Robotfelszolgálót kezdett használni egy amerikai étterem, és kitört a botrány

2021 / 05 / 23 / Felkai Ádám
Robotfelszolgálót kezdett használni egy amerikai étterem, és kitört a botrány
A tulajdonos szerint nincs elég munkaerő, azért vásárolt robotot, mások a közösségi médián úgy gondolják, hogy dolgozó épp akadna, ha tisztességesen megfizetnék.

A történet egy ártatlannak talán már első pillantásra sem látszó cikkel kezdődött: az NJ.com írt egy olyan étteremről New Jersey-ben, ahol a tulajdonos egy pincérrobotot kezdett el működtetni. Andrew Yoa az Island Grill elnevezésű helyen azért állította szolgálatba az általa „Peanut”-nak keresztelt robotot, mert állítása szerint hiába keresett, nem talált senkit, aki dolgozna nála. Magyarán elmondása szerint a munkaerőhiány késztette őt erre a lépésre. Peanut egyébként a Richtech Robotics modellje, és amennyire be tudtam azonosítani, ez a valamivel fapadosabb változat a két MATRADEE gép közül (a másik a MATRADEE X). Sajnos a cég honlapja szemérmesen elhallgatja az eszközök pontos árát, de amúgy sem ismerjük, hogy Yoa úr milyen konstrukcióban bérli a gépet, illetve mennyibe kerül Peanut üzemeltetése.

Akárhogy is, a közösségi médiában a hír alatt (mind a lap Twitter csatornáján, mind pedig a fentebb látható YouTube-ra feltöltött felvételnél) többen is felhozták, hogy az étterem tulajdonosa nem alkalmazottat nem talál, hanem nem talál senkit azért a pénzért, amit kínál. Yoa úr azonban (nem ezekre a kommentekre reagálva, hanem még a cikkben) azt mondta, hogy a robot senki munkáját nem veszi el, és az étteremben most is 60 nyitott pozíció várja, hogy betöltsék. Ő maga szívesen nyugállományba küldené a robotot, melyet a fent említett cégtől bérel, és töltené fel emberi dolgozókkal az éttermet, csak ezt nem tudja megtenni. Addig is felmerül, hogy egy másik robotot (valószínűleg az eggyel szebb-nagyobb-okosabb, és külső helyszíneken is használható MATRADEE X-t) is igényel majd a cégtől, hogy az az étterem falain kívül is kiszolgálhassa a vendégeket.

Peanut egyébként a tulajdonos szerint jól boldogul (hirdetik is a honlapon a fejlett LIDAR-rendszerét), mivel a széjjelebb tolt asztalok miatt remekül el is fér. Különösen hangzik, de a gépnek állítólag csak a csúcsforgalom, különösen a hétvégék okoznak gondot, viszont a csendesebb időszakokban megbízhatóan elketyeg. Ez annyiból furcsa, hogy logikusan azt hihetné az ember, hogy a gép épp ilyenkor lesz hasznos, amikor minden „kézre” szükség van, ám ezek szerint épp ennek az ellenkezője a helyzet. A gépet viszont állítólag a vendégek is kedvelik, sőt sokan kifejezetten bosszankodnak, ha egy ember jelenik meg az asztaluk mellett, nem pedig a vendéglátóipar Terminátora. Az NJ.com cikke hozzáteszi még, hogy egyébként más étterem is elkezdett a járvány alatt robotokat alkalmazni.

Többen tehát kárhoztatják, mások üdvözlik a döntést, megint mások szerint pedig épp ide fog vezetni a fene nagy minimálbér-emelés, hogy a végén mindenki helyett robotok dolgoznak majd. A felszolgálói munka az USA-ban egyébként jellemzően nem túl jól fizetett állás, az összeg a minimálbér szintjén mozog (persze ez étteremtől is változik), és sok helyen épp ezért a fizetés része a borravaló is. A Kutyaszorítóban című Tarantino filmben el is hangzott egy emlékezetes párbeszéd arról, hogy miért kell borravalót adni a pincérnőknek, illetve úgy általában is nagyon mások ebből a szempontból a szokások ott, mint nálunk.

Ugyanakkor feltehetőleg nem azért hozott lázba sokakat ez az egész ügy Penauttal, a robottal, mert hogy épp mi a vendéglátóiparban a helyzet állása, hanem mert mindez sokak járvány utáni helyzetével rezonál – azaz nehéz tisztességesen megfizetett munkát találni. Nehéz persze meghatározni, hogy mit értünk ez utóbbi alatt, de nézzük meg kicsit a számokat!

New Jersey-ben óránként 12 dollár a minimálbér jelenleg, ami évente egy dollárral emelkedik 2024-ig, amikor is eléri a 15 dollárt. Ehhez képest az USA-ban átlag óránként 16, 54 dollárt kellene keresni ahhoz, hogy egy család alapvető kiadásai fedezve legyenek. Pontosabban ez a szám 2019-es adat, azóta valószínűleg csak nőtt. Ehhez adjuk még hozzá azt, hogy a megélhetési költségek szempontjából New Jersey az USA 8. legdrágább állama. Magyarán ha 12 dollár körül keresek New Jersey-ben óránként, akkor még távol vagyok attól, hogy az alapvető kiadásaim fedezni tudjam. Ugyanakkor rengeteg adatot nem ismerünk, nem tudjuk, hogy tokkal-vonóval mennyibe kerül Peanut az étteremnek, Yoa úr mennyit kínál a munkáért (mondjuk a videó alapján a hely nem fulladt még bele a Michelin-csillagokba, szóval a minimálbérnél sokkal többet valószínűleg nem kínálnak) és a többi.

A munkaerőhiány (ami Magyarországon is ismert kifejezés) viszont egy érdekes állatfaj, hiszen nem feltétlen azt jelenti, amire Yoa úr gondol. Peanut gazdája nyilván elképzelt egy árat, amiért viszont abba a pozícióba nem szegődik el hozzá senki. Azonban mint azt neves hazai szakértők olyan szépen megfogalmazták:

„A súrlódások nélkül működő tiszta versenygazdaság bevezető jellegű tankönyvi modelljében épp annyira nincs értelme munkaerőhiányról beszélni, mint „Ferrari-hiányról”, vagy „kaviárhiányról”: ezek a dolgok nem hiányoznának a fogyasztónak, ha hajlandó lenne értük kellően magas árat (a munkaerőért a vállalkozó magasabb bért) fizetni.”

Azt a szerzők is elismerik persze, hogy a valóságban természetesen előadódhatnak olyan helyzetek, amikor a „munkaerő iránti kereslet átmenetileg nehezen elégíthető ki”, mert például „idő kell ahhoz, hogy a bérek alkalmazkodjanak”.

Vagyis jelenleg éppen egy kötélhúzás zajlik: a munkaadó kínál bizonyos összeget, amit elképzelhető, hogy a potenciális munkavállaló már csak azért sem tud elfogadni, mert abból az összegből képtelen lenne megélni. A munkaadó következő lépése pedig a robot bérlése, és valójában épp emiatt szimbolikus az egész sztori, mert ahogy azt fentebb leírták: azt testesíti meg, hogy a tulajdonos inkább robotot bérel, minthogy jobb fizetést adjon. A kérdés viszont mégiscsak az lesz, hogy Peanut mennyiben tud kiváltani egy emberi alkalmazottat. Tekintve, hogy a masinának „egyedül a csúcsidőszakok okoznak gondot”, talán nem kell mérget vennünk rá, hogy holnaptól kizárólag Peanutok gurulnak majd a kifőzdében. Összességében ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy nagyon sok társadalmilag és anyagilag egyaránt lenézett, „kétkezi” munka csak nagyon nehezen automatizálható, ha egyáltalán.

További cikkek a témában:

A szexrobotok új generációja már nem kedves az emberekkel, sőt, utálja, hogy emberek alkották Az erotikus tevékenységekre szánt antropomorf robotokat általában kedves és kooperatív jellemmel ruházzák fel, de a legújabb széria egyik tagja nincs jó véleménnyel az alkotóinak környezetvédelmi és kulturális teljesítményéről és ezt nem is titkolja.

Leszerelte a szolgálatból a robotkutyát a New York-i rendőrség A nép nem kedvelte meg a négylábú robotrendőrt, Digidogot. A leszerelés hírének a város polgármestere is nagyon örült.

Tűzön sétál át és vakon lépcsőt mászik a féltestű robot Néha még az embereknek is problémát okoz esés nélkül haladni a lépcsőkön, de a 'vak' robot egy speciális tanulási programnak köszönhetően megoldja a dolgot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.