Egy magyar cég olyan elektromosroller-töltőt tervezett, ami véget vethet a rollerkáosznak

2021 / 09 / 30 / Bobák Áron
Egy magyar cég olyan elektromosroller-töltőt tervezett, ami véget vethet a rollerkáosznak
Hamarosan talán már találkozhatunk is ilyenekkel Budapest utcáin.

A villanyroller ha egyelőre nem is kifejezetten környezetbarát, de mindenképpen kényelmes módja a városon belüli rövidebb utak megtételének. A bérroller-szolgáltatók néhány évvel ezelőtti berobbanása óta ugyanakkor a legtöbb nagyvárosban folyamatos problémákat okoz, hogy ezek a mikromobilitási eszközök sem a KRESZ szempontjából nincsenek rendesen szabályozva, sem pedig arra nincs szabály, hogy hol lehet és nem lehet velük parkolni: a nagyvárosok utcáin mindennapos látvány a rosszul leparkolt roller, ami sok esetben szétdobálva, a járdára vagy a bicikliútra dőlve akadályozza a forgalmat.

Az utóbbi okból kifolyólag Budapest nagy részén nem is lehet lezárni a Lime rollereit, de ahogy nemrég írtunk róla, még olyan kerület is akad, ahol a roller elektromos motorja automatikusan lekapcsolja magát, így keresztülhajtani sem lehet az érintett szakaszon. A rollerek szabályozására több ötlet is felmerült, amelyek közös pontja, hogy az ilyen eszközöket csak bizonyos, előre kijelölt helyeken, úgynevezett mikromobilitási pontokon lehetne otthagyni. Ezt persze meg lehet oldani egyszerűen úgy is, hogy az aszfaltra felfestenek egy vonalat, és az alkalmazás nem hagyja máshol lezárni a rollert, de ennél valamivel elegánsabb a Rollin Technologies megoldása, amivel a rollerekkel is pont úgy parkolhatnánk, mint például a Bubi-biciklikkel.


Rollin indukciós rollertöltők a ZalaZone tesztpályán

A Déri Huba, Dominkó Dániel és Tar Dávid által létrehozott "közlekedéstámogató eszköz" egy dokkoló és egy indukciós (azaz vezeték nélküli) töltőállomás egyben, így nem elég, hogy a rollerek szépen, rendezetten parkolnak egymás mellett, de az erre felkészített járműveket a dokkoló fel is tölti. A cég szerint ez 3-6 órás töltési időt jelent, gyorstöltéssel pedig mindössze 2-3 óra feltölteni a rollert, ami annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban az indukciós energiaátvitel hatékonyságát 78-82%-os hatékonyságra sikerült fejleszteniük. A korábban az MVM Edison startup-versenyét is megnyerő, és jelenleg is a cég Smart Future Labs alapja által támogatott Rollin Technologiesnak erre a technológiára a Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) szabadalmi bejegyzését is sikerült megszereznie. Az ötletgazdák az indukciós eljárás mellett kidolgoztak egy "plug-in", tehát kábeles megoldást is, ami egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint a vezeték nélküli töltés.

“Szeretnénk, ha a Rollin megkerülhetetlen szereplője lenne az európai mikormobilitásnak” - mondta el a terveikről Déri Huba, a cég ügyvivője, aki szerint ennek első lépéseként Budapesten és a nagyobb vidéki városok utcáin fognak megjelenni a töltőállomások. A Rollinból három, egyenként tíz dokkolóval ellátott állomás már most is működik a ZalaZone tesztpályán, és a cég több budapesti önkormányzattal is tárgyalásokat folytat a rendszer bevezetéséről, amelynek használatáról a hazai szolgáltatók közül eddig a Bird Magyarországgal született megállapodás.

További cikkek a témában:

Kiderült, hogy mi volt az oka a rakparton összegyűlt rengeteg rollernek A Lime elektromos bérrollerei egyszerűen leállítják magukat, amikor átlépik a kerület határát, de a Budavári Önkormányzatnál már megtalálták a megoldást a helyzetre.

A TIER bevenné Budapestet – új elektromos roller-szolgáltató érkezett a fővárosba A TIER Európa vezető mikromobilitási szolgáltatója első lépésként az e-roller-programot indítja be a Budapesten, kifejezetten az európai városokra tervezett járművekkel.

Így módosulna az e-rollerek KRESZ-szabályozása Végre szabályoznák ezeket az egyre gyakrabban használt járműveket is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.