Megdőlt az egyidejűleg az űrben tartózkodó emberek számának rekordja

2021 / 09 / 17 / Bobák Zsófia
Megdőlt az egyidejűleg az űrben tartózkodó emberek számának rekordja
Bár július 11-én, Richard Branson űrutazásának idején pár perc erejéig összesen 16 ember tartózkodott legalább 86 kilométerre a Földtől, de a Kármán-vonalat a VSS Unity utasai nem lépték át. Most új rekord született.

Az űr Földtől számított távolságát, vagyis azt, hogy pontosan hol is kezdődik a világűr, nem igazán lehet precízen meghatározni, a szakértők, köztük Kármán Tódor is, többek között az alapján próbálták meghúzni a választóvonalat, hogy milyen magasságban válik jelentősebbé az orbitális erők hatása egy adott eszközre/járműre nézve, mint az aerodinamikai felhajtóerő, de nincs egyértelműen és mindenki által elfogadott limit.

A leggyakrabban az űr határaként megjelölt Kármán-vonal sem volt mindig a pontosan száz kilométernél kijelölt végleges mérték, maga Kármán először alacsonyabb szintet javasolt. Ahogy azt a Fédération Aéronautique Internationale (FAI) írja, az ötvenes években a híres fizikus úgy gondolta, hogy ideje különválasztani egymástól az űrhajózás és repülés tudományát és definiálni a két tevékenység működési területe közötti különbséget. A szakértőkkel folytatott megbeszélések után jutottak arra az egyezségre, hogy a határt valahol 100 kilométer környéken húzzák meg, a könnyebb megjegyezhetőség kedvéért pedig százra kerekítettek. Az Egyesült Államokban a hivatalos szervezetek, a Hadsereg vagy a NASA inkább a 80 kilométeres meghatározást használja, míg a FAI a Kármán-vonalat.

Ha az űr határának a NASA definícióját vesszük, akkor elmondható, hogy idén júliusban, igaz nem sokáig, csak egy pár perc erejéig, de rekord mennyiségű ember látogatott ki egyszerre a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó hét űrhajós, a kínai Tienho modulban élő három taikonauta és a VSS Unity fedélzetén utazó Branson és öt társa mind átlépték a 80 kilométeres határt. Azóta viszont az űr mezsgyéjét a Kármán-vonal alapján meghatározó álláspont szerint is született egy új csúcs, ez pedig az Inspiration4 küldetésnek köszönhető, amely szerdán indult útjára.

A SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában a Földtől több mint 570 kilométer távolságban keringő négy civil űrutazó:

 • Hayley Arceneaux
 • Sian Proctor
 • Christopher Sembroski
 • és Jared Isaacman

mellett az ISS hét tagú legénysége

 • Mark Vande Hei
 • Shane Kimbrough
 • Megan McArthur (NASA)
 • Oleg Novickij
 • Pjotr Dubrov (Roszkoszmosz)
 • Hoside Akihiko (JAXA)
 • és Thomas Pesquet (ESA)

ezenkívül az építés alatt álló új kínai űrállomás főmoduljának lakói:

 • Liu Poming
 • Tang Hungpo
 • és Nie Hajseng

tehát összesen 14 fő csütörtökön még mind az űrben tartózkodtak, közülük a SpaceX misszió tagjai jártak a Földtől legtávolabb.

Ez eggyel több mint a korábbi 13 fős rekord, amelyet az elmúlt évtizedekben már többször is sikerült elérni, legutóbb 2009-ben, amikor július 17-én az Endeavour dokkolása után hét ember lépett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, így az ott lévő hat személlyel együtt a teljes legénység száma 13-ra emelkedett. A jelenlegi, 14 fős rekord azonban rövid életű volt, mivel a kínai űrhajósok már visszatértek a bolygóra, és az Inspiration4 küldetés is a végére ér a holnapi nap folyamán.

A Sencsou-12 kapszulával hazatérő űrhajósok a Góbi-sivatagban landoltak a mai napon, helyi idő szerint 13:35-kor, 90 napos űrbeli tartózkodás után, amivel Kína eddigi leghosszabb emberes űrmisszióját teljesítették. A jelenleg üresen álló Tienho nem marad magára sok időre, a legközelebbi szállítmány nagy valószínűséggel szeptember 20-án indul a Tiencsou 3 űrhajóval a modulhoz, a következő emberes küldetés pedig valamikor október közepén, ami egyben újabb rekord kezdetét is jelenti, mivel ezúttal hat hónapot töltenek majd az űrhajósok az épülő űrállomáson.

(Fotó: Inspiration4, Pixabay)

További cikkek a témában:

Sikeresen elstartolt az első, csak civil űrhajósokból álló űrmisszió Az Inspiration4-küldetés négy asztronautája három napot fog eltölteni a Föld körül keringve a SpaceX Dragon-2 űrkapszulájában.
Őrült űrrekordok Hány éves volt a legfiatalabb ember az űrben? Hát a legidősebb? Milyen messzire jutottunk a Földtől? Mekkora a legnagyobb űrhajó? Ebben a cikkben összeszedtünk minden választ.
Megérkeztek az űrhajósok Kína első valódi űrállomásának központi moduljára Kína az Egyesült Államokhoz és Oroszországhoz képest sokkal később lépett be az űrversenybe, 2003-ban küldték fel az első űrhajósukat az űrbe, de idén már saját, az eddigi átmeneti egységeknél nagyobb állomást építenek, amire az első emberes misszió ma érkezett meg.


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.