Megdőlt az egyidejűleg az űrben tartózkodó emberek számának rekordja

2021 / 09 / 17 / Bobák Zsófia
Megdőlt az egyidejűleg az űrben tartózkodó emberek számának rekordja
Bár július 11-én, Richard Branson űrutazásának idején pár perc erejéig összesen 16 ember tartózkodott legalább 86 kilométerre a Földtől, de a Kármán-vonalat a VSS Unity utasai nem lépték át. Most új rekord született.

Az űr Földtől számított távolságát, vagyis azt, hogy pontosan hol is kezdődik a világűr, nem igazán lehet precízen meghatározni, a szakértők, köztük Kármán Tódor is, többek között az alapján próbálták meghúzni a választóvonalat, hogy milyen magasságban válik jelentősebbé az orbitális erők hatása egy adott eszközre/járműre nézve, mint az aerodinamikai felhajtóerő, de nincs egyértelműen és mindenki által elfogadott limit.

A leggyakrabban az űr határaként megjelölt Kármán-vonal sem volt mindig a pontosan száz kilométernél kijelölt végleges mérték, maga Kármán először alacsonyabb szintet javasolt. Ahogy azt a Fédération Aéronautique Internationale (FAI) írja, az ötvenes években a híres fizikus úgy gondolta, hogy ideje különválasztani egymástól az űrhajózás és repülés tudományát és definiálni a két tevékenység működési területe közötti különbséget. A szakértőkkel folytatott megbeszélések után jutottak arra az egyezségre, hogy a határt valahol 100 kilométer környéken húzzák meg, a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért pedig százra kerekítettek. Az Egyesült Államokban a hivatalos szervezetek, a Hadsereg vagy a NASA inkább a 80 kilométeres meghatározást használja, míg a FAI a Kármán-vonalat.

Ha az űr határának a NASA definícióját vesszük, akkor elmondható, hogy idén júliusban, igaz nem sokáig, csak egy pár perc erejéig, de rekord mennyiségű ember látogatott ki egyszerre a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó hét űrhajós, a kínai Tienho modulban élő három taikonauta és a VSS Unity fedélzetén utazó Branson és öt társa mind átlépték a 80 kilométeres határt. Azóta viszont az űr mezsgyéjét a Kármán-vonal alapján meghatározó álláspont szerint is született egy új csúcs, ez pedig az Inspiration4 küldetésnek köszönhető, amely szerdán indult útjára.

A SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában a Földtől több mint 570 kilométer távolságban keringő négy civil űrutazó:

 • Hayley Arceneaux
 • Sian Proctor
 • Christopher Sembroski
 • és Jared Isaacman

mellett az ISS hét tagú legénysége

 • Mark Vande Hei
 • Shane Kimbrough
 • Megan McArthur (NASA)
 • Oleg Novickij
 • Pjotr Dubrov (Roszkoszmosz)
 • Hoside Akihiko (JAXA)
 • és Thomas Pesquet (ESA)

ezenkívül az építés alatt álló új kínai űrállomás főmoduljának lakói:

 • Liu Poming
 • Tang Hungpo
 • és Nie Hajseng

tehát összesen 14 fő csütörtökön még mind az űrben tartózkodtak, közülük a SpaceX misszió tagjai jártak a Földtől legtávolabb.

Ez eggyel több mint a korábbi 13 fős rekord, amelyet az elmúlt évtizedekben már többször is sikerült elérni, legutóbb 2009-ben, amikor július 17-én az Endeavour dokkolása után hét ember lépett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, így az ott lévő hat személlyel együtt a teljes legénység száma 13-ra emelkedett. A jelenlegi, 14 fős rekord azonban rövid életű volt, mivel a kínai űrhajósok már visszatértek a bolygóra, és az Inspiration4 küldetés is a végére ér a holnapi nap folyamán.

A Sencsou-12 kapszulával hazatérő űrhajósok a Góbi-sivatagban landoltak a mai napon, helyi idő szerint 13:35-kor, 90 napos űrbeli tartózkodás után, amivel Kína eddigi leghosszabb emberes űrmisszióját teljesítették. A jelenleg üresen álló Tienho nem marad magára sok időre, a legközelebbi szállítmány nagy valószínűséggel szeptember 20-án indul a Tiencsou 3 űrhajóval a modulhoz, a következő emberes küldetés pedig valamikor október közepén, ami egyben újabb rekord kezdetét is jelenti, mivel ezúttal hat hónapot töltenek majd az űrhajósok az épülő űrállomáson.

(Fotó: Inspiration4, Pixabay)

További cikkek a témában:

Sikeresen elstartolt az első, csak civil űrhajósokból álló űrmisszió Az Inspiration4-küldetés négy asztronautája három napot fog eltölteni a Föld körül keringve a SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában.
Őrült űrrekordok Hány éves volt a legfiatalabb ember az űrben? Hát a legidősebb? Milyen messzire jutottunk a Földtől? Mekkora a legnagyobb űrhajó? Ebben a cikkben összeszedtünk minden választ.
Megérkeztek az űrhajósok Kína első valódi űrállomásának központi moduljára Kína az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz képest sokkal később lépett be az űrversenybe, 2003-ban küldték fel az első űrhajósukat az űrbe, de idén már saját, az eddigi átmeneti egységeknél nagyobb állomást építenek, amire az első emberes misszió ma érkezett meg.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Leegyszerűsítheti az űrhajósok életét egy új magyar űrviselet
Leegyszerűsítheti az űrhajósok életét egy új magyar űrviselet
Az izmok és csontok leépülésének súlyos következményei lehetnek itt a Földön, de mikrogravitációs környezetben a folyamat különösen gyorsan megy végbe, így a folyamatos edzés nélkülözhetetlen az űrállomáson töltött idő alatt. Mi lenne, ha ki lehetne váltani a napi több óra tréninget egy speciális ruhával?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.