gyakorlatilag asztali órává, vagy naptárrá változtatja. A dátum és idő mellett képes lesz megjelenítenti számos widgetből származó információt, és automatikusan bekapcsol, ha a telefon fekvő helyzetbe kerül töltés közben. A képernyőt ujjunkkal jobbra húzva megnézhetjük kiemelt fényképeinket, illetve a megjelenített óralap is teljes mértékben testreszabható lesz. A kijelző StandBy módban éjszaka vörös tónusra vált, hogy fénye ne zavarjon minket alvás közben.


Az iOS 17 újdonsága, a StandBy mód gyakorlatilag asztali órává változtatja telefonunkat. (Kép: Apple)

Az élő hangposta nevű új funkció valós időben írja majd át a hívó üzenetét, így nem szükséges meghallgatnunk az üzenetet ahhoz, hogy tudjuk, ki hívott, és miért, egyszerűen el is olvashatjuk azt, mint egy SMS-t.

A „check-in” vagy bejelentkezés lehetővé teszi, hogy iPhone-unk automatikusan frissítéseket küldjön családunknak, vagy barátainknak például arról, hogy biztonságban hazaérkeztünk.

Az eszközünk érzékeli, mikor elérjük úticélunkat, majd megosztja a tartózkodási helyünket, útvonalunkat, az akkumulátor töltöttségi szintjét és a jelerősséget az általunk kiválasztott személyekkel. A NameDrop nevű funkcióval pedig egyszerűen oszthatjuk meg kapcsolati adatainkat másokkal: az információ továbbításához csupán közel kell tartani telefonunkat egy másik iPhone-hoz. Ezen kívül számos, akadálymentesítési szempontból fontos funkció is lesz az iOS 17-ben, amely a fogyatékossággal élők mindennapjait hivatottak megkönnyíteni. Ezekről az újdonságokról korábban már beszámoltunk az alábbi cikkben:

Az iPhone-ok képesek lesznek tulajdonosuk hangján beszélni Az Apple számos új funkciót fejleszt, amely a látás- és hallássérült, illetve egyéb fogyatékkal élő felhasználókat segíti majd eszközeik használatában, a kommunikációban, sőt, a közlekedésben is.

Az Apple nem feledkezett meg az iPad, Apple Watch és AirPods felhasználókról sem, ugyanis ezek az eszközök is jelentős szoftverfrissítéseket kapnak. Az iPad például megkapja az iPhone néhány kedvelt képernyő lezárási funkcióját, beleértve a háttérképek személyre szabásának lehetőségét, valamint az új interaktív widgeteket, amelyekkel egy szempillantás alatt juthatunk információkhoz és gyors műveleteket hajthatunk végre. Az Apple Watch egy intelligens frissítési csomagot kap, amely gépi tanulást használ a releváns widgetek megjelenítésére, a gyógyszernaplóktól a naptárakon át az alvási adatok megtekintéséig. Az AirPods új, „adaptív audio” funkciója csökkenti majd a környezetünkben felbukkanó zavaró zajokat, illetve „megtanulja” tulajdonosa preferenciáit, és menet közben aszerint módosítja majd a hang beállításait.

(Borítókép: Getty Images/NurPhoto)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.