Négy "átlagember" az űrbe megy, és a Netflix forgatott erről egy ötrészes sorozatot

2021 / 09 / 08 / Bobák Áron
Négy
A szeptember 15-én startoló Inspiration4 lesz az első olyan űrmisszió, aminek tagjait egytől-egyig civilek, nem pedig kiképzett asztronauták alkotják. A Jared Isaacman és a SpaceX által összehozott hihetetlen vállalkozásról a Netflix készített egy ötrészes dokumentumsorozatot, aminek első két része már meg is nézhető a streamingszolgáltatón.

Átlagembernek nevezni őket talán még így is enyhe túlzás, a küldetés szellemi atyja, Jared Isaacman például egy milliárdos vállalkozó, aki szabadidejében egy műrepülő-csapat tagjaként vadászgépeket vezet, de megjárta már az Antarktiszt is. A 38 éves üzletembernek az űrutazás ebből a szempontból a következő logikus lépés volt, viszont hogy ebben a formában össze is jöhetett, ahhoz már kellett egy jó adag szerencse is. Isaacman elmondása szerint éppen egy teljesen más ügyben beszélt telefonon a SpaceX képviselőivel, a beszélgetés végén pedig csak úgy mellékesen felhozta nekik a témát: "Srácok, amikor készen álltok elindítani ezt a dolgot, gondoljatok rám!" - kérte Isaacman, mire azt a meglepő választ kapta, hogy tulajdonképpen már készen is állnak, és ha akarja, lehet ő a SpaceX első civil asztronautája.

Jövő szerdán indul útjára az első űrutazás, amin kizárólag civilek vesznek részt Az Inspiration4-misszió kétségkívül történelmi pillanat lesz az űrutazások történetében.

Isaacman abból a szempontból viszont mindenképpen közelebb áll egy átlagemberhez, hogy a NASA űrhajósaival ellentétben nincs olyan szakmai múltja, ami kvalifikálná arra, hogy asztronauta legyen. Miközben a világűrt eddig megjárt alig több mint félezer ember egytől-egyig a szakterületük elismert képviselői voltak, többségében tudósok, űrtechnológiai mérnökök vagy a légierő pilótái, addig Isaacman a saját bevallása szerint is egy borzalmas tanuló volt, aki 15 évesen inkább otthagyta a gimnáziumot, és saját vállalkozásba kezdett.

"Ez a misszió új dimenzióba helyezi, hogy ki repülhet"

A műsorban többször is elhangzik, hogy Isaacman célja, hogy az utazással inspirálja az embereket a határaik feszegetésére, ez a hozzáállás pedig az Isnpiration4 küldetést is alapjaiban befolyásolta. A Netflix filmesei beülhettek a SpaceX hawthorne-i központjában tartott megbeszélésekre is, egy ilyen felvételből derül ki az is, hogy a Dragon űrkapszula az eredeti tervek szerint csak 420 kilométeres magasságig emelkedett volna, de Isaacman végül meggyőzte a küldetés vezetőit, hogy célozzanak meg egy jóval távolabbi határt. A négy utas így végül 575 kilométeres magasságban, vagyis jóval a Nemzetközi Űrállomáson túl fog három napig keringeni a bolygó körül, ami már erősen feszegeti a SpaceX utaskapszulájának a határait.

A SpaceX szempontjából a küldetés legfontosabb vívmánya, hogy a szállítmányozás és a profi asztronauták szállítása után egy egészen új területet készülnek meghódítani. A civil űrutazás beindítása jól illeszkedik a vállalat alapítójának, Elon Musknak a távolabbi terveibe, aki többször is kifejtette, hogy a végső céja, hogy az emberiséget multiplanetáris fajjá tegye. A feltaláló maga is megszólal a sorozat első részében, többek között reagál arra a felvetésre is, hogy a milliárdosok az űrbe járnak, ahelyett, hogy a földi problémák megoldására koncentrálnának. Mint ismeretes, júliusban a Virgin Galctic űrrepülőjével valamint a Blue Origin rakétájával Richard Branson és Jeff Bezos is elérte a világűr határát, ezekkel az utak pedig többek szerint csak újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a szupergazdagok mennyire elszakadtak a valódi problémáktól. Musk a műsorban azt mondja, hogy természetesen az erőforrások 99%-át érdemes lenne a földi problémák megoldására fordítani, de szerinte nem baj, ha közben a maradékot arra szánjuk, hogy az életünket kiterjesszük a Földön túlra. "Ha az élet csak a gondokról szól, mi értelme az életnek?" - teszi fel a költői kérdést.

A fenti problémával Isaacman is tisztában van, ő azzal próbálta meg feloldani az ellentmondásos helyzetet, hogy igyekezett valamilyen ellensúlyt találni, és a missziót az emberiség javára fordítani. Ennek jegyében százmillió dollárt adományozott a főként rákkutatással foglalkozó, memphisi St. Jude gyermekkórház részére, utastársai közül pedig az egyik személy azok közül került ki, akik szintén adományokkal segítették a kórház működését.

"Anya, nem fogod elhinni, de igaz: azt akarják, hogy menjek az űrbe"

A 45 perces epizód első fele főleg Isaacmanre koncentrál, és arról szól, hogy hogyan hozták tető alá a küldetést, viszont a hangvétel jelentősen megváltozik, amikor megjelenik a színen Hayley Arceneaux, akit másodikként választottak ki a küldetésre. Arceneauxot tízéves korában diagnosztizálták csontrákkal, viszont a St. Jude kórháznak köszönhetően teljesen meggyógyult, ma pedig már betegápolóként dolgozik az intézményben. A 29 éves fiatal nőt januárban kereste meg a kórház vezetősége azzal, hogy egy különleges lehetőségről szeretnének vele beszélni, ennek eredménye lett végül az, hogy hamarosan ő lehet a legfiatalabb amerikai állampolgár, aki valaha eljutott a világűrbe. Arceneaux történetén keresztül válik igazán kézzelfoghatóvá, hogy mennyire abszurd és képtelen helyzet, amikor egy átlagos életet élő ember egyszer csak azzal szembesül, hogy néhány hónapon belül kilövik az űrbe, ez az ambivalencia pedig még a tévé képernyőjén keresztül is tökéletesen érzékelhető.

Arceneaux kétségkívül sokkal reálisabbá teszi az Inspiration4-nak azt az üzenetét, hogy az űrutazás az átlagos emberek számára is elérhető cél lehet a jövőben, amit a legérzékletesebben éppen ő maga fogalmaz meg. "Eddig a küldetésig a NASA űrhajósai tökéletes, istenszerű mintapéldányok voltak, kiváló fizikummal" - mondja Arceneaux, akinek az egyik lábába a kezelés során egy rudat építettek be, így korábban azonnal kizárták volna egy hasonló út jelöltjei közül. Ha az Inspiration4-misszió történelminek nevezhető, akkor a jelentősége éppen ebben keresendő, vagyis hogy megváltoztatja azt a régóta kialakult képet, hogy kiből lehet asztronauta, vagy ahogy Jeffrey Kluger, a Time magazin tudományos főmunkatársa fogalmazza meg az epizód végén: "Ez a misszió új dimenzióba helyezi, hogy ki repülhet, és ebben az értelemben ez minden idők egyik legfontosabb küldetése".

Az "Visszaszámlálás: Az Inspiration4 űrrepülés" sorozat első két része már elérhető a Netflixen, amit a következő hetekben további három epizód követni: a harmadik és negyedik rész szeptember 13-án, vagyis két nappal a tervezett kilövés előtt kerül fel a streamingszolgáltatóra, míg az utolsó részt szeptember 30-án teszik elérhetővé, így minden bizonnyal már a misszió közben és a landolás után készült képsorokat is láthatunk majd benne.

(Fotó: Cr. John Kraus/Netflix)

További cikkek a témában:

A SpaceX aláírta a megállapodást, ami sebességbe rakja az űrturizmust Az Axiom Space múlt héten jelentette be, hogy az eddigi egy, 2022-re tervezett küldetés mellett újabb háromról sikerült megegyezniük Elon Musk vállalatával, így a következő években sorra indulhatnak majd a turisták a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX megkezdi a privát űrutazás új korszakát, és egy szerencsés jegyet is nyerhet az első járatra Jared Isaacmannak valahogy sikerült kibérelnie a SpaceX-től egy űrhajót, amivel októberben harmadmagával egy több napos túrát fog tenni a Föld körül. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelynek egyik résztvevője sem hivatásos űrhajós.

Az űrversenyek kora 1. rész – Milliárdosok Míg az előző évszázadban az űrverseny nemzetek, sőt ideológiai blokkok között zajlott, addig ma már komplexebb a felállás. Két cikkben vesszük sorra, kik állnak a rajtvonalhoz és mik a tétek a jelen és a közeljövő űrversenyeiben.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.