Sokan töltik távol a Földtől az ünnepi időszakot

2022 / 12 / 25 / Bobák Zsófia
Sokan töltik távol a Földtől az ünnepi időszakot
Az Expedition 68 tagjai számára méghozzá brokkoli az ajándék.

Az első három ember, aki az űrben töltötte a karácsonyi ünnepeket, az Apollo-8 űrhajósai voltak: Frank Borman, James A. Lovell és William A. Anders 1968-ban, a Hold körüli útjukon a Teremtés Könyvéből olvastak fel részleteket december 24-én éjjel. A Nemzetközi Űrállomás jóval később épült meg, de már az első expedíció legénységi tagjai az ISS-en ünnepeltek decemberben, mivel az űrállomáson 2000. november 2-án kezdődött el hivatalosan a megszakítás nélküli munka, vagyis innentől állandó az emberi jelenlét a fedélzeten.

Az Expedition 1 keretében érkező William M. Shepherd, Juri P. Gidzenko és Szergej K. Krikalev a karácsony mellett az újévet is az űrben ünnepelték és Shepherd, a küldetés parancsnoka, hosszú, 9 versszakos verset is írt az ISS "hajónaplójának" 2001. évi első bejegyzéseként - ezt a szokást a hajósoktól vette át az asztronauta.

Az azóta hagyománnyá vált karácsonyi bejelentkezést és az űrből küldött jókívánságokat idén sem hagyták ki az űrállomás jelenlegi lakói, akik a kedvenc földi ünnepi tradícióikat elevenítették fel december 23-án. Az Expedition 68 csapatát három NASA űrhajós, Nicole Mann, Frank Rubio és Josh Cassada, valamint a japán űrügynökség (JAXA) űrhajósa, Koichi Wakata alkotja és Mann osztotta ki nekik az ünnepi menü egyes részeit, köztük az Egyesült Államokban, Kanadában és az Egyesült Királyságban hagyományos áfonyaszószt, valamint a kevésbé tradicionális, de annál egészségesebb brokkolit is. Koichi Wakata ígérete szerint az újév első napfelkeltéjét fogja majd megörökíteni, Josh Cassada pedig már a Mikulás érkezését várta a videó készítése idején, aki, ahogy megtudhattuk az asztronautától,

valószínűleg a légzsilipen át jutott be,

mivel a szán dokkolására alkalmas Harmony modul (Node 2) éppen foglalt volt egy itt parkoló egység miatt.

Az űrben már meglehetősen sok ember töltötte el az ünnepi időszakot, köztük a Hubble teleszkóp javításán dolgozó legénység, akik 1999-ben a Discovery űrsikló kabinjában fogyasztották el az ünnepi menüt, ami kacsamájat, tortillát és sózott disznóhúst tartalmazott, valamint a Mir űrállomás kozmonautái is, akik közül 1987 és 1998 között 12 expedíció résztvevői tartózkodtak a Földtől távol december végén. 2021-től kezdve pedig már egy újabb űrállomáson, a kínai Tienkungon is űrhajósok ünnepelnek: 2021 szilveszterén, illetve 2022 első napján a Sencsou-13 tagjai végezték feladataikat a Tienhón és idén a már elkészült, három modulból felépülő űrállomáson töltik a karácsonyt és újévet a Sencsou-15 taikonautái.

(NASA Fotó:NASA/a borítóképen az Expedition 8 tagjai láthatóak)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.