A Samsung bemutatott egy robotot, ami segít a mosogatásban és a takarításban is

2021 / 01 / 11 / Bobák Áron
A Samsung bemutatott egy robotot, ami segít a mosogatásban és a takarításban is
A koreai gyártó három robottal készült a CES-re, amelyek közül az egyik elhozhatja az okosotthon-készülékek következő generációját.

"Az otthoni robotok sok területen már egészen fejlettek, ám az összes házimunka kiváltásától még így is nagyon messze vagyunk. Nincs például olyan robot, ami kitereget helyettünk vagy berakja és kiszedi a tányérokat a mosogatógépből" - írtuk néhány hónapja az otthoni okosrobotokról szóló cikkünkben, ám akkor még nem sejthettük, hogy a Samsung az idei Consumer Electronic Showra egy olyan robotot is hoz magával, ami egyszer majd ezeket a feladatokat is elvégezheti helyettünk.

A Bot Handy tulajdonképpen az ipari felhasználásban már széles körben elterjedt robotkarok ötvözése egy független mozgásra képes robottal, amely a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes felismerni a különböző tárgyakat, így akár egy bögrét és egy tányért is meg tud különböztetni egymástól. A robot a tárgyak anyag-összetételnének megfelelő erőkifejtést alkalmazza a tárgyak megfogásakor, így számtalan különféle munkában lehet segítségünkre, legyen szó akár pakolásról, akár az evőeszközök szétválogatásáról. A technológia az okostthon-robotok teljesen új generációját hozhatja el, hiszen egy ilyen eszközbe nem nehéz belelátni, hogy kicsit továbbfejlesztve egyszer majd arra is képes lehet, hogy mondjuk teljesen önállóan elmosogasson vagy kiteregessen e helyettünk, igaz, itt egyelőre még nem tartunk. A Samsung egyelőre nem jelentette be, hogy mikor és mennyiért fogja boltokba küldeni a Bot handyt, vagyis az eszköz ma még inkább csak egy technológiai érdekesség, ami talán a következő években válhat egy felhasználók számára is elérhető termékké.

Hasonló a helyzet a Bot Care nevű robotttal is, ami kategóriáját tekintve a társasági robotok és a hangasszisztensek keveréke, vagyis egy olyan eszköz, ami a mesterséges intelligencia segítségével képes megtanulni a viselkedésünket és reagálni a környezetére. A robot emlékeztetőket küld nekünk a fontos eseményekről, szól, ha túl sok ideje ülünk egy helyben, emellett a hétköznapi feladatok elvégzésében is tud segíteni vagy videochatelhetünk rajta keresztül másokkal.

A Samsung egy hagyományosabb robotot is hozott az idén Las Vegas helyett online megrendezett technológiai kiállításra a Jetbot 90 AI+ robotporszívó képében, ami a bemutató alapján rendkívül fejlett navigációs rendszerrel rendelkezik. Bár a Samsung arra nem tért ki, hogy az új készüléknek mekkora a portartálya, milyen magas küszöbön tud átmenni vagy mekkora helyre fér be, de a bemutatóból kiderült, hogy a Jetbot 90 AI+ LIDAR valamint 3D-szenzorok segítségével meg tudja különböztetni egymástól a különböző tárgyakat, így arra is képes, hogy a törékeny tárgyakat vagy a vezetékeket elkerülje. A porszívó azokat a dolgokat is felismeri, amiket nem takaríthat fel, mint például a folyadékok, ezekről pedig értesítést is küld nekünk a telefonunkra, emellett pedig az iRobot újabb csúcskészülékeihez képest arra is képes, hogy kiürítse a portartályát. A porszívó kameráját biztonsági kameraként is használhatjuk, vagy ahogy a Samsung látványosan bemutatta, a házikedvenceket is ellenőrizhetjük vele, amíg nem vagyunk otthon, a SmartThings alkalmazással való integrációjának köszönhetően pedig együttműködik a többi, az ökoszisztémába illeszkedő okosotthon eszközünkkel is.

További cikkek a témában:

A legjobb robotporszívók százezer forint alatt A robotporszívó az egyik legelső, szélesebb körben is elterjedt okosotthon-eszköz, amik mostanra nagyjából kinőtték a gyermekbetegségeiket, így százezer forint alatt is hozzájuthatunk olyan készülékhez, ami nem fog bosszúságot okozni. Ezzel együtt viszont a kínálat is óriási, ezért most megpróbálunk segíteni a választásban.

Mi kerüljön az okoskonyhába karácsonyra? Az okoskonyha jó esetben egy okos házban található, ami leegyszerűsítve automatizált otthont jelent. Összeállításunkban bemutatjuk az okoskonyha néhány alapvető eszközét.

Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.