Sikeresen visszatért a Földre az első, kizárólag civil űrhajósokból álló űrmisszió

2021 / 09 / 19 / Bobák Áron
Sikeresen visszatért a Földre az első, kizárólag civil űrhajósokból álló űrmisszió
A Dragon űrkapszula magyar idő szerint vasárnap, kevéssel éjjel 1 után landolt az Atlanti-óceánban.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski és Dr. Sian Proctor három napot töltöttek el 575 kilométeres magasságban a Föld körül keringve, ezzel ez lett az első olyan űrmisszió, aminek tagjai kivétel nélkül civilek voltak. Maga a visszatérés már egy nappal korábban megkezdődött, amikor a Dragon űrkapszula 365 kilométeres magasságig ereszkedett, az Inspiration4-misszió innen kezdte meg a Föld légkörébe való visszatérést nagyjából 50 perccel a földet érés előtt.

A legénység tagjainak elég mozgalmas két napjuk volt, hiszen az űrben keringve beszélgettek többek között a St. Jude gyermekkórház néhány páciensével valamint Tom Cruise-zal és Elon Muskkal is, emellett egy tudományos kísérletet is elvégeztek, amelynek keretében azt tanulmányozták, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre a mikrogravitáció. A küldetést finanszírozó Isaacman elsődleges célja az Inspiration4-gyel az volt, hogy adományokat gyűjtsön a gyermekkórháznak, amelyből a küldetés honlapja szerint eddig mintegy 150 millió dollár jött össze.

Sikeresen elstartolt az első, csak civil űrhajósokból álló űrmisszió Az Inspiration4-küldetés négy asztronautája három napot fog eltölteni a Föld körül keringve a SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában.

Közvetlenül a Föld körüli pálya elhagyása előtt a Dragon űrkapszula alsó része (trunk) a tervek szerint levált - ez tartalmazza többek között a napelemeket és a hajtóművet is, így a Dragon-2 ezután már kizárólag az akkumulátoraiból nyert energiával navigált. A kapszula belsejét a visszatérés közben nitroxszal, egy 23%-ban oxigénből és 77%-ban nitrogénből álló vegyülettel hűtötték, mivel az űrkapszula hőszabályozó rendszere ebben a fázisban csak korlátozottan működik. A hűtésre nagy szükség volt, hiszen a kapszula a visszatérés közben több mint 28 ezer km/h-s sebességre gyorsult, miközben a hővédő pajzsai közel 2000 Celsius-fokra forrósodtak fel. Nagyjából tíz perccel a földet érés előtt következett egy négy és fél percig tartó "kommunikációs elsötétülés", amikor sem a földi irányítás, sem a mentőegységek nem látják a Dragont és nem tudnak kommunikálni az űrkapszulával. A Dragon eközben a légköri súrlódás hatására nagyjából 580 km/h-ra lassult mielőtt kinyitotta volna előbb a segéd, majd a főernyőit, amelyek segítségével sértetlenül landolt Florida partjai mellett, az Atlanti-óceánban. A legénység tagjainak itt még nagyjából egy órát kell eltölteniük a kabinban, mielőtt a Go Navigator mentőhajó kiemelné a kapszulát, és az utasokat helikopterrel visszaszállítanák a szárazföldre.

Ahogy a CNN egy korábbi misszió során felidézte, a SpaceX-nek korábban voltak olyan tervei is, hogy a Falcon-9 első fokozatú rakétáihoz hasonlóan a Dragon is a saját hajtóműveivel térne vissza, de ahogy 2017-ben elmondta, túl sok energiájukba került volna, hogy egy ilyen megoldást elég megbízhatóvá tegyenek ahhoz, hogy azt a hatóságok is jóváhagyják. Az Inspiration4-missziót a SpaceX élőben közvetítette a Youtube-on, az adást itt lehet visszanézni:

(Felhasznált források: Digital Trends, CNN, Inspiration4, SpaceX 1, 2, Fotó: SpaceX)

További cikkek a témában:

Négy "átlagember" az űrbe megy, és a Netflix forgatott erről egy ötrészes sorozatot A szeptember 15-én startoló Inspiration4 lesz az első olyan űrmisszió, aminek tagjait egytől-egyig civilek, nem pedig kiképzett asztronauták alkotják.

Megdőlt az egyidejűleg az űrben tartózkodó emberek számának rekordja Bár július 11-én, Richard Branson űrutazásának idején pár perc erejéig összesen 16 ember tartózkodott legalább 86 kilométerre a Földtől, de a Kármán-vonalat a VSS Unity utasai nem lépték át. Most új rekord született.

Mi történik, ha egy asztronauta bekattan a világűrben? Bár nem tudunk róla, hogy a valóságban ilyesmi valaha is megtörtént volna, az azért nem véletlen, hogy az Inspiration4-misszió asztronautáinak a felszerelése között gyorskötözőt és nyugtatót is találhatunk.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
Harminc éve menekült meg a Hubble Űrteleszkóp a kudarctól
1993. december 2-án indult útnak az Endeavour űrsikló a Hubble Űrteleszkóp felé, hogy végrehajtsák azt a kritikus fontosságú javítást az űreszközön, ami nélkül a teleszkóp sosem tudta volna várt tudományos célját beteljesíteni.
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.